BAFRA

Kızılırmak lisesinden tavuk eti zehirlenmesini önleyen cihaz

 
 2300
Kızılırmak lisesinden tavuketi zehirlenmesini önleyen cihaz - Samsun’da lise öğrencileri, tavuk etinin tazeliğini daha güvenli ve pratik bir şekilde kontrol etmeyi amaçlayan cihaz geliştirdi.
İhlas Haber Ajansı

 |  - Samsun’da lise öğrencileri, tavuk etinin tazeliğini daha güvenli ve pratik bir şekilde kontrol etmeyi amaçlayan cihaz geliştirdi.

Bafra Kızılırmak Anadolu Lisesi öğrencileri, tavuk eti kaynaklı gıda zehirlenmelerini önlemeye yönelik "Tavuk Eti Tazelik Analiz Cihazı" geliştirdi. Proje, Arduino Uno tabanlı ölçüm sistemi ile tavuk etinin tazeliğini belirliyor.

Cihaza konulan tavuk etlerinden çıkan gazlar, sensörler aracılığıyla ölçülürken, elde edilen veriler Arduino tarafından işleniyor. Taze ve bayat etin bulunduğu kaplara yerleştirilen pH sensörü ve MQ-135 gaz sensörü sayesinde amonyak ve hidrojen sülfür gazları tespit ediliyor. Sonuçlar ise LCD ekran, LED ve buzzer aracılığıyla kullanıcıya anlık olarak bildiriliyor.
Projenin fikir sahibi öğrencilerden Muhammet Burak Özdemir, "Projemiz, son zamanlarda artan tavuk kaynaklı gıda zehirlenmelerine dikkat çekmek amacıyla hazırlandı.

Tavuk etinin zehirleme riski taşıdığı durumlarda dışarıya salgıladığı gazları ölçüyoruz. PH değerini ve amonyak ile hidrojen sülfür gazlarını tespit ediyoruz" dedi.
Öğrenci Berat Bülbül ise, "Gıda zehirlenmesini önlemek amacıyla arkadaşlarımızla birlikte bir proje geliştirdik. Her yıl artan gıda zehirlenmelerini düşürmeyi, maliyeti düşük ve hızlı sonuç veren bir yöntemle çözmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
Talha Kablan’ın da yer aldığı ekip, geliştirdikleri cihaz sayesinde tavuk etinin tazeliğini daha güvenli ve pratik bir şekilde kontrol etmeyi amaçlıyor.

Haber Kaynağı

Bu haber abonesi olduğumuz iha.com.tr'den üretilmiş ve sistemimize otomatik olarak eklenmiştir.

  • BafraHaber Yorum
  • Kızılırmak lisesinden tavuk eti zehirlenmesini önleyen cihaz içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 3
User defaultYorum Id: 251764
14 Şubat 2026
19:25
  • Yorum Id: 251764
  • 14 Şubat 2026
  • 19:25

Gereksiz gibi geldi

Cevap
  • Yorum Id: 251798
  • 17 Şubat 2026
  • 08:14

Gerekli olan nedir çok bilmiş yorumcu 251764 ??

Cevap
  • Yorum Id: 251787
  • 16 Şubat 2026
  • 18:17

Sen gereklisini yap da gōrelim.

User defaultYorum Id: 251780
16 Şubat 2026
08:40
  • Yorum Id: 251780
  • 16 Şubat 2026
  • 08:40

Projeye danışmanlık yapan ali korkmaz beyi ve öğrencilerimizi tebrik ederim.

User defaultYorum Id: 251751
13 Şubat 2026
16:08
  • Yorum Id: 251751
  • 13 Şubat 2026
  • 16:08

Öğrencilerimizi bu şekilde ilimle ilgili haberlerde görmek çok sevindirici.basarilarinin devamını dilerim.