BAFRA

Bafra’nın İlk Duyu Bütünleme Odası Açıldı!

 
 4718
Bafra Haber

 | Bafra haber - Özel Bafra Yeniden Doğuş Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, otizm spektrum bozukluğu olan bireylere yönelik Bafra’nın ilk “Duyu Bütünleme Odası”nı hizmete açtı. 

Özel Bafra Yeniden Doğuş Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinin Bafra’ya kazandırdığı “Duyu Bütünleme odası” ile duyusal uyaranlara normalin altında ve üzerinde tepki gösteren, uyaranları ayırt edemeyen çocuklara oyunlarla süslenmiş, eğlenceli hale getirilmiş yöntemlerle çözüm bulunmakta. 

Bugüne kadar bu tür sorunlar yaşayan çocuklar Samsun’a veya başka şehirlere gitmek zorunda kalmaktaydı. Özel Bafra Yeniden Doğuş Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde kurulan Duyu Bütünleme Odası ile artık Samsun’a gitmek zorunda kalınmayacak. 

“Duyu Bütünleme Bozukluğu” yaşayan çocukların oyunlarla süslenmiş, eğlenceli hale getirilmiş yöntemlerle down sendromlu, otistik, mental, özel öğrenme güçlüğü, gelişim geriliği olan çocukların, sosyal hayata uyumu, kendi hayat kalitelerini artıran bir süreç devam ettirmelerini sağlamaları hedeflenmekte.

Duyu Bütünleme Nedir?

Duyu, insanların ve hayvanların dış dünyanın uyaranlarını görme, işitme, koklama, dokunma ve tat alma organları aracılığıyla algılama yeteneğidir, bu organların işlevidir. Duyularımız hangi durumda nasıl tepki vereceğimizi, öğrenmemizi, oynamamızı, sosyalleşmemizi ve genel olarak dünyada fonksiyonel olmamızı sağlar. Bir duyunuzun ya da bütün duyularınızın aynı anda uyarıldığını veya hiçbir duyunuzun mevcut olmadığını düşünün. Down sendromu, otizm spektrum bozukluğu, zihinsel yetersizlik hatta normal gelişim gösteren bireylerde dahi pek çok kişide bu duruma rastlanır.

Duyu bütünleme bozukluğu, normal olarak algılanması gereken duyusal uyaranlara normalin üzerinde ya da normalin altında cevap vermek, duyusal uyaranları ayırt etme sorunu ve duyusal sorunlardan kaynaklanan fiziksel motor ve bu koordinasyon problemleri olarak gözlemlenebilir. Duyu bütünleme bozukluğu, bireylerin sergiledikleri alışılmadık davranışlar genellikle yaşadıkları duyusal deneyimlere gösterdikleri tepkidir.

Duyusal bütünleme sürecinde sorun olan çocuklar, gelişim basamaklarında sorun yaşayabilirler. Bu aşamada duyu bütünleme çalışmaları hayatlarına oyunlarla süslenmiş ve eğlenceli hale getirilmiş özel yöntemlerle girerek sorunlarına çözüm oluyor. Çocuğun ihtiyaç ve hassasiyetleri göz önüne alınarak özel bir program belirlenir ve uygulanır.

Süreçte çocuğun aktivite seviyesi ve dikkati, dokunmanın duyusal olarak işlenmesi (hiporeaktif, hiperreaktif) duyusal olgunluk ve hareket olgunluğu (motor planlama ve koordinasyon) üzerine çalışmalar yapılır.

Öncelikle çocuk gözlemlenmektedir, aileden bilgiler alınmaktadır. Hangi durumların eksik ya da fazla olduğu belirlenir ve bir planlama yapılır. Planlama uygun ortamda uygulanırken, çocuğun yaşam alanı da ona göre düzenlenmektedir. Bu aşamada veli işbirliği çok önemlidir. Bu işbirliği ile çocuğun görsel, işitsel, koku, dokunsal ve tatsal duyuları işlenmektedir.  Sonrasında ise öğrenci gelişim dönemine uygun becerilere yönelik eğitime hazır hale gelmektedir. 

Adres: Fevzi Çakmak Mahallesi Samsun Cad. No: 186 | Samsun Sinop Yolu üzeri Samsun istikameti
Telefon: 
0 362 542 71 72  - 0 362 542 53 05 

Bafranın haberi, bafra
 Yorum Yap