BAFRA

Çeltik İle Beraber Sivrisinek De Üretiyorlar!

 
 2547
Çeltik İle Beraber Sivrisinek De Üretiyorlar! - Önümüzdeki yıllarda Bafra’nın en büyük sorunlarından biri sivrisinek olacak gibi görünüyor.
Bafra Haber

 |  - Önümüzdeki yıllarda Bafra’nın en büyük sorunlarından biri sivrisinek olacak gibi görünüyor.

Bafra bir çeltik şehri olma yolunda doludizgin gidiyor. Bundan 15 yıl önce Çeltik ekimi 50 bin dekar iken şimdilerde 150 bin dekara yaklaştı. 2022 yılında 48 köyde yaklaşık 2 bin 135 üretici 130 bin dekar çeltik üretimi yaptı. 

Sebze ve meyve şehri olarak bilinen Bafra bir çeltik şehri olacak. 

OKA’nın 2017 yılında hazırladığı Bafra Tarım sektörü raporuna göre, Ovadaki toplam tarım alanının yaklaşık % 80’i (488.306 da) tahıl ve diğer bitkisel üretim alanı şeklinde değerlendirilmektedir. 

Bunun en önemli nedeni buğday ile beraber çeltik ekiminin ilçede yoğun bir şekilde yapılmasıdır. 

Sebze bahçeleri alanı % 13 (75.723 da), meyve alanı % 4 (25.207 da) bir paya sahip.

Çeltik üretimi, sivrisinek gibi hayatı zorlaştıran, çekilmez hale getiren bir sorunu da beraberinde getirmekte.

Çeltik üreticileri adeta sivrisinek de üretiyor. 

Çeltiğin bu derece üremesine sebep olan çeltik üreticileri bu sorunun çözümünde neler yapıyor? 

Geçtiğimiz günlerde Instagram üzerinden düzenlediğimiz anket sonrası Çeltik Komisyonu çiftçi temsilcisi Şükrü Derebey üzerinden bir haber servis edildi. O habere göre, çeltik komisyonu bu yıl 4 kez periyodik larva ilaçlaması yapmış. 

Çeltik Komisyonu, çeltik ekmek için başvuran üreticilerden sıhhi tedbir amacı ile dönüm başına 5,5 lira peşin para alıyor. Basit bir hesap ile bu yıl 130 bin dekardan 700 bin lira civarında sıhhi tedbir amaçlı yani sivrisinek ile mücadele için para toplanıldı. 

Aldığımız bilgiye göre, bu yıl ki 4 larva ilaçlaması için 417 bin lira para ödenecek. 

Çeltik Komisyonunun 4 larva ilaçlamasına rağmen hala Bafralı sivrisinekten muzdarip ise demek ki yeterli değil. 

Çevre ile ilgili konularda “kirleten öder” ilkesi vardır. Zaten çeltik üreticilerinden sıhhi tedbir adı ile ücret alınmasının dayanağı da budur. 

Şimdi, üretmesinler mi diyenler olacaktır.

Üretsinler üretelim, dünyanın en çok üreten ülkesi olalım ama kirleten de kirlettiğini temizlesin.

Temizlemiyorlar da demiyoruz. Evet, temizliyorlar ama görülüyor ki yeterli değil. 

Akşamlar zehir oluyor desek yeridir. Artık parklarda kafelerde sinek kovucu solüsyonlar veriliyor hatta satılıyor. İnsanlar çantalarında bir de sinek kovucu gezdiriyorlar.

Bu yıl 4 kez larva ilaçlaması yapmışlar. 4 kez yetmiyorsa 14 kez ilaçlayacaksınız. Sivrisineği üreten sizlersiniz. Daha çok para toplayacak, daha çok para harcayacaksınız. Toplanan parayı amacına uygun harcayacaksınız. Çıkın yıllara göre rakam rakam toplanan ve harcamaları faturaları ile gösterin. Bakalım, bugüne kadar doğru düzgün bir mücadele yapmış mısınız. Herkes görsün, bilsin.

Harcama demişken… Çeltik Komisyonunun topladığı diğer paralar ve bu paraların ne amaçlar ile kullanıldığı da başka bir konu. 

Sivrisinek ile mücadele larva aşamasında olur. Öyle anket sonrası ilaçlama aracı ile poz vermeler ile de bu işler olmuyor. Görüldüğü gibi iş işten geçti. Yakında hasat yapacaksınız.

Bu sivrisinek ile mücadelenin çeltik komisyonu ayağıydı. Bir de belediye ayağı var. Bir sonraki yazı da belediye ile ilgili olsun.

ali ihsan

11 Ağustos 22, Bafrahaber.com

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Çeltik İle Beraber Sivrisinek De Üretiyorlar! içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 9
User defaultYorum Id: 152554
11 Ağustos 2022
20:05
  • Yorum Id: 152554
  • 11 Ağustos 2022
  • 20:05

Aç garibanlar,,sadece yazın geliyorlar doyurun garip gurebayı

Cevap
  • Yorum Id: 152658
  • 15 Ağustos 2022
  • 08:19

Sen kac kisiyi doyuruyorsun bi yazsana

User defaultYorum Id: 152651
14 Ağustos 2022
13:44
  • Yorum Id: 152651
  • 14 Ağustos 2022
  • 13:44

Bafradaki hiç bir kurum kuruluş işe yaramıyor. yaptıkları zerre kadar bir şey yok. ne tso başkanı ne belediye başkanı ne kaymakam ne hastane ne sivil toplum kuruluşları ne odalar ne dernekler... hepsi aval aval mal gibi etrafa bakıyorlar. belediye bu sene sineklerle mücadele yapalım dedi. lavraları ilaçladı ama sinekler erkenden istila etti. umarım birdahaki sene aynı aptallığı yapmazlr.

User defaultYorum Id: 152602
12 Ağustos 2022
20:42
  • Yorum Id: 152602
  • 12 Ağustos 2022
  • 20:42

Bafraziraatodasıbaşkanıatakum belediyesibafra karpuz satarken oyunla desteğinle propagandasını yaptığın a.k.p mustafa demir büyükşehir belediyesi kepçelerle yıktı.çıkar büyükşehirbelediyesi desteklersiniz.

Daha Fazla Yorum