SAMSUN

Samsun’da vaka artışında ’akraba ziyareti’ etkisi

   |   
 1847
Samsun’da vaka artışında ’akraba ziyareti’ etkisi
 - Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan risk haritası göre ’çok yüksek riskli’ illerden biri olan Samsun’da vaka sayıları tedirgin ediyor. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise kısıtlama olduğu saatlerde aile ve akraba ziyaretlerinin bulaşmada en önemli neden olduğunu söyledi.
İhlas Haber Ajansı

 |  - Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan risk haritası göre ’çok yüksek riskli’ illerden biri olan Samsun’da vaka sayıları tedirgin ediyor. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise kısıtlama olduğu saatlerde aile ve akraba ziyaretlerinin bulaşmada en önemli neden olduğunu söyledi.

20-26 Şubat tarihleri arasında Karadeniz Bölgesi’nde en çok vaka görülen il Samsun oldu. Samsun’da tespit edilen vaka sayısı geçen hafta 2 bin 752 kişi olurken bu hafta sayı 3 bin 555 kişi olarak tespit edildi. Başkan Demir ise özellikle Samsun’da insan hareketliliğinin fazla olduğuna dikkat çekerek, "Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde Türkiye’nin en fazla vaka görülen bölgesiyiz. Sosyal hayatın iklim şartlarıyla bütünleşmesiyle birlikte böyle bir tablo ortaya çıkmış oldu. Aslında Samsun ilk zamanlarda vaka sayısı Türkiye’nin ortalamasının oldukça altındaydı. Özellikle bu Kurban Bayramı’ndan sonra sonbahara girişte ve kış aylarında bir yükseliş eğiliminde. Samsun’un özellikle bu bölgede insan hareketliliğinin yoğun olması, gurbetçisinin fazla olması ve memlekette irtibatının yoğun olmasının buna katkı verdiğini düşünüyoruz. Kısıtlı zamanlarda aile ve akraba ziyaretlerinin yoğun olduğunu görüyoruz ki aile içi bulaşın yoğun olduğundan bunu anlıyoruz. Aile içi etkileşimin rol oynadığını görüyoruz" dedi.
Vatandaşın hassasiyeti ve sürece desteğinin tam olduğunu vurgulayan Demir, "Başından beri biz bunu görüyoruz. İlave bir gayretle bunun inşallah yakın bir gelecekte hemen düşüşe geçmesini arzu ediyoruz. Özellikle son haftalarda artış gösterdi. Önümüzdeki, günlerde ciddi bir düşüş bekliyoruz" diye konuştu.
  • BafraHaber Yorum
  • Samsun’da vaka artışında ’akraba ziyareti’ etkisi içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 8
User defaultYorum Id: 113928
03 Mart 2021
15:26
  • Yorum Id: 113928
  • 03 Mart 2021
  • 15:26

Geçtiğimiz hafta dayımı kaybettim, köyde oturuyor idi.köyün adını vermek istemiyorum. yemin ederim size sadece cenaze namazına 250 kişinin üstünde insan katıldı, cenazeden sonra yemeler, içmeler, akşam mevlid okundu. tabi ki anlayacağınız gibi bu okunan mevlid, 30 kişi ile sınırlı kalmadı. 400 pide yapıldı ve yetmedi, ertesi günde aynı ve yine ertesi günde. ben şaşırdım. insanlar yakınlarına geldiği zaman covidi unutuyor arkadaşlar. ilk 2 dakika herkes dikkat ediyor, corona yumruklaşma selamı, mesafeli durmalar. inanın bana yemin ediyorum ki 2 dakika sonra maskeler iniyor, insanlar iç içe giriyor. yarın 7 si yapılacak. bakalım bu 7 günde kaç kişiye covid bulaşacak ve bu covid kapanlar kaç kişiye daha bulaştıracak. son olarak şunu söylemek istiyorum arkadaşlar; yabancıya karşı önlemini alıyorsunuz evet doğru, ama işin içine akraba bilmem ne girdiği zaman herkes bir anda her şeyi unutuyor. yapılan arştırmalara göre covid bulaşı %98 akrabalardan ve ziyaretlerden kaynaklı. yani yolda yürüyorsun, yanından birisi geçti maskeniz var öyle bulaşmıyor. şimdi diyeceksiniz ki bana senin suçun yok mu niye kalabalık ortamda bulundun. var, bende suçluyum cenazeye daha doğrusu her akşam yapılan mevlidlere katılmasan arkandan konuşuluyor. bak bak dayısının alt tarafı 7 gün mevlidine gelmedi diye. pazar günü katılmadım ve demediklerini bırakmamış arkamdan herkes. yani biraz uzun oldu farkındayım ama, haber doğru arkdaşlar. yapılan araştırmalarda, çevreden duyduklarımız da bunu kanıtlıyor zaten. cenazeye gitmediğiniz zaman ayıplanıyorsunuz, gittiğiniz zaman ise böyle taşıyıcı, bulaştırıcı hatta katil oluyorsunuz. ben ayıplanmak ve katil olmak arasında gidip gelirken, 3 gündür ayıplanmayı tercih ediyorum. ayıplasınlar, yeter ki başkasının canına kast etmeyeyim. allah içimi nasılsa biliyor. şehirde denetim bir şekilde olur, fazla kalabalık göze batar. ama köylere çare bulunması lazım.

Cevap
  • Yorum Id: 114019
  • 04 Mart 2021
  • 12:36

@yorumcu-113663 hocam allah razı olsun, güzel düşünceleriniz için ve benim fikirlerime destek olduğunuz için size sonsuz minnettarım. hepsini biliyorum hocam. çok sağolun, benim gibi düşünen arkadaşlarımı görmek mutluluk verdi bana. allah razı olsun, iyi ki varsınız.

Cevap
  • Yorum Id: 113985
  • 03 Mart 2021
  • 22:32

Hocam öncelikle başın sağolsun, gerçekten çok güzel yazmışsın, ağzına sağlık inşallah sana etrafına da bulaşmaz bu illet. ama sana diyeceğim şey şu, o arkandan konşanlara takma kafayı eğer orada pideydi, yemekti bunlar olmasa emin ol o gelip de arkandan konuşan insanların yüzde sekseni zaten gelmeyecekler eminim ki bunu sen de biliyorsundur. o yüzden kim ne demiş, kim ne söylemiş düşünüp de üzülme herkes kendinden sorumlu bu hayatta, sen görevini layığıyla yapmışsın. tekrardan başın sağolsun

User defaultYorum Id: 114015
04 Mart 2021
11:12
  • Yorum Id: 114015
  • 04 Mart 2021
  • 11:12

Labaleb yola devam çok şükür...

User defaultYorum Id: 114000
04 Mart 2021
06:54
  • Yorum Id: 114000
  • 04 Mart 2021
  • 06:54

Heryer lebalep dolu olduğu icin olmasın ne akrabası

Daha Fazla Yorum