BAFRA

Soğukçam Köyü Sakinleri: Bu Araziyi Toplulaştırma, Köylüyü Parçalama Projesi

 
 4095
Bafra Haber

 | Bafra haber - Samsun’un Alaçam ilçesi Soğukçam Köyü sakinleri arazi toplulaştırma çalışmalarından dolayı komşuları ile bir birine düşme aşamasına geldi.

Arazilerin dağınıklığının giderilmesini ve tarıma elverişli hale getirilmesini amaçlayan toplulaştırma çalışmaları, arazileri toplulaştırma, köylüyü parçalama projesine dönüştü. 

Toplulaştırma yapılan her bölgede huzursuzluklar ortaya çıktı. Toplulaştırmadan bazı kesimler memnun kalırken bazıları ciddi bir şekilde mağdur olmakta. 

Bu sorunları yaşayanlardan biri de Alaçam’ın Soğukçam köyü sakinleri. Sorunlarını anlatacak makam bulamayan Soğukçam Köyü sakinleri Bafra Haber’e konuştu.

Köy sakinlerinin konuşmaları şu şekilde: 

Tanju Delen: Bizim tapulu yerlerimizi toplulaştırma geldi. Şu an tapulu yerlerimiz bölünüyor. Bizim ona itirazımız yok. Hazine yerlerimiz farklı yerlere atılıyor ama nerede olduğunu bilmiyoruz, rastgele atılmış. Şu anda biz komşularımız ile birbirimize düşme durumundayız. Onun için hazine yerleri kanal yaratsa bile aynı yerinde kalmasını talep ediyoruz. Bunu ilgili kişi düşünür ise millet birbirine düşman kesilmez. Yetkililer lütfen bir an önce el atsın. Kepçeler şu anda burada kazıyor. Biz bir şey demiyoruz. Kendi yerlerimizi yarıyorlar. Yine bir şey demiyoruz. Ödenek yok bir şey yok. Biz buraları para verdik aldık. Dedelerimizden kalan yerler var. Bu hazine yerlerinin de olduğu yerde kalmasını talep ediyoruz. Kepçeler yarsın ama yerinde kalsın. Sadece konuştuğumuz bu. Yerlerden kimse memnun değil bu konunun bir an önce yerine gelmesi gerekiyor.


Serkan Çelenk: Köyümüze toplulaştırma projesi geldi. Bu sene evimin yanında 60 dönüm tapulu yerim var bunların belirli bir evlere yaklaşma metresi var bunlar bu metreleri aşmış avlusuna kadar girmiş.

Hasan Amcanın yerine biz girmişiz. Onun hayvan çıkarmaya yeri dahi yok. Ben kanunları da okudum. Burada bize sormaları lazım bizim görüşlerimizi almaları gerekiyordu. Bu köyde bazı komşular birbirleri ile görüşmüyor. Bizi kimse bilgilendirmedi. Bizim parça parça yerlerimiz vardı, toplu bir şekilde ama şimdi paramparça yapmışlar. Bizim 128 dönüm davalık yerimiz var. Bu yeri on kişi işliyor. 128 dönümün bir dönümü yok nereye gittiğini söylemiyorlar. Bunlar bizim dedemizden kalan yerlerimiz. 

Bu bir toplulaştırma projesi değil milleti birbirine düşürme projesi. Biz belediye ve Devlet Su İşlerine gittik, ilçe tarıma gittik kimse bize yardımcı olmuyor. Buradaki 28 dönüm yer nereye gitti bu dedelerimizden kalan yerler bunu bize sormaları gerekiyordu. Devletin memurları 3-4 kişiyi dinliyor başka kimseyi dinlemiyorlar. Bu projeyi Ankara Sahara şirketi yapıyor. Bu şirket bilirkişi gönderir ise kimse burada kötü olmaz. Bu projeyi yapan Fatih Bey geçen de bıçaklandı daha yer meseleleri başlamadan olay başladı. Bundan sonra daha çok olacak bu gidişle buradan bütün yetkililere sesimizi duyurmak istiyoruz. Biz devlete karşı gelmiyoruz. Bu proje olsun ama onun bunun yerine taciz ederek geçmesin benim dedemin yeri dört kişiye bölünmüş böyle bir adalet böyle bir haksızlık yok. başımızdaki yetkili muhtarımız bizimle ilgilenmiyor.

Ali Satılmış Çelenk: Bizim köyümüze toplulaştırma projesi geldi ama aslında bu proje parçalama projesi insanlar burada çok mağdur olduk. Benim arazi de tapulu 102 dönüm arazim vardı 25 dönümünü gasp ettiler. Burada insanların köylülerin yerlere gasp ediliyor. 70-80 yıldır bu tapulu yerler dedemin yerleri. Bize kimse buranın projesini göstermedi askılar açılmadı. Kimse kimseyi bilgilendirmedi. Biz devlet su işlerine gittiğimiz zaman toprak reformuna gönderiyorlar. Öyle öyle bizi oyalıyorlar. Biz sesimizi kimseye duyuramıyoruz adalet yok.

Nami Ateş: Ben mağdur durumdayım benim altı dönüm yerim var üçe pay olmuş ve komşularımı dağıtılmış köyümüzdeki tüm yerler parçalanmış. Üç beş tane zengine peşkeş çekilmiş. Kimseyi yerinin nerede olduğunu bilmiyor. Muhtar İsmet Türk Samsun Devlet Su İşleri ile bu işlerle ilgilenen Muzaffer Bey ile işbirliği içinde fakat bu vatandaşların yerinin nereden alınıp nereye gittiği kimlere peşkeş çekildiğini bunların ikisi biliyor. Başka bilen yok. Bu işleri anlayan yetkili kişi bize mahkeme yolunu gösterdi. Bu işi Cumhurbaşkanı dahi bozamaz diyor bunlar şu andaki iktidarı karalamak kötülemek için konuşuyorlar.

Hacı Bey Çelenk: Bazı tapulu yerleri hazineye çevirip üç beş kişinin parsellerinin yanına taşınmasında bu tartışmaların çıkması bundan ötürüdür. Buradaki projeye kimse itiraz etmiyor. Sadece tapulu yerlere sahibinin arazisine taşımadığı gibi üçe dörde parselleyip farklı yerlere veriyorlar.

Haber: Furkan Göçer


Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Soğukçam Köyü Sakinleri: Bu Araziyi Toplulaştırma, Köylüyü Parçalama Projesi içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 12
User defaultYorum Id: 134531
19 Aralık 2021
03:09
  • Yorum Id: 134531
  • 19 Aralık 2021
  • 03:09

Nedense muhtarın ve kardeşinin yegenlerinin yerleri kaymiyor. hazine yerlerini kendi yerinin yanına çektirip kendi üzerine tapu yaptıracak.kimse kimseye yedirmez.bilen bilir 25 sene önce habilli köyü ile sogukcam köyü kanlı silahli kavga oldu sazdaki mera yüzünden.husumetlik uzadı ve 2 genç yaşta abimiz rahmetli oldu muhtarı korumak için.hesap soruldu mu hayır sorulmadı. sen bu köylüyü satamazsın. . bence biran önce gergi yapılsın duzeltilsin..yoksa millwt birbirine girecek kaç senelik komşuluklar bozulacak.seni bu köy sevmese saymazsa senelerdir muhtarlık yaptırmazdi.

User defaultYorum Id: 134421
17 Aralık 2021
17:07
  • Yorum Id: 134421
  • 17 Aralık 2021
  • 17:07

Ben bu köydenim. olayı sadece muhtara bağlayıp işin içinden çıkamazsınız. muhtarımız doğru yada yanlış, ama iş o kadar basit değil sayın komşularım. toplulaştırmanın amacı güzel tamam, ama uygulanış şekli sıkıntılı. konuyu anlatacağımız merci yok. kimse köylüyü dinlemiyor. ama biz hatayı nerede yaptık anlamıyorum, yoksa birilerinin dediği gibi sandık başında mı yaptık hatayı.

User defaultYorum Id: 134411
17 Aralık 2021
14:03
  • Yorum Id: 134411
  • 17 Aralık 2021
  • 14:03

Yok mu bu köyün muhtarı niye halkının arkasında durmuyor böyle saçmalık mı olur soğukçam köyü en büyük köylerden biri alaçamın merkez köyü muhtar ne iş yapıyor yazık değil mi bu millete böyle olursa yer yurt yüzünden çok vahim olaylar olur ne kader yüksek makam varsa köylü gitsin derdini anlatsın kimse kimsenin yerine çökemez

Cevap
  • Yorum Id: 134415
  • 17 Aralık 2021
  • 15:02

Muhtar olmasa zaten sıkıntı yoktu sıkıntı muhtar zaten

Daha Fazla Yorum