SAMSUN

19 Mayıs'ta 6 Köyün Kanalizasyonu, Dağköy Barajına Akıyor

 
 2683
19 Mayıs'ta 6 KöyünKanalizasyonu, Dağköy Barajına Akıyor - Haber İbrahim Akkuş - Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde 6 köyün kanalizasyonunun, iki ilçeyle birlikte çevre köylerin içme suyunun da karşılandığı, 19 Mayıs (Dağköy) Barajı'na aktığı ortaya çıktı. 
Bafra Haber

 | Bafra haber - Haber İbrahim Akkuş - Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde 6 köyün kanalizasyonunun, iki ilçeyle birlikte çevre köylerin içme suyunun da karşılandığı, 19 Mayıs (Dağköy) Barajı'na aktığı ortaya çıktı. 

Yeniçağ Gazetesi temsilcisi İbrahim Akkuş'un haberi:

Rezaletin ortaya çıkması üzerine SASKİ, alelacele bölgeye yeni bir foseptik deposu kurulumuna başladı

Samsun'un 19 Mayıs ve Bafra ilçelerinin içme suyu ve bölgedeki sulama sorununun çözümü için 10 yılda tamamlanan 19 Mayıs Barajı'nda (Dağköy) adeta bir çevre rezaleti yaşandığı ortaya çıktı. Geçtiğimiz aylarda hizmete giren ve baraj gölünü besleyen Engiz Deresi'ne, çevredeki 6 köyün kanalizasyonun aktığı ve baraj yapımı sırasında bu konuda hiçbir önlem alınmadığı belirlendi.

Mayıs ayında hizmete girdi

Samsun'un 19 Mayıs ilçesindeki Dağköy Mahallesi sınırlarında yer alan Engiz Çayı üzerine, 19 Mayıs (Dağköy) Barajı ve Hidroelektrik Santrali´nin (HES) kurulumu geçen mayıs ayında tamamlanarak, hizmete girdi.

İki ilçenin içme suyunu karşılıyor

Sulama ve içme suyu amaçlı projelendirilen baraj 51 kilometrelik bir bağlantı hattıyla Samsun´un 19 Mayıs ve Bafra ilçeleri ile Çetinkaya, Dereköy, Doğanca ve Yörükler mahallelerinin içme ve kullanma suyu ihtiyacının yanı sıra 76 bin 730 dekar zirai arazinin de sulaması için kullanılmaya başlandı.

6 köyün kanalizasyonu baraja akıyor 

Baraj tamamlanmasının ardından büyük bir çevre skandalı da ortaya çıktı. Baraj gölünün yukarısında ve çevresinde bulunan Kuşkayası, Aydınpınar, Yeşilyurt, Kösedik, Cerekli ve Fındıklı köylerinin atık su ve kanalizasyonunun baraj gölünü besleyen Engiz Çayı'na aktığı ve şimdiye kadar bu konuda hiçbir önlem alınmadığı belirlendi.

Foseptik çaya akıtılıyor 

Baraj gölünün etrafındaki köylerin kanalizasyon sorununun çözümü için 20 yıl önce Rotaryen Kulüplerince inşa edilen foseptik deposundaki pis su ve atıkların, belediye tarafından vidanjörlerle çekilmesi gerektiği halde, foseptik atıkların borularla, baraj gölüne akan Engiz Deresi'ne verildiği ortaya çıktı.

Daha büyüğü bile yapılmış

19 Mayıs Barajı'na en yakın mesafede bulunan sadece Kuşkayası Mahallesi'nde 600 kişinin yaşadığı öğrenilirken, 20 yıl önce yapılan foseptik çukurların daha büyüğünün ise 15 yıl önce Samsun İl Özel İdaresi tarafından yapıldığı belirlendi.

Engiz Çayı'na akıttılar

Foseptik deposundaki atık pisliklerin vidanjörlerle çekilmesi gerektiği halde, foseptik çukurların altından delik açılarak dereye salındığı hatta deponun zaman zaman taştığı da öğrenildi. 

Alelacele depo getirdiler

Yaşanan çevre skandalının haber yapılacağı öğrenilince, Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekipleri, önceki gün Engiz Çayı'nın etrafındaki foseptik çukurlardaki pis su ve atıklar için,  vidanjörlerle tahliye işlemine başladı. SASKİ ekipleri ayrıca, yeni bir foseptik deposunu da alelacele bölgeye bırakarak, kurulum işlemi için yeniden geleceklerini belirttiler.

Ahırların fosseptiği de baraja

Çevre köylüleri ise, yıllardır bu konuda hiç bir önlem alınmadığını söz konusu atıkların Engiz Deresi'ne oradan da 19 Mayıs Barajı'na aktığını belirterek, söz konusu foseptik çukurlarına, sadece tuvalet giderlerinin değil, ahır foseptiğinin ve evsel sıvı atıkların da aktığını belirttiler.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • 19 Mayıs'ta 6 Köyün Kanalizasyonu, Dağköy Barajına Akıyor içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 19
User defaultYorum Id: 124844
08 Ağustos 2021
18:42
  • Yorum Id: 124844
  • 08 Ağustos 2021
  • 18:42

Sen birde bafrayi yazsan daha iyi olur millet semaver yaptığı yerde bok kokusu hiç eksik olmuyor 500 metre ilerisi bok kuyusu

User defaultYorum Id: 124833
08 Ağustos 2021
12:41
  • Yorum Id: 124833
  • 08 Ağustos 2021
  • 12:41

Şelaleye yemeğe gidip o pis kokuyu almayan yoktur yıllardır aynı nadıl olduda kimse müdahale edilmedi

User defaultYorum Id: 124767
07 Ağustos 2021
01:25
  • Yorum Id: 124767
  • 07 Ağustos 2021
  • 01:25

Kazandırılacaktır.ibrahim bey den haberin debamının yapılmasını, yetkililerden konunun incelenmesini bekliyoruz.

Daha Fazla Yorum