SAMSUN

Uçan hastane gibi: 4 yılda 846 hastaya yaşam elini uzattı

 
 189
Uçan hastane gibi: 4 yılda846 hastaya yaşam elini uzattı - Samsun merkezli olarak bölgeye hizmet veren ambulans helikopter son 4 yıllık sürede 846 hastaya yaşam elini uzattı. Havada yoğun bakım hizmeti verebilen helikopter en çok kalp hastalıklarına, beyin ve sinir hastalıkları ile trafik kazalarına müdahale ediyor.
İhlas Haber Ajansı

 |  - Samsun merkezli olarak bölgeye hizmet veren ambulans helikopter son 4 yıllık sürede 846 hastaya yaşam elini uzattı. Havada yoğun bakım hizmeti verebilen helikopter en çok kalp hastalıklarına, beyin ve sinir hastalıkları ile trafik kazalarına müdahale ediyor.

Kara ambulansının ulaşamadığı yerlerde adeta hayat kurtarıcı olarak devreye giren ’ambulans helikopter’, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdürüyor. 400 kilometreye kadar hasta ve yaralı nakli gerçekleştirebilen helikopter, yaklaşık 2,5 saat havada kalabiliyor. Sinop, Amasya, Tokat, Ordu ve Kastamonu’nun bazı ilçelerine de hizmet veren helikopter, ayda aylık ortalama 20 acil vakaya gidiyor. Havada yoğun bakım hizmeti verebilmesinin yanı sıra yenidoğan vakalarının taşınmasında gerekli olan kuvöz ve yenidoğan ventilatörü gibi kritik tıbbi ekipmanlara sahip helikopter, son 4 yıllık süreçte 846 hastanın imdadına yetişti.

"Hava hastanesi gibi"
Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık, İlaç ve Tıbbi Cihaz Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Kemal Serhan Sandıkçı, "Helikopter hava ambulansı 2009 yılından beri Samsun merkezli olarak hizmet vermektedir. Samsun’da bulunan helikopterimiz Türkiye genelinde ilk defa hizmete giren 10 helikopterden biridir. Günümüzde Sağlık Bakanlığı bünyesinde 13 helikopter ile bu hizmet sürdürebilmektedir. Samsun, Sinop, Ordu, Tokat, Amasya ve Kastamonu’nun bazı ilçelerine hizmet vermekte olan helikopterimiz 400 kilometre yakıt ihmali yapmadan havada kalabilmektedir. 2,5 buçuk saat boyunca uçabilme özelliğine sahiptir. Ambulansımız 1 hekim, 1 yardımcı sağlık personeli, 1 sorumlu pilot ve 1 yardımcı pilot olmak üzere 4 kişilik bir ekipten oluşmaktadır. Özellikle zamanın önemli olduğu vakalarda hayati önem olan travmalar, kalp hastalıkları gibi hastalığı olan hastalar için havalanmakta olan ambulans helikopterimiz sahip olduğu tıbbi donanım neticesinde bir hava hastanesi gibi hizmet veriyor. Hava ambulansında yoğun bakım dahil tüm hizmetler uygulanabilmektedir. Yetişkin hastalar dışında yenidoğan hastalarımıza yönelik kuvöz ve mekanik ventilatör tertibatı da ambulansımızda bulunmaktadır. Ambulansımız kalp hastalıkları, beyin sinir hastalıkları, travmalar, solunum sistemi hastalıkları, trafik kazaları ve diğer hastalarımıza hizmet vermektedir” dedi.

"Gecikmeksizin hastaya ilk müdahaleyi yapacak durumdayız"
Ambulans helikopterde kaptan pilot olarak görev yapan Kürşat Atik ise "Bağlı bulunduğumuz 112 acil birimlerinin koordinasyonunda vakaya direkt havandan intikal ederek gecikmeksizin hastaya ilk müdahaleyi yapmaktayız. Helikopterde bulunan sedyemiz kapılardan hasta alımı yapabildiği gibi, gerekli hallerde arka kapıdan da hasta alımı yapabilmektedir. Yenidoğanın taşınması durumunda helikoptere kuvöz yüklüyoruz” diye konuştu.
Samsun merkezli çevre illere hizmet veren ambulans helikopter, can kurtarmayı sürdürüyor.
  • BafraHaber Yorum
  • Uçan hastane gibi: 4 yılda 846 hastaya yaşam elini uzattı içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0