GÜNDEM

İkiztepe Kazıları Sürüyor... Samsun'un Bafra İlçesindeki Ören Yerinde Bugüne Kadar Yapılan Kazılarda Bulunan İskelet Sayısı 654'e Ulaştı Prof. Dr. Önder Bilgi: "İlk Tunç Çağı'na Ait Bir Mezarlığın Devamını Arıyoruz"

 
 623
İkiztepe Kazıları Sürüyor... Samsun'un Bafra İlçesindeki Ören Yerinde Bugüne Kadar Yapılan Kazılarda Bulunan İskeletSayısı 654'e Ulaştı Prof. Dr. Önder Bilgi: "İlk Tunç Çağı'na Ait Bir Mezarlığın Devamını Arıyoruz" - Samsun'un Bafra ilçesi İkiztepe Ören Yeri'nde 1974'ten bu yana aralıksız sürdürülen arkeolojik kazıların bu yılki bölümünde, şu ana kadar 10 iskelet ve ahşap bir mimari yapı bulundu.
İhlas Haber Ajansı

 |  - Samsun'un Bafra ilçesi İkiztepe Ören Yeri'nde 1974'ten bu yana aralıksız sürdürülen arkeolojik kazıların bu yılki bölümünde, şu ana kadar 10 iskelet ve ahşap bir mimari yapı bulundu.

Samsun yakınlarındaki Dündartepe'de 1940'da kazı yapan arkeologlar tarafından keşfedilen İkiztepe'de, 1974 yılında Türk Tarih Kurumu (TTK) adına Prof. Dr. Bahadır Alkım tarafından başlatılan ve 1981 yılından bu yana İstanbul Üniversitesi (İÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Bilgi başkanlığında sürdürülen 'Tepe 1'deki kazılara bu yıl 1 Ağustos'ta başlandı. 1 ay sürecek kazıların ilk 15 günlük çalışmada 1 tanesi küpe ve bilezikli, 1 tanesi silahlı olan 10 adet iskelet ve ahşap bir mimari yapı kalıntısı bulundu.
36 kişilik ekibiyle çalışmaları yürüten Prof. Dr. Önder Bilgi, kazıların bu yılki bölümünün 29 Ağustos'ta sona ereceğini bildirdi.
Prof. Dr. Önder Bilgi, bugüne kadar yapılan kazılarda Milat'tan Önce (MÖ) 2500 yılllarına ait bulgular elde ettiklerini söyledi. Bilgi, bundan sonra yapacakları kazılarda amaçlarının İl Tunç Çağı'na ait bir mezarlığın devamını aradıklarını belirterek, "Bu yılki 15 günlük çalışmamızda 1 tanesi küpe ve bilezikli, 1 tanesi de mızrak ve balta gibi silahları olan 10 iskelet ve yapı kalıntısı bulduk. Tepe de yaptığımız kazı çalışmaları sonucunda bugüne kadar çıkardığımız iskelet sayısı 654'e ulaştı" diye konuştu.

"TIP TARİHİ AÇISINDAN ÖNEMLİ SONUÇLAR"
Prof. Dr. Önder Bilgi, şimdiye kadar sürdürülen kazıların, özellikle tıp tarihi açısından oldukça önemli sonuçlar ortaya koyduğunu vurgulayarak, "Daha önceki kazılarımızda çıkarılan ameliyatlı kafatası örnekleri, tıp tarihi kitaplarında yer alan Aztek ve Eski Mısır örneklerinden farklı. 'Kapak Açma Yöntemi'yle gerçekleştirilen kafatası ameliyatları, Anadolu'da rastlanılan tek örnek olması açısından da oldukça ilginç" dedi.
Ele geçirilen eserlerin incelenmesi sonucunda, burada yaşayan insanların, Akdeniz ırkının özelliklerini taşımadıklarının ortaya çıktığını da kaydeden Prof. Dr. Bilgi, bu halkın, Alacahöyük'te yaşayan Orta Anadolu ırkından farklı olduğunu, Güney Rusya ve Bulgaristan'da yaşamış insanların ırkından geldiğinin anlaşıldığını kaydetti.
Prof. Dr. Önder Bilgi, kazılarda ortaya çıkartılan İlk Tunç Çağı, Orta Çağ, Demir Çağı ve Helenistik Dönemler'e ait 8 bin 500 bulgu ve sözkonusu kafatasının, Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde sergilendiğini kaydetti. (SK-MEF-BC-BC-DE-Y)

Haber Kaynağı

Bu haber abonesi olduğumuz iha.com.tr'den üretilmiş ve sistemimize otomatik olarak eklenmiştir.

  • BafraHaber Yorum
  • İkiztepe Kazıları Sürüyor... Samsun'un Bafra İlçesindeki Ören Yerinde Bugüne Kadar Yapılan Kazılarda Bulunan İskelet Sayısı 654'e Ulaştı Prof. Dr. Önder Bilgi: "İlk Tunç Çağı'na Ait Bir Mezarlığın Devamını Arıyoruz" içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0