BAFRA

İşte İlçe Seçim Kurulunun Ret Kararının Gerekçesi

 
 5457
İşte İlçe Seçim Kurulunun Ret Kararının Gerekçesi - Bafra ilçe seçim kurulu, Bafra’daki Belediye Başkanlığı seçiminin iptal edilmesi yönündeki itirazı karara bağladı. Kurul 4’e3 oy ile ret kararı verdi. Karar ilgililere tebliğ edildi.
Bafra Haber

 |  - Bafra ilçe seçim kurulu, Bafra’daki Belediye Başkanlığı seçiminin iptal edilmesi yönündeki itirazı karara bağladı. Kurul 4’e3 oy ile ret kararı verdi. Karar ilgililere tebliğ edildi.

31 Mart 2024 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine yönelik Demokratik Sol Parti adına yetkili Bünyamin Diksoy, Yeniden Refah Partisi adına yetkili Ramazan Çotur, Cumhuriyet Halk Partisi adına yetkili Vahit Perçin, İyi Parti adına yetkili Aydoğan Yılmaz, Memleket Partisi adına yetkili Recep Kılıç belediye başkanlığı seçiminin iptal amacı ile itiraz etti. 

Ayrıca, Demokratik Sol Parti adına yetkili Bünyamin Diksoy, Yeniden Refah Partisi adına yetkili Ramazan Çotur Belediye Meclis üyeliği seçiminin iptalini de talep etti. 

Bafra ilçe seçim kurulu, Hakim Sefa Maraşlı Başkanlığında, memur üye Mehmet Ali Katipoğlu, memur üye Saffet Bayraktar, AK Parti temsilcisi Av. Ekrem Aygül, CHP temsilcisi Av. Mert Uslu, İYİ Parti temsilcisi Mehmet Gök ve Yeniden Refah temsilcisi Galip Küçükçakır ile toplanarak itirazı değerlendirdi.

Kurul, Belediye Meclis üyeliği seçiminde herhangi bir sorun olmadığı için itirazın oy birliği ile ret edilmesine karar verdi. 

Belediye Başkanlığı seçiminin iptal edilmesi yönündeki talebi de CHP, İYİ Parti ve Yeniden Refah Partisi üyesinin karşı oyu ile ret etti. 

İşte İlçe Seçim Kurulunun 4’e 3 oy ile ret ettiği kararın ilgili bölümleri. 

Kurulumuzca yapılan değerlendirmeler neticesinde, 298 Sayılı Yasa'nın 112. ve 128'inci maddelerinde belirtilen düzenleme uyarınca, yukarıda ayrıntılı olarak açıklandığı üzere Bafra Belediye Meclis üyeliği seçimine ilişkin her ne kadar Bafra Yeniden Refah Partisi İlçe Başkanlığı tarafından ve Demokratik Sol Parti adına yetkili Bünyamin DİKSOY tarafından itiraz edilmiş ise de, Belediye Meclis Üyeliği Seçimine ilişkin gerek oy pusulası, gerek parti isimleri, gerek amblemler, gerek sıralama, gerekse seçimlerin yapılması ve sonuçların işlenmesi hususunda herhangi bir olumsuz ya da hukuka aykırı bir durumun bulunmaması nedeniyle Belediye Meclis üyeliği seçiminin iptaline ilişkin yapılan itirazların ayrı ayrı reddine karar verilmiştir.


Kurulumuzca yapılan değerlendirmeler neticesinde, 298 Sayılı Yasa'nın 112. ve 128. maddelerinde belirtilen düzenlemelere uygun olarak, yukarıda detaylı olarak açıklandığı üzere, Bafra Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin olarak Memleket Partisi, İyi Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Demokratik Sol parti tarafından 31 Mart 2024 tarihinde yapılan seçimin iptali ve seçimin yenilenmesi talep edilmiştir. Ancak, Demokratik Sol Parti'nin Bafra Belediye Başkan adayı Murat ARABACI'nın isminin oy pusulasında yer aldığı, Demokratik Sol Parti'nin normalde olması gereken sırasının bu oy pusulasında 3. Sıra olması ve Belediye Başkan adayı Murat ARABACI'nın isminin de 3. Sırada bulunması, Memleket Partisi'nin Bafra İlçesinde Belediye Başkanlığı seçimlerinde herhangi bir adayının bulunmaması, Bafra Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin siyasi partiler ve bağımsız aday birleşik oy pusulasında Demokratik Sol Parti adayı Murat ARABACI'nın isminin bulunduğu 3. Sıra haricinde başka bir sıra veya yerde Memleket Partisine ait herhangi bir başkan adayı veya isminin bulunmaması, Bafra ilçesi Belediye Başkanlığı seçiminde Adalet ve Kalkınma Partisi adayı Hamit KILIÇ'ın birleştirme tutanak özeti verilerinden anlaşıldığı üzere kesin olmayan sonuçlara göre 33.163 oy aldığı, İyi Parti adayı Hamdi YILDIZ'ın 19.617 oy aldığı, Yeniden Refah Partisi adayı Şükrü NEİŞ'in 19.504 oy aldığı, Cumhuriyet Halk Partisi adayı Özgür ÖNDER'in 9.659 oy aldığı, Zafer Partisi adayı Selma ERSİN SİPER'in ise 1.094 oy aldığı görülmektedir.


Siyasi parti adaylarına ilişkin ilk 5 sıranın bu şekilde oluştuğu, Demokratik Sol Parti adayı Murat ARABACI'nin ise 173 oy aldığı belirtilmiştir. Murat ARABACI'nin aldığı oyun diğer oylar ile birlikte değerlendirilmesinde seçim sonucuna etkili herhangi bir durumunun olmadığı, seçimlerin temel amacı olan seçmenin hür iradesiyle seçeceği kişilerin belirlenmesi hususunda da yasada öngörülen duruma aykırı olarak herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı ifade edilmiştir. Zira Demokratik Sol Parti adayının isminin oy pusulasında gösterildiği belirtilmiştir. Bu nedenle bu olgu ve bulguların tüm itiraz dilekçeleri ile birlikte değerlendirildiğinde Bafra İlçesi Belediye Başkanlığı seçimi siyasi partiler ve bağımsız aday birleşik oy pusulasında sehven meydana gelen durumun seçim sonuçlarını etkilemediğinden seçimlerin iptal edilmesi ve yenilenmesi şeklinde yapılan itirazların ayrı ayrı reddine karar verilerek, anlatılan bu gerekçelerle aşağıda yazılı şekilde karar vermek gerektiği ifade edilmiştir.

SONUÇ: Gerekçesi yukarıda izah edildiği üzere;

1- Bafra Belediye Meclis üyeliği seçimine ilişkin her ne kadar Bafra Yeniden Refah Partisi İlçe Başkanlığı tarafından ve Demokratik Sol Parti adına yetkili Bünyamin DİKSOY tarafından itiraz edilmiş ise de, Belediye Meclis Üyeliği Seçiminin iptaline ilişkin itirazların AYRI AYRI REDDİNE, (OY BİRLİĞİ İLE)

2- Bafra Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin her ne kadar Memleket Partisi, İyi Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Demokratik Sol parti tarafından Bafra Belediye Başkanlığı seçiminin iptali ile seçimin yenilenmesine ilişkin itirazların AYRI AYRI REDDİNE, (OY ÇOKLUĞU İLE)


Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • İşte İlçe Seçim Kurulunun Ret Kararının Gerekçesi içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 25
User defaultYorum Id: 213073
04 Nisan 2024
14:09
  • Yorum Id: 213073
  • 04 Nisan 2024
  • 14:09

Murat arabacı kendisi itiraz ederse seçim yenilenebilir. murat arabacı harici kim itiraz ederse etsin secim yenilenmez

User defaultYorum Id: 213017
03 Nisan 2024
20:15
  • Yorum Id: 213017
  • 03 Nisan 2024
  • 20:15

Ak parti bal gibi biliyordu kendileri kaybetseler hemen iptal olurdu birleşin ittifak olun bırakmayın bafrayı bunlara

User defaultYorum Id: 213024
03 Nisan 2024
21:54
  • Yorum Id: 213024
  • 03 Nisan 2024
  • 21:54

Dsp’nin gerçek amblemini koysan alacağı oy 2500. seçime etki edecek bir oy sayısı yok. bence boşa milletin zamanını çalmaya gerek yok. bi seçim yapmak için o kadar memuru bi daha göreve çağırmak çok mantıksız. tebrik etmeyi bilip ileriki seçimlere şimdiden hazırlanmak erdemdir.. saygılar

Daha Fazla Yorum