İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından beyaz et sektöründe son dönemde yaşanan fiyat artışları ve piyasa işleyişine ilişkin iddialar üzerine başlatılan soruşturmada önemli bir gelişme yaşandı. İstanbul merkezli 8 ilde gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarda çok sayıda şirket yöneticisi hakkında gözaltı, arama ve el koyma işlemleri uygulanırken, 13 şirkete de denetim kayyımı atandı. Kayyım atanan şirketler arasında Bafra’da faaliyet gösteren bir beyaz et firması da bulunuyor.

Soruşturma kapsamında bazı şirket yöneticilerinin arz, satış ve fiyatlama politikalarını birlikte hareket ederek belirledikleri, bu uygulamaların tüketici aleyhine sonuçlar doğurduğu ve serbest piyasa düzenini olumsuz etkilediği yönünde kuvvetli şüphe oluştuğu belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde İstanbul, Ankara, Balıkesir, Bolu, Bursa, İzmir, Samsun ve Uşak’ta gerçekleştirilen operasyonlarda şirket yöneticileri ve yetkilileri hakkında yakalama, gözaltı, arama ve el koyma işlemleri uygulandı.

Adalet Bakanı Akın Gürlek yaptığı açıklamada, temel gıda tedarik zincirinin kesintiye uğramaması ve ticari faaliyetlerin şeffaf şekilde sürdürülebilmesi amacıyla bazı şirketlere denetim kayyımı atandığını bildirdi.

Soruşturma kapsamında Türkiye'nin farklı illerinde faaliyet gösteren 13 beyaz et şirketi hakkında denetim kayyımlığı tedbiri uygulanırken, Samsun'da kayyım atanan şirketin Bafra’da faaliyet göstermesi ilçede de dikkat çekti.

Yetkililer, soruşturmanın devam ettiğini ve yeni gelişmelerin kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı. 

Edinilen bilgiye göre, Banvit CEO'su T.G., Banvit Muhasebe Müdürü E.K., Banvit Finans Yöneticisi L.A., Akpiliç Yönetim Kurulu Başkanı M.F.A., Bakpiliç Şirket Ortağı B.B., Aspiliç Yönetim Kurulu Başkanı G.Y., Aspiliç Genel Müdür Yardımcısı A.Y.K., Erpiliç Yönetim Kurulu Başkanvekili M.E., Gedik Pazarlama Müdürü N.Ö., Orvital Yönetim Kurulu Başkanı B.T., Lezita Genel Müdür Yardımcısı M.H.'nin de içerisinde bulunduğu 32 şüpheli hakkında gözaltı, arama ve el koyma işlemleri uygulandı.

Öte yandan, Ankara'da AS Ofis Damızlık Yumurta A.Ş., Bakpiliç Entegre Tavukçuluk Anonim Şirketi bulunurken, İstanbul'da Şenpiliç Gıda Sanayi A.Ş. ile Orvital Organik Gıda şüpheli firma olarak kayda geçti. Balıkesir'de Banvit ile Bupiliç, Bolu'da Akpiliç, Erpiliç, Uşak'ta Gedik tavukçuluk, Samsun'da Ay-Pi Tavukçuluk, İzmir'de Lezita Gıda'nın da aralarında bulunduğu 13 beyaz et firmasına denetim kayyımı atandı.