Trabzon’da Fetih Kutlamaları Sürüyor

Trabzon’un Fethi’nin 565. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Haberin Galerisi (5 Fotoğraf)→Kanca, "Fatih Sultan Mehmet Han, 1453’te İstanbul’u fethettikten sonra Trabzon’un da fethedilmesi gerektiğine karar verdi. ‘Trabzon fethedilmeden İstanbul fethedilmiş sayılmaz’ diyerek 1461 yılının Nisan ayında Trabzon seferini başlattı. Seferin amacını gizli tutarak Bursa, Kastamonu, Sinop, Sivas ve Erzincan güzergahından ilerledi. Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın annesi Sara Hatun’un araya girmesiyle Akkoyunluların sefer sırasında müdahale etmemesi konusunda anlaşma sağlandı. Osmanlı ordusu Zigana ve Soğanlı dağlarını aşarak Trabzon’a doğru ilerledi. Sara Hatun’un, ‘Bir Trabzon için bu kadar meşakkate değer mi?’ sorusuna Fatih Sultan Mehmet Han, ‘Ana, bu meşakkat Trabzon için değildir. Yarın Hakk’ın divanında Allah’tan utanmayalım diye, din-i mübin-i İslam içindir bu dava’ cevabını verdi" dedi.
Kanca, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Osmanlı ordusu karadan ilerlerken donanma da Trabzon’u denizden kuşatmak üzere gönderildi. Gölçayır mevkisinde ordugah kurulmasının ve barış görüşmelerinin ardından David Komnenos teslim olmayı kabul etti. 15 Ağustos 1461’de Fatih Sultan Mehmet Han, Zağnos Kapısı’ndan şehre girerek Trabzon’u fethetti. Çok zorlu bir seferin ardından gerçekleşen Trabzon’un fethi, şehrimizin tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır. Bu kadim şehri bize emanet eden Fatih Sultan Mehmet Han başta olmak üzere bütün ecdadımızı, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum."
Tören sonunda Fetih Haftası nedeniyle düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Kutlamalar saat 16.00’da Kahramanmaraş Caddesi’nden Ganita’ya kadar devam edecek Fetih Yürüyüşü ve Esat Kabaklı’nın sahne alacağı fetih konseriyle sona erecek.
Üye olarak yorum yapın
Yorumlarınız öne çıksın, bildirim alın