GÜNDEM

Plansız Tarım Karpuzu Vurdu

 
 220
Bafra Haber

 |  - Plansız tarım karpuzu vurdu

Bafra Hal Başkanı Orhan Balta, bu sezon üreticiyi üzen karpuzun tek sebebinin `Plansız Tarım` olduğunu vurguladı.

Karpuz dışında üretimin gayet normal olduğunu ancak karpuzun adeta bir felaketle sonuçlandığını belirten Balta, "Bu da ova olarak tamamen bizim kendi hatamız. Plansız bir ekim sonucu aşırı üretim yapıldı. Öyle ki neredeyse ikinci bir Adana olmaya yanaşmışız. Bu da bize zarar getirdi. Şu anda karpuzun yüzde 50`lik bir kısmı ve belki daha da fazlası tarlada kalmış durumda. Çoğunun üzeri yanmış ve çürümüş. Türkiye`nin bu kadar karpuza ihtiyacı yoktu. Bugünlerde geçen sıcak hava  Temmuz ayı içerisinde geçseydi karpuz yine satılırdı" dedi.

"Türkiye`nin başka bölgelerindeki karpuzların yanacağı hesap edilerek daha fazla karpuz üretimi yapılırsa sonuç bu olur." diyen Balta, "Bizim planlı tarım yapmamız gerekirdi. Yani kısaca, kademeli üretim yapılmalıydı. Benim kendi fikrime göre suçlu olanda `kabak`tır. Eğer Tarım Bakanlığı bu kabağı yasaklamazsa, durum böyle gidecektir. Sağlık açısından öneminden bahsetmiyoruz. Ancak kabak çok daha fazla karpuz üretimini sağlıyor. Ancak buna paralel olarak malın da kalitesini düşürüyor. Tüketicinin iştahını kapatıyor. Bir hane haftada beş karpuz yiyecekse, bu karpuz kabak olursa iki tane yiyor. Haliyle de piyasa daralması oluyor. Karpuzun tutulması için kabağın kalkması gerekiyor. O zaman otomatik olarak satandart gelir" şeklinde konuştu.

Karpuz fiyaskosunun ardında Kırmızı Biber`in beklenen ilgiyi yine gördüğünün aıtını çizen Hal Başkanı Orhan Balta, " Kırmızı biber sanayi malı çünkü. Taban fiyat oluşturuyor. Onda yana hiç bir sorunumuz yok. İşlenmiş mal olarakta tüm Avrupaya ihracatı var" ddiye konuştu.
Şu anda Bafra Ovası`nda mevcut olan tarımsal mühendislik,  yetersiz kaldığını da vurgulayan Balta, şunları söyledi:
"Her zaman üretimi desteklediler ve bu konuda yaptırımlar vardı. Ancak hiç düşünülmedi ki, bu malın tüketimi ne kadar` Tüketime göre üretim yapılsaydı bu sezoınu daha rahat geçirebilrdik. Bu kadar fazla üretim yanlış. Arz talep oturmadı. Bunun oturması da beş-on yılı bulur."
Bafra Hal`inin henüz modern bir hal olmadığını, öncelikle, en azından soğuk hava depoları ve özel tesislerin olmasını gerektiğini ancak bunların olmadığını vurgulayan Balta, "Bunların hiç birisi yok. Bunu şu anda develet yapamaz. Esnafta bu durumdayken zaten yapamaz. Yani kısaca böyle kör düzen devam edecek. Benim dedem önceden burada öküz arabasıyla getirip karpuz satıyormuş, bense traktörle getiriyorum. İşte gelişme boyutu bu kadar" dedi.  

Murat Güleç 

  • BafraHaber Yorum
  • Plansız Tarım Karpuzu Vurdu içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0