Karayolları Trafik Kanunu’nun 47/4 maddesi kapsamında; sabit veya seyir halinde yapılan trafik denetimlerinde görevli zabıtanın uyarı ve işaretlerine rağmen dur ihtarına uymayarak kaçan sürücüler hakkında ağır yaptırımlar uygulanacak.

200 Bin TL Ceza, Ehliyete El Koyma

Yeni düzenlemeye göre dur ihtarına uymayarak kaçan sürücülere:

200 bin TL idari para cezası uygulanacak

Erken ödeme halinde ceza %25 indirimle 150 bin TL olacak

Sürücü belgesine 60 gün süreyle el konulacak

Araç 60 gün trafikten men edilecek

Cezalar Katlanabilir

Yetkililer, kaçan sürücünün aynı zamanda başka ihlaller yapması durumunda ceza miktarının çok daha yüksek rakamlara ulaşabileceğini belirtiyor.

Örneğin kaçan sürücünün:

Alkollü araç kullanması

Uyuşturucu etkisi altında olması

Ehliyetsiz araç kullanması

Trafik güvenliğini tehlikeye düşürmesi

gibi durumlarda uygulanacak cezaların birleşmesiyle astronomik rakamlar ortaya çıkabiliyor.

Adli Soruşturma da Açılabilir

Şartların oluşması halinde sürücüler hakkında ayrıca Türk Ceza Kanunu’nun 179. maddesi kapsamında “trafik güvenliğini tehlikeye sokma” suçundan adli işlem de yapılabilecek.

Yetkililer, sürücülerin hem kendi güvenlikleri hem de trafikteki diğer vatandaşların can güvenliği için polis uyarılarına mutlaka uyması gerektiğini vurguluyor.