BAFRA

Özel Eğitim’de İlkler Bafra Alfabe’de

 
 2122
Özel Eğitim’de İlkler Bafra Alfabe’de - Sponsorlu - Bafra Alfabe Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Ergoterapist ve Dil Konuşma Terapisti ile Bafra’da Özel Eğitim’de ilk olmanın gururunu yaşıyor. 
Bafra Haber

 |  - Sponsorlu - Bafra Alfabe Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Ergoterapist ve Dil Konuşma Terapisti ile Bafra’da Özel Eğitim’de ilk olmanın gururunu yaşıyor. 

Bafra Alfabe Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Ergoterapist Sevde Asılkefeli ve Dil Konuşma Terapisti Mustafa Can Alemdağ ile Bafra’da hizmet vermekte. 

Ergoterapist Sevde Asılkefeli ergoterapi hakkında bilgiler verdi. Çocuğunuzun ergoterapi ihtiyacı olup olmadığının değerlendirilmesi amacı ile aşağıdaki iletişim bilgilerinden Bafra Alfabe’ye başvurabilirsiniz. 

ERGOTERAPİ NEDİR?

Ergoterapi anlamlı ve amaçlı aktivitelerle sağlık ve refahı geliştiren kişi merkezli bir sağlık mesleğidir. Aktiviteleri tedavi edici olarak kullanarak insanların yaşamları boyunca istedikleri veya ihtiyaç duydukları şeyleri gerçekleştirmelerine yardımcı olan tek meslektir. 

Aktivitelerin varlığından söz edilen her yerde ergoterapistlerin etkisinden de söz edilir. Her bireyin yaşamını devam ettirebilmek, rollerini yerine getirebilmek ve toplumun bir parçası olabilmek adına yapması beklenen ya da yapmak istediği aktiviteler bulunur. Bu yüzden ergoterapistlerin geniş bir çalışma alanı bulunmaktadır. Kişilerin fiziksel, duyusal, bilişsel becerileri; fiziksel ve sosyal çevreleri ya da aktivitenin kendisi aktivite performansını ve katılımını etkileyebilmektedir. Ergoterapist, bütüncül bir bakış açısıyla kişi-çevre-aktivite üçgenindeki her bir alan için gerekli değerlendirmeleri yaparak engel oluşturan alanlara yönelik bireye özgü müdahale programı oluşturur. 

Aktivitelerin terapi amaçlı kullanımı çok eskilere dayanmaktadır. İnsanoğlunun, her çağda kendisi için anlamlı ve amaçlı aktivitelerde bulunduğu sürece sağlık ve yaşam kalitesini sürdürdüğü görülmüştür. Antik çağda M.Ö. 2000 yıllarda Mısır yazıtlarında ruh sağlığı bozukluğu olan bireyler için oyun aktiviteleri oluşturulduğu bilgisi yer alır. Anadolu topraklarında da anıt ve antik eserlerde aktivitelerin tedavide kullanıldığını görülebilmektedir. Aktivite temelli rehabilitasyonun bilimsel temellere dayandırılması ve ergoterapi adıyla anılması ise 1917 yılında Amerika’da gerçekleşmiştir. Ülkemizde bu alanda duyulan eksiklik nedeniyle 2009 yılından itibaren ergoterapi eğitim programları oluşturulmuştur. Şu an ergoterapi dünya literatüründe “güçlü, tanınmış, bilim odaklı ve kanıt temelli, toplumun aktivitelere olan ihtiyaçlarını karşılayan, küresel bağlantıda ve çeşitli iş gücüne sahip bir meslek” olarak kabul görmektedir. 

Ülkemizde ergoterapistler daha aktif bir şekilde pediatrik rehabilitasyon ve duyu bütünleme alanlarında görev almakla beraber psikiyatri, geriatri, el ve kognitif rehabilitasyonda çalışan terapistlerin de sayısı artmaktadır. Aktivite yapmak insan olmanın gereği olduğu için bu alanlar her zaman genişletilmekte daha fazla insana ulaşabilmek hedeflenmektedir.

Pediatrik Rehabilitasyonda Ergoterapinin Çalışma Alanları

Ergoterapistler; otizm, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, özgül öğrenme güçlüğü (disleksi, disgrafi, diskalküli), down sendromu, genetik sendromlar, cerebral palsi, fiziksel zihinsel veya görme engeli bulunan çocuklarla çalışılabilmektedir.

Pediatrik ergoterapinin; günlük ve yardımcı günlük yaşam aktiviteleri (beslenme, özbakım, giyinme, transfer aktiviteleri), üretkenlik ve serbest zaman aktiviteleri (oyun, okula hazırlık ve okul aktiviteleri), duyu bütünleme bozuklukları, ince ve kaba motor fonksiyon bozukluğu, bilişsel ve sosyal becerilerin etkilenimi, görsel algısal problemler, duyu-motor, algı-motor gelişim problemleri, gelişimsel gerilikler, öğrenme güçlükleri ve davranış bozukluğu gibi geniş bir çalışma alanı bulunur.

Duyu Bütünleme Tedavisi 

Ergoterapistlerin uzmanlık alanı dahilinde yer alan duyu bütünleme terapisinin pediatrik rehabilitasyondaki önemli yeri ve etkisi günden güne daha fazla kabul görmektedir. Duyu bütünleme kişinin kendi vücudundan ve çevresinden gelen bilgileri beyinde algıladıktan sonra uygun cevabı oluşturmak için bu bilgileri yorumlama, bütünleme becerisidir. Çocuklar mevcut tanılarının neden olduğu gelişimsel gerilikler, deneyim eksikliği veya çevresel faktörler nedeniyle duyu bütünleme sorunları yaşayabilmektedir.  Detaylı bir değerlendirmenin ardından çocuğun gereksinimlerine yönelik bireyselleştirilmiş müdahale programı oluşturularak çocuğun duyusal becerilerinin geliştirilmesi amaçlanır.

Detaylı bilgi almak, aklınıza takılan soruları sormak veya çocuğunuzun ergoterapi ihtiyacı olup olmadığının değerlendirilmesi için kurumumuza başvurabilirsiniz.

Erg. Sevde ASILKEFELİ

Bafra Alfabe 

Telefon: ( 0362 ) 542 71 72

Adres: Fevzi Çakmak Mah. Samsun Cad. No: 186/A Bafra / SAMSUN

Özel Eğitim’de İlkler Bafra Alfabe’de

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Özel Eğitim’de İlkler Bafra Alfabe’de içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0