BAFRA

Salim Hepsert: Kamusal Eğitim Adım Adım Tasfiye Edilmekte

 
 905
Salim Hepsert: Kamusal EğitimAdım Adım Tasfiye Edilmekte - Eğitim Sen Bafra Temsilcisi Salim Hepsert, 2018-2019 yılının ilk yarısının sona ermesi üzerine değerlendirme yaptı. 
Bafra Haber

 | Bafra haber - Eğitim Sen Bafra Temsilcisi Salim Hepsert, 2018-2019 yılının ilk yarısının sona ermesi üzerine değerlendirme yaptı. 

Salim Hepsert’in değerlendirmesinde şu ifadeler yer aldı:

2018-2019 eğitim-öğretim yılının ilk yarısı sona erdi. 18 milyona yakın öğrenci, 920 bin resmi eğitim okullarında, 200 bin i de özel okullarda olmak üzere toplam 1 milyon 121 bin öğretmen yarıyıl tatiline girdi.

Eğitim sisteminin geldiği son durum tüm öğrenci, veli ve öğretmenlerce 1. dönem sonu itibariyle açıkça görülmektedir. Kamusal eğitim adım adım tasfiye edilmekte özel okullar teşvik edilmektedir. Kamu kaynaklarının özel okullara aktarılarak özel okulların doğrudan devlet desteği ile güçlendirildiği görülmektedir. Yıllara dayalı olarak özel ilkokul, ortaokul ve lise sayısı da artmıştır. 

Eğitim Sen’in ve bilim insanlarının bütün eleştiri ve itirazlarına rağmen eğitimde ’4+4+4’ düzenlemesi, ülkemizde yaşanan ‘piyasa merkezli’ nitelik kaybının en temel nedenleri arasındadır.

4+4+4 düzenlemesinin üzerinden yedi yıl geçmiş, MEB’in ‘okul öncesi eğitim zorunlu olacak’ açıklamasına rağmen, bu durum gerçekleşmemiştir. Türkiye’de özel okul sayısının en çok olduğu eğitim kademesi okul öncesi eğitimdir. Okul öncesi eğitimde Türkiye, OECD ülkeleri içinde son sıradaki yerini korumaktadır.

4+4+4 sonrasında zorunlu eğitim süresinin 12 yıla çıktığı iddia edilmesine rağmen, ortalama eğitim süresinin 7,5 yılda kalmış olması dikkat çekicidir. Türkiye’de her dört okuldan birinde ikili eğitim yapılmaktadır. MEB verilerine göre ikili eğitim yapılan okul oranı yüzde 25,71’dir. Tekli eğitim yapan Anadolu Liselerinde bile 40 kişiyi aşan sınıflar vardır. Yine MEB’in tespitlerine göre, spor salonu bulunan okul oranı sadece yüzde 13’tür ve okulların yüzde 87’sinde spor salonu yoktur. Kütüphanesi olmayan okul oranı yüzde 61; çok amaçlı salonu olmayan okulların oranı yüzde 62’dir.

MEB, devlet okullarına ihtiyacı kadar ödenek ayırmayıp, yine bazı okul türleri söz konusu olunca bütün parasal kaynakları ve imkânları seferber etmektedir. Bu durum, farklı okul türlerinde okuyan öğrencilere karşı büyük bir haksızlıktır. Türkiye’de hiçbir okul türü diğerlerine göre ayrıcalıklı olmamalıdır.

Türkiye’de 24 yıl önce, sadece 2 ilde başlayan taşımalı eğitim uygulaması, ekonomik olarak geliştiği iddialarına karşın günümüzde bütün illerde uygulanır hale gelmiştir.

Öğretmenlerin mülakat sınavı ile sözleşmeli istihdam edilerek esnek, güvencesiz çalışmaya zorlandığı bir eğitim sisteminin ülkemize ve çocuklarımıza olumlu bir katkı yapması mümkün değildir.

2023 Eğitim Vizyon Belgesi’nde yer alan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun öğretmenlerin iradesi dışında, onların görüş ve önerileri alınmadan masa başında hazırlanması çalışmaları başlatıldı. Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndan beklentiler öğretmenlerin yetiştirilmesi, iş güvencesi, mesleğe alınması, ücretler, emeklilik, sağlık, öğretmenlik mesleğinin temel sorunlarını dikkate alan bir içerikte hazırlanması gerekmektedir.

Eğitim alanında sözlü sınav/mülakat üzerinden sözleşmeli öğretmen atamaları yapılmaktadır. Öğretmen atamalarında mülakat uygulamasında ısrar, liyakatin adım adım terk edilmesine yol açmıştır. Ataması yapılmayan beş yüz bin öğretmenin zorunlu olarak meslekleri dışında işler yapmaktadır. 

Toplumsal-ekonomik olumsuzluklar ve okullarda yaşanan şiddet, 2018 yılında da eğitim alanının en önemli sorunları arasında yer almaktadır. Okullarda yaşanan şiddetin artması, eğitim emekçilerine yönelik çeşitli saldır asla kabul edilemez.

Okul öncesi eğitimden başlayarak eğitim yatırımlarına, ders kitaplarının hazırlanmasından eğitim yöneticilerinin belirlenmesine, sınıf mevcutlarından, eğitimin laik, bilimsel ilkeler doğrultusunda verilmesine kadar her alanda eğitimin demokratik ve kamusal yönünün geliştirilmesine özen gösterilmelidir. Derslik, okul, öğretmen açıklarından eğitimin genel bütçe içindeki payına kadar, eğitimin hemen her alanında köklü bir değişime gereksinim vardır.

Kamusal, parasız, demokratik, nitelikli, bilimsel, laik eğitimin önündeki engellerin kaldırılması için somut adımlar atılmalıdır. Öğrenci ve velilerle birlikte kamusal, bilimsel, demokratik, laik eğitim hakkı için mücadelemiz devam edecektir. Piyasanın beklentileri doğrultusunda değil, insan, doğa ve toplum yararına kamusal bir eğitim sistemi için mücadelemiz sürecektir.

Eğitim Sen olarak herkesi kamusal, bilimsel, demokratik, laik eğitim hakkı için birlikte mücadeleye çağırıyoruz. 

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Salim Hepsert: Kamusal Eğitim Adım Adım Tasfiye Edilmekte içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0