GÜNDEM

Bafra`da tarım forumu

 
 121
Bafra`da tarım forumu - 0
Bafra Haber

 |  - 0

Samsun`un Bafra İlçesi`nde Tarım Gönüllüleri Platformu, Supra Tarım ve Korkmaz Fidancılık tarafından Ticaret Borsası toplantı salonunda, çiftçileri bilinçlendirmek amacıyla `Tarım Forumu` toplantısı düzenlendi.
Tarım forumunun açılış konuşmasını yapan Bafra Kaymakamı Bekir Dınkırcı, kalkınmanın temelinde tarımın yattığını, tarımında toprak tahlili sayesinde gelişeceğini, Bafra Ovası`ndaki geleneksel ürünlerin bir bölümünün alternatif ürünlere kaydırılmasının şart olduğunu söyledi. Forumun konuşmacılarından Supra Tarım İşletme Müdürü Ali Karakaş, "Bafra, yapısı itibarıyla nüfusunun yüzde 12`si ile 15`inin şehir merkezinde olduğu görülüyor. İlçemizin hali hazırda işlenebilir topraklarla kırsalda atıl durumdaki toprakları da hesaba katılıp, tarım politikasını oluşturmak daha kolay olacaktır. Bu yükseklere toprak ve iklim yapısına göre bitki haritası hazırlanırsa yolumuz belli olacaktır" dedi.
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akyazı ise, Türkiye`nin bir tarım ülkesi olduğunu, toprağın bilinçsiz kullanma yüzünden birçok ovada bitme noktasına geldiğini kaydetti. Çiftçinin toprağa çok gübre atılmasının çok ürün olarak düşündüğünü belirten Akyazı, "Bilinçsiz teknoloji kullanımında ekolojik dengeyi bozduk. Herkes bir çalışma yapıyor ama ülke envanterimiz hala yok. Bizim bir araya gelerek çalışmalarımızı sonuçlandırmamız gerekiyor" diye konuştu.
Konuşmacılardan Prof. Dr. M. Rüştü Karaman da, bitki gelişimi ve metabolizması için mutlak gerekli olan kimyasal elementlere bitki besin elementi dendiğini belirterek, "Bitkilerin sağlıklı gelişimlerini devam ettirebilmeleri için tarım yapılan toprakların mevcut verimlilik potansiyelinin mutlaka başlangıçta korunması gerekir. En uygun gübre formuna, dozuna ve uygulama yöntemlerine karar verebilmek için mutlaka gübreleme yapılacak olan araziden toprak örneği alınmalı ve toprak analizi yaptırılmalıdır. Toprak analizi ile toprak içerisindeki bitkiye yarayışlı bitki besin maddeleri ve toprağın özellikleri belirlenir. Serpme usulü uygulanan fosfor, potasyum, demir, çinko gibi topraktaki hareketi sınırlı olan besin elementlerinden bitkiler yeterince yararlanamaz. Verim ve kalite açısından, toprak analiz sonuçlarına göre bitki besin elementlerinin zamanında uygulanmış olması ve gübre kullanım etkinliği çok önemli bir faktördür" şeklinde konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Şimşek, sulamanın yağışlarla karşılanamayan bitki su ihtiyacının kontrollü bir şekilde karşılanması olduğunu ifade ederek, "Türkiye`de farklı iklim özelliğine sahip bölgeler bulunmasına rağmen yıllık yağış miktarına göre genel olarak yarı kurak bir iklime sahiptir" ifadesini kullandı.
Ziraat mühendisi Hayrettin Arpacı da, "Gelecekte ürünlerin sertifikası yoksa, ürünleri satacak müşteri bulmada çiftçilerimiz zorluk çekecekler. EUREPGAP yani iyi tarım uygulamaları konularda çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.
Yeşilırmak Havzası Sanayici ve İşadamları Bilimsel Araştırmaları Destekleme Derneği (YEHSİAD) Başkanı Uğur Duran ise, şunları söyledi:
"AB`ye üyelik müzakereleri çerçevesinde Türk iş dünyasının yapması gereken teknolojik ve altyapı yatırımları için gerekli olan finansman ihtiyacı ve bu ihtiyacın nasıl ve ne şekilde karşılanabileceği, daha önceki üye ülkelerdeki şirketlerin bu süreci nasıl yönetmiş olduklarıyla ilgili bilgilendirme sürecinin başlatılmasıyla ilgili danışmanlık hizmeti veriyoruz" dedi.
Daha sonra konuşmacılar, çiftçilerin sorularını cevaplandırdı.
  • BafraHaber Yorum
  • Bafra`da tarım forumu içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0