ULUSAL

ABD Savunma Bakanı Austin ve Genelkurmay Başkanı Milley Senato'da Afganistan için ifade verdi

 
 284
ABD Savunma Bakanı Austin ve GenelkurmayBaşkanı Milley Senato'da Afganistan için ifade verdi - ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Genelkurmay Başkanı General Mark Milley ve Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Frank McKenzie, ABD'nin Afganistan'dan tamamen çekilmesinin ardından Senato’nun Silahlı Hizmetler Komitesine ifade verdi.
İhlas Haber Ajansı

 |  - ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Genelkurmay Başkanı General Mark Milley ve Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Frank McKenzie, ABD'nin Afganistan'dan tamamen çekilmesinin ardından Senato’nun Silahlı Hizmetler Komitesine ifade verdi.

ABD'nin Afganistan'dan tamamen çekilmesinin ardından ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Genelkurmay Başkanı General Mark Milley ve Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Frank McKenzie, Senato'nun Silahlı Hizmetler Komitesine ifade verdi. Savunma Bakanı Austin yaptığı konuşmada, Taliban'ın Afganistan'daki yönetimi ele geçirmesinin beklenenden çok daha hızlı gerçekleştiğini ifade etti.

Austin, istihbarat tahminlerine göre Afgan hükümetinin çökmesinin beklenen bir durum olduğunu, ancak çöküşün hızlı gerçekleşeceği ihtimaline karşı bir plan yapılmadığını belirtti. Austin, ABD'li yetkililerin hala Amerikalıları Afganistan'dan çıkarmak için çalıştığını ifade ederek, "Özel göçmen vizesi programına kayıtlı Afgan müttefiklerimizin hepsini tahliye edemedik. Bunu çok ciddiye alıyoruz" dedi.

Başkan Biden'a Afganistan'da 2 bin 500 askeri tutması tavsiye edildi

McKenzie, Başkan Biden'a 31 Ağustos tarihinden sonrada Afganistan'da 2 bin 500 askerin tutulması gerektiğini ve tam bir geri çekilmenin kaçınılmaz bir çöküşe yol açacağını söylediğini belirtti. McKenzie, ayrıca Doha anlaşmasının Afgan güçlerinin performansını olumsuz etkilediğini ifade ederek, "Bunlar benim kendi görüşlerim" dedi.

Lojistik bir başarı ancak stratejik bir başarısızlık

Milley ise, Biden'a karşı her zaman samimi olduğunu belirterek, değerlendirmesinin 2 bin 500 askerin Afganistan'da tutulması gerektiği olduğunu aktardı. ABD'nin Afganistan'dan geri çekilmesini savunan Milley, "Bu 19 aylık veya 19 günlük bir geri çekime değil, 10 yıllık çoklu yönetim düşüşü oldu" dedi.

Milley, Ağustos ayının sonunda başkent Kabil'in Taliban'ın eline geçmesinin ardından Afganistan'dan 100 binden fazla kişinin tahliye edilmesini “lojistik bir başarı ancak stratejik bir başarısızlık” olarak değerlendirdi.
Milley, askerlerin Afganistan'da tutulmasına yönelik tavsiyelerinin uygulamaya konulmaması üzerine neden istifa etmediğine yönelik soruları, "İstifa etmek büyük bir siyasi meydan okuma eylemi olurdu" yanıtını verdi. Milley, Başkan Biden'a tavsiyede bulunduğunu ancak onun bu tavsiyelere katılmak zorunda olmadığını ifade etti.

Pentagon ve Biden'ın ifadeleri çelişiyor

Öte yandan ABD basınında yer alan haberlerde, Biden'ın ağustos ayında yaptığı açıklamalarda, hiç kimsenin kendisine 2 bin 500 askerlik bir kuvveti Afganistan'da tutmasını tavsiye etmediğini söylediği belirtilerek, Başkan Biden ve üst düzey ABD Savunma Bakanlığı yetkililerinin ifadelerinin çeliştiğine dikkat çekildi.

Afganistan'daki hava saldırısına ilişkin için soruşturma devam ediyor

ABD'nin 29 Ağustos'ta Afganistan'da çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği insansız hava aracı (İHA) saldırısı hakkında açıklamada bulunan Austin, İHA'yı kullanan hava ekibine henüz ulaşılamadığını, ancak olayın ordu tarafından "kapsamlı bir inceleme" altında olduğunu ifade etti. Olayın incelemesini yönettiğini söyleyen Austin, General Mckenzie'nin ilk soruşturmayı yaptığını ifade ederek, daha fazla açıklamada bulunmayı reddetti.

Aylin Albayrak

  • BafraHaber Yorum
  • ABD Savunma Bakanı Austin ve Genelkurmay Başkanı Milley Senato'da Afganistan için ifade verdi içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0