BAFRA

Nurican Beyazpınar Mezarı Başında Anıldı

 
 2716
Nurican Beyazpınar Mezarı Başında Anıldı - Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği (EKOBİD) sporcuları, Türkiye çapınca gerçekleşen bisikletliler ölmesin etkinliği kapsamında Bafra’ya gelerek, 27 Haziran’da motosiklet sürücüsünün karşıdan çarpması sonucu hayatını kaybeden Bafra Bisiklet Topluluğu sporcusu Nurican Beyazpınar’ı mezarı başında andı ve bir basın açıklaması yayımladı. 
Bafra Haber

 | Bafra haber - Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği (EKOBİD) sporcuları, Türkiye çapınca gerçekleşen bisikletliler ölmesin etkinliği kapsamında Bafra’ya gelerek, 27 Haziran’da motosiklet sürücüsünün karşıdan çarpması sonucu hayatını kaybeden Bafra Bisiklet Topluluğu sporcusu Nurican Beyazpınar’ı mezarı başında andı ve bir basın açıklaması yayımladı. 

Ekobid sporcuları, bisikletli ölümlerine ve bisikletli haklarına dikkat çekmek amacıyla 25 Ekim Pazar günü saat 14’te tüm Türkiye'de gerçekleşen etkinlik kapsamında Bafra’ya gelerek, motosikletin çarpması sonucu hayatını kaybeden Nuri Can Beyazpınarı andı. 

Nurican Beyazpınar’ın cenazesine katıl-a-mayan EKobid ekibi, Bisiklet Sporcusu Zeynep Aslan’ın trafik kazası sonucu ölümü sonrası tüm Türkiye’de düzenlenen etkinlik kapsamında Bafra’ya gelerek basın açıklaması yaptı. 

Basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Türkiye genelinde bisiklete olan ilgi artarken can kayıpları da aynı hızla arttı. Son iki yılda 258 bisikletli trafikte hayatını kaybetti. Çarpmaların tamamı araç sürücülerinin, bisikletlilere arkadan çarpmasıyla meydana gelmesi dikkat çekti. Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği, bu çarpışmalara dur demek için tüm bakanlıklara çağrı yaptı. 

Bisikletlilerin hayatını kaybettiği çarpmaların en sonuncusu İzmir ve Samsun'da yaşandı. İzmir'in Çiğli ilçesinde antrenman yapan Karşıyaka Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Bisiklet Takımı sporcusu Zeynep ASLAN (32), ters yönden gelen bir kamyonun altında kalarak yaşamını yitirdi. Samsun'da ise 

17 yaşındaki bisikletli Nurican Beyazpınar, uyuşturucu kullanan bir motosiklet sürücüsünün çarpması sonucu hayatını kaybetti. Böylece sadece son bir ayda çarpmalarda ölen bisikletli sayısı 11'e yükseldi.

Ölüm göz göre göre geliyor

Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği adına konuşan Dernek Başkanı Tanju Subaşı, ölümlerin tamamının bisikletlilerin emniyet şeridinde arkadan çarpmayla hayatını kaybettiğine dikkat çekti.  

Motorlu taşıt sürücülerinin  "Duyarsız, dikkatsiz" oluşundan çarpmaların yaşandığını belirterek "Aslında bunları kaza olarak nitelendirmek bile mümkün değil. Çünkü birçok çarpma motorlu araç sürücüsünün en sağda ve önünde giden bisikletliyi görmesine karşın yaşanıyor. Yani görmesine karşın bisikletliye çarpıyor. Çarpma sonrası ise beyanlar hep 'görmedim ya da yolun ortasından gidiyordu' diye oluyor. 258 çarpmada 258 sürücünün de haklı olması mantık dışı. Çarpmaların önemli bölümünde kamera görüntülerine baktığınızda da bu durum açıkça ortaya çıkıyor. Yani bisikletli için ölüm göz göre göre geliyor" dedi. 


Türkiye çağrısı

Çarpma sayısındaki bu artışın artık toplumun her kesimi tarafından görülmesi gerektiğini ve bisikletli yaşamın gelişmesi için tedbir, denetim ve eğitimlerin artırılması gerektiğini ifade eden Subaşı, "Tüm bakanlık ve yerel yönetimlere Türkiye genelinde bir çağrı yapıyoruz. Hız sınırları kontrol altına alınmalı, bisikletin taşıt olarak sürücüler tarafından kabul görmesi sağlanmalı. Güvenli şeritler ayrılmalı. Evrensel kuralların müfredata alınması ve insana saygının üzerinde durulması için harekete geçilmeli" diye konuştu. 


Dünya arabasını saygıyla kullanıyor

Güvenli bisikletli ulaşımın trafikte benimsenmesi gerektiğini söyleyen Subaşı, "Trafik kanunu çıktığından beri yazan bir madde var. O da diyor ki bisiklet bir ulaşım aracıdır. Bu aracın trafikte nasıl kullanılacağı yine kanunda yazıyor. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre bisikletliler varsa bisiklet yolunu, bisiklet yolu yok ise motorlu araç yolunun sağ şeridini kullanırlar ve geçiş önceliğine sahiptirler. Ama sürücü kurslarında Türkiye'de sadece otomobili kullanmaya yönelik bir algı var. Otomobili kurallara uygun kullanmaya yönelik algı yok. İnsanlarda bu algının yaratılması mümkün. Çünkü dünya aracını böyle kullanıyor. İnsana saygıyla kullanıyor" dedi. 

Elleriniz kana bulanmasın

Subaşı sözlerini şöyle tamamladı

Bisiklet sürücüleri olarak öncelikle trafik güvenliği önlemlerin artırılmasını istiyoruz. Çünkü bisikletime çarparsan ölürüm! Bunun için tüm trafik birimlerinden tüm araç sürücülerine bu konuda durmaksızın uyarılar yapılmasını istiyoruz. Motorlu taşıt eğitimleri ve sınavlarında da bu konunun ciddi şekilde ele alınmasını istiyoruz. Ortada 258 can var. Sadece iki yılda kaybettiğimiz 258 kişi işte tüm bunların olmaması yüzünden hayatını kaybetti. Bu ölümleri durdurmak hepimizin elinde, devam etmesi ve ellerimizin kana bulanması da yine bizlerin elinde. Gelin bu çarpmaları durduralım"

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Nurican Beyazpınar Mezarı Başında Anıldı içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0