GÜNDEM

Görülmüş Billboard Davasının Davası:2

 
 399
Görülmüş Billboard Davasının Davası:2 - Billboard Davasının gerekçeli karara ve mahkeme kayıtlarına göre bilirkişi raporlarına kadar olan kısmı.
Bafra Haber

 |  - Billboard Davasının gerekçeli karara ve mahkeme kayıtlarına göre bilirkişi raporlarına kadar olan kısmı.

İHALE AŞAMASI
4 Kasım 2008 tarihinde;
Mustafa Sait Özdemir ve İsmail Şimşek adlı şahıslar 50`şer lira vererek ihale dosyası aldı. 4 Kasım 2008 tarihi saat 11.45`te Mustafa Sait Özdemir evraklarını belediye görevlisine teslim etti.

İHALE
4 Kasım 2008 tarihinde;

Sadece Bahar Reklam adlı tanıtım şirketi ihaleye iştirak etti. 4 Kasım 2008 tarihli ihale komisyonu tarafından alınan 527 Sayılı Karar uyarınca encümen başkanı olarak Ahmet Tokgöz, üyeler olarak ismail Çağlayan, Mahmut Özkök, ibrahim Korukçu, Fikret Vatansever adlı şahısların oy birliği ile aldıkları kararda yukarıda belirtilen ihale kapsamında Bahar Reklam Şirketinin sahibi Mustafa Sait Özdemir'in 1.yıl için 6.750 TL teklif verdi. Bu teklif belediye encümenince de (ihale komisyonunca da) uygun bulundu iş bu belediyeye ait 15 adet ışıksız bilbordlar ile raket (CLP), mega pano, mega light, otobüs ve dolmuş durağı, TV ekranlı pano, farklı boylarda kent mobilyalarının yapma ve kullanımının 10 yıl süreyle Bahar Reklam ve Tanıtım şirketi sahibi Mustafa Sait Özdemir'e ihale edilmesine karar verildi.

KİRA SÖZLEŞMESİ
17 Kasım tarihinde;

İhaleyi kazanan Bahar Reklam Sahibi Mustafa Sait Özdemir tarafından kesin teminat, karar pulu yatırıldı ve kira sözleşmesinin tanzim edildi. Bu kira sözleşmesine göre; 1. yıl için 6.750 TL kira bedeli peşin olarak ödenecek, kira süresi 10 yıl olacak, kiranın 4 Kasım 2008 tarihinden geçerli olacak. 

21. MADDE İLE ARTIRIM İZNİ
Ayrıca bu kira sözleşmesine 21.maddede eklenerek ihaleyi kazanan kişinin bu Billboardları başkasına devir hakkının olmadığı, ihaleyi kazanan kişinin belediyenin onayını almak kaydıyla masraftan kendisi tarafından karşılanmak üzere blilbordlarda artış yapabileceği hükmü getirildi ve sözleşme Mustafa Sait Özdemir ile Bafra Belediye Başkanı Şükrü Neiş arasında imzalandı.

BİLLBOARDLAR ARTIRILDI
22 Aralık 2008 tarihinde;
Bahar Reklam şirketi sahibi Mustafa Sait ÖZDEMİR,  21.madde kapsamında 20 adet ilave billboard izni istedi. Belediye Başkanı Şükrü Neiş tarafından izin verildi.

HALUK BÜLBÜL LED TV KURDU
3 Temmuz 2011 tarihinde;
Haluk Bülbül, Kadı Çeşmesi karşısındaki bir binanın çatısına LED TV kurdu.

BAHAR REKLAM BELEDİYEYE ŞİKAYET ETTİ
11 Temmuz tarihinde;
Bahar Reklam sahibi Mustafa Sait Özdemir, kazandığı ihale hükmüne göre LED- TV yerleştirme hakkının kendisinde olduğunu düşünerek bu durumun izinsiz, ilan ve reklam yönetmeliğine aykırı olarak gerçekleştiği iddiası ile Belediye'ye başvurdu.

BAHAR REKLAM SAVCILIĞA ŞİKAYET  ETTİ
15 Temmuz tarihinde;

Bahar Reklam sahibi Mustafa Sait Özdemir, dilekçe ile Bafra C.Başsavcılığına müracaat ederek durumun 3194 ve 2863 sayılı yasalara muhalefet oluşturduğundan bahisle şikayetçi oldu. Şikayetinde "Billboard ve açık alanların kullanılması ile ilgili kendisi ve belediye arasında sözleşme olduğu, buna rağmen Sit alanı da olan Tekel Caddesindeki binaya Haluk Bülbül'ün ışıklı bir Led TV koyduğu"       ifade edildi.

Haluk Bülbül, 21 Temmuz 2011 tarihinde polise ifade verdi.

BAFRA BELEDİYESİ CEZA KESTİ
26 Temmuz 2011 tarihinde;

Bafra Belediyesi Encümeni 284 sayılı karar ile İlan ve reklam yönetmeliğine aykırı olduğu gerekçesi ile Haluk Bülbül`e idari para cezası verdi ve LED TV yayınını durdurdu

HALUK BÜLBÜL, BAHAR REKLAMI SAVCILIĞA ŞİKAYET ETTİ
8 Ağustos 2011 tarihinde;

Haluk Bülbül, Mustafa Sait Özdemir`i C. Başsavcılığına şikâyet etti.
Bülbül; Mustafa Sait Özdemir`in 31.12.2009 tarihinde işini terk ettiğini, bu durumda ihale yasaklısı olması gerekirken ihaleyi devam ettirdiğini, belediye tarafından sonradan yapılan 33 bilboard, raketler ve Led Tv için herhangi bir yer tahsisi ücreti tahsil edilmediğini, 04.11.2008 tarihinden şikayet tarihine kadar ilan ve reklam ücretlerinin ödenmediğini, belediye tarafından bununla ilgili yoklama yapılmadığını, Belediye Reklam, ilan ve Tanıtım Yönetmeliği gereği kentsel tasarım birimini kurup faaliyete geçirmesi gerekirken bunun kurulmadığı ve faaliyete geçirilmediğini, bu yönetmeliğin kendisine uygulandığını, ancak sanık Mustafa Sait'in sahip olduğu Bahar Reklama uygulanmadığını, imzalama işlemlerinin usulüne uygun yapılmadığını, Bafra Belediyesinin sanık Mustafa Sait ile yapılan ihalede kanun ve yönetmelikleri doğru uygulamadığını, bu nedenle yapılan işlemlerin soruşturulmasını talep etti.

SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI
Bafra C. Başsavcılığınca şikâyetler üzerine soruşturmalar yapıldı, kolluğa bir kısım araştırmalar yaptırıldı, konu ile ilgili belgeler celbedildi, ilgililer dinlendi.

DOSYA BİLİRKİŞİYE GÖNDERİLDİ
21 Eylül 2011 tarihinde Bafra C.Başsavcılığı Ankara C. Başsavcılığı talimat bürosuna müzekkere yazarak bilirkişi tarafından dosyanın incelenmesini istedi.

1. BİLİRKİŞİ RAPORU
14 Ekim 2011 tarihli Mali Hizmet Uzmanı bilirkişi Didem Gürbüz Yurtsever tarafından düzenlenen raporda;  

İhalenin yasal prosedüre uygun gerçekleşmediği, reklam materyallerinin ihaleye uygun olmadığı, ödemelerin zamanında yapamadığı ve kurumun zarara uğradığı, 2886 sayılı kanuna göre yasak fiil ve davranışlarda bulunulduğu böylece ihaleye ve edimin ifasına fesat karıştırıldığı mütalaa edildi.

2. BİLİRKİŞİ RAPORU
24 Kasım 2011 tarihli Emekli Sayıştay Uzman Deneticisi İbrahim Tuncer Yanar. Emekli Sayıştay Daire Başkanı Erdal Aydoğdu, Emekli Sayıştay Uzman deneticisi Nazmı Yüksek Zeybek'ten oluşan üç kişilik bilirkişi kurulu tarafından düzenlenen raporda;

İhale sürecinde 2886 Sayılı kanun yönünden bazı eksiklikler bulunmakla beraber, bunların ihalenin iptalini gerektirecek öneme haiz olmadığı, reklam materyalleri artışlarının sözleşmeye uygun olduğu, ihale tarihi ile 2011 yılı arasındaki süreçte müteahhit Mustafa Sait 'in reklam materyalleri ve artan materyal kiraları olarak yatırması gereken meblağdan 16.874 TL eksik yatırdığı mütalaa edildi.

3. BİLİRKİŞİ RAPORU
30 Ocak 2012 tarihli Avukat Ebru Karaca Nar, Emekli Sayıştay Deneticisi Mustafa Gülseven, Doç. DR Faruk Güçlü tarafından düzenlenen raporda;
Belediye meclisi ve encümen kararı olmadan ek billboard kiralama izni verildiği, billbord sayısı artışının yeni bir ihale konusu olduğu bu nedenle Belediye Başkanının yetkisini aştığı.

Tek başına bu yetkiye haiz olmaması nedeniyle yükleniciye haksız kazanç sağlandığı, tahmini bedel ve gelir hesaplamasının yapılmadığı, kira bedellerinin zamanında alınmadığı, alacağın tahsili için kanuni yollara başvurulmadığı, yıllara göre artışların yapılmaması nedeniyle görevlilerin ihmali olduğu, bu eksikliklerin ihale mevzuatına uygun olup olmadığının ve eylemin niteliğinin belirlenmesinin savcılık makamının takdirinde olduğu mütalaa edildi.

 

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Görülmüş Billboard Davasının Davası:2 içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0