SAMSUN

Medical Park, Yalın Hastane Uygulamasını Antalya'da Tanıttı

 
 555
Medical Park, YalınHastane Uygulamasını Antalya'da Tanıttı - Medical Park Samsun Hastanesi "Yalın Hastane" çalışmasını Qps-Antalya 2014'te tanıttı
Bafra Haber

 |  - Medical Park Samsun Hastanesi "Yalın Hastane" çalışmasını Qps-Antalya 2014'te tanıttı

Sağlık Akademisyenleri Derneği (SAD) ve Integrated Solution for Healthcare Quality LLC (ISHQ) işbirliği ile düzenlenen, "8. Uluslararası Sağlık Hizmetlerinde Kalite, Akreditasyon ve Hasta Güvenliği Kongresi" Antalya'da yapıldı. Birçok uluslararası kurum temsilcisi ve uzmanın katıldığı kongrenin amacı farklı uygulamaları ile kalite, akreditasyon ve hasta güvenliği anlayışının sağlık hizmetleri ekseninde yorumlanması oldu.

Medical Park Samsun Hastanesi düzenlenen uluslararası kongrede "Yalın Hastane" konulu araştırmasını posterle sundu. Kalite Müdürü Osman Bağcı, Yalın Hastane uygulamasıyla ilgili işletmelerde maliyete verilen önemin artması, değişen müşteri tutumları ve sıkı rekabet doğal olarak sağlık işletmelerinde de kalitenin önemini artırdığını söyledi. Sağlık kuruluşlarının müşteri kitlesini oluşturan hastaların aldıkları hizmetin teknik yönünü değerlendirme gücüne sahip olamadıklarından sağlık kuruluşlarında hizmette kalite olgusunun farklı bir bakış açısı ile ele alınmasını zorunlu kıldığını ve bu nedenle sağlık kuruluşlarının hizmette kalitenin önemini artırmaya yönelik çözüm arayışları içerisine girdiklerini iletti.

Bağcı, "Ulusal sağlık politikamızın da bu yöndeki uygulamaları ülkemizde sağlık hizmeti üreten hastaneler açısından belirli standartların yerine getirilmesini zorunlu kılmaktadır. 1990'lı yıllarda sağlıkta Internaitonal Organization for Standardization (ISO) ile başlayan kalite süreci daha sonra toplam kalite yönetimi ve akreditasyon uygulamaları ile oldukça uzun bir mesafe kaydetmiştir. Bugün ise sağlıkta dönüşüm programını tamamlamış bir ülke olarak sektörde yeni bir kavramla tanışıyoruz. Görünen o ki sağlık kuruluşlarının uzun süreli başarı elde edebilmesinin anahtarlarından birisi de teknik kalitenin yanı sıra yalın yönetim uygulamaları ile süreçleri, personeli, tüketimi yöneterek her açıdan optimum verimlilik sağlamak ve maliyetleri azaltmaktır" dedi.

Osman Bağcı uygulama hakkında şu bilgileri verdi:

"Bu çalışmada Medical Park Samsun Hastanesi'ne cerrahi işlem yaptırmak için bir ay içinde gelen hastaların fiziksel olarak yatış ofisine gelmesinden, hizmetinin tamamlanmasına ve fiziksel olarak hastanın hastaneden ayrılışına kadar olan zaman diliminde verilen hizmet süreleri ele alınarak yalın yöntemler ile iyileştirmeye çalışılmıştır. Tespit edilen süreler istatistiksel olarak incelenerek referans süreleri aşan kısımlar incelenmeye alınmıştır. Bu araştırmada istatiksel proses kontrol tekniklerinden kontrol diyagramları, kontrol tabloları, kalite özellikleri ve kontrol grafiklerinden faydalanılmıştır. Taburcu süreci ve yatan hasta süreci birlikte izlenerek her iki sürecin akış hızı ölçülmüş ve kök nedenlerine inilmiştir. Cerrahi hasta yatış işlemlerinin acil durumlar dışında planlı yapılmasının, süreçlerde standardizasyonun sağlanmasının, personel eğitimi ve personeller arasında etkili iletişimin sağlanmasının hasta yatış ve taburcu sürelerinde zaman tasarrufuyla maliyetlere katkı sağladığı ve hasta anketleri incelendiğinde hasta memnuniyetini yükselttiği tespit edilmiştir. Süreçlerin iyileştirilmesi konusunda yalın ekip oluşturulmuş ve bu ekip tespit edilen sorunlar üzerinden çalışma yaparak iyileştirmeler yapmıştır. Sonuç olarak süreçlerin yalın yöntemlerle kısaltılması ve hastanelerin yalın yöntemlerle yönetilmesi uzun vadede hasta memnuniyeti ve çalışan memnuniyetini yükselterek sadık müşteri sayısını artıracaktır. Ülkemizde yalın yöntemlerin sağlık sektöründeki uygulamalarda kullanımı çok yaygın değildir. Bu türde yapılan yalın hastane çalışmaları yalın yönetim anlayışının ülkemizde daha geniş alanlara yayılması açısından önemlidir."

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Medical Park, Yalın Hastane Uygulamasını Antalya'da Tanıttı içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0