BAFRA

Bafra Belediye Meclisinde Bütçe Dışı 7 Milyon Kredi Polemiği

 
 632
Bafra Haber

 | Bafra haber - Bafra Belediyesi Mart ayı olağan Meclis toplantısında Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç’a 7 Milyon lira kredi çekme yetkisi verildi. 

Belediyenin 7 Milyon Kredi çekme isteği, İktidar ile ittifak halinde olan MHP Meclis üyesi Recep Kaplan ve İYİ Parti Meclis üyeleri tarafından eleştirildi. 

Belediye Başkanı Hamit Kılıç ile karşılıklı polemiklerin yaşandığı Meclis toplantısı sonunda AK Parti ve MHP’lilerin oyları ile 7 Milyon kredi çekme yetkisi onaylandı. 

Meclise okunan yetki isteme yazısından sonra Başkan Hamit Kılıç, kredinin nasıl kullanılacağı ile ilgili açıklama yaptı.

Başkanın açıklaması ve muhalefetin itirazlarının satırbaşları şu şekilde:

Başkan Hamit Kılıç

Evet değerli arkadaşlar şimdi bizim zaten 1 yıl içerisinde toplam yapabileceğimiz borç 7 Milyon faiz dahil o yüzden faiz dahil diye yazdım bunun kayda geçmesi demek borçlanılacağı ya da alınacağı anlamına gelmez. Belki bunun yarısını borçlanacağız belki tamamını borçlanacağız. Bunu sene başında yapmak istememizin sebebi, sezon başlıyor. Bundan sonra önümüzde yapacağımız işler var. Yollar ile ilgili çalışmalar var, park bahçe düzenlemeleri var. Bunu bizim bazen meclise getirmemiz o an itibariyle mümkün olmuyor.

Belki yeni meclis yapmış oluyoruz. Bazı gecikmeler yaşayabiliyoruz. Geçen seneden biraz tecrübe edindik. O yüzden biz bunu bütün olarak getiriyoruz. İhtiyacımız kadar, imkân oldukça, yapacağımız projelere göre bu borçlanmayı yapacağız. 

Belki de önümüzdeki süre içerisinde İller Bankasından gelen pay belki de yüksek gelecek, belki kesinti az olacak, belki de çok az borçlanacağız. Bu paranın tamamının harcanacağı anlamına gelmez. Zaten kredi çekerken genel amacı belirtilecek. 

İttifak ortağı Recep Kaplan

Sayın Başkanım bundan 2 ay önce bir bütçe yaptık. Siz de çok güzel bir konuşma yaptınız. Bu bütçeyi takiben şimdi kelimelerinizde diyorsunuz ki, geçen seneden ders alarak bu sene böyle bir karar aldık.

Bunu bütçeye koysaydınız. Borçlanmayı, yapılacak işleri. Şimdi diyoruz ki 7 Trilyonluk bütçe. Bizi öyle bir zor durumda bırakıyorsunuz ki. Ben şahsım, Milliyetçi Hareket Partisi üyesiyim. Ne beyazım ne siyahım. İttifak olduğumuz için griyim. Ama burada iki ay önce yapılan bütçede denk bütçe. O bütçede hiçbir şey yoktu. 

Ama şimdi bakıyorum daha iki ay geçmeden bize 7 Trilyonluk borç yapma sunuyorsunuz. 

150 bin TL’lik ya da 200 bin TL’lik daha borçlanma hakkımız var. Ben 7 Trilyona güveneceğim. Sıkıntı var mı yok. Bir şey demiyorum ama lütfen rica ediyorum bundan sonra bir bütçe yaparken ileriye dönük yapmamız lazım. 

Ne var, benim çoğunluğum var, MHP de yardım ediyor, ittifakta. Biz bunu yaparsak bunlar kerhen evet diyecek. Bu yanlış sayın başkanım teşekkür ederiz.

Başkan

Bunda abartılacak bir şey yok. İhtiyaç halinde hiç hesapta olmayan bir proje olur, eklenmeyen bir şey olur. Zaten neden meclise getiriyoruz biz bunu. Meclise getiriyoruz ki, bu bilinsin, kullanılacak yer bilinsin, ne olduğu anlaşılsın. 7 Milyon lira nakit para çekip de kendi kafamıza göre harcayacağız demiyoruz ki. 

Belki önümüzde bir hizmet imkanı çıkacak bir projemizi daha gerçekleştirmek isteyeceğiz. Yani bunda abartacak hiçbir şey yok. 7 Milyon belediyenin hizmeti açısından konuşulacak bir şey değil. Biz burada 100 milyon borçlanmadan bahsetmiyoruz. 

Recep Kaplan

Sevgili Başkanım, biz bakkal dükkânı işletmiyoruz. Bakın bakkal dükkanı veya müteahhit olursunuz, veyahut bir savaş ihtimali her an bir şey olur para lazım olur onda sıkıntı yok. Ama biz bir kurum ki Bafra belediyesi de her türlü memuru mühendisi bu işi yapacak uzmanları da var. 

Yani 2 ayda değişip gitmiyoruz ki. Bunun borçlanması bütçede yok. Arkadaşlar ben şunu gördüm. Şimdi şuna inandım, samimi duygularım ile konuşuyorum. Bu bütçe yapıştır ekle bütçesi şeklinde olmuştur. Tabiki borçlanacak. Ben bu paranın siz bu parayı har vurup harman savuracağınıza şahsınız olarak inanmıyorum. 

Başkan araya girerek: "Mesele ne o zaman" 

Recep Kaplan

Mesele 2 ay önce bu gelseydi, yani bütçeye konsaydı, bunlar burada olsaydı şimdi bizim de denk bütçe diyerek konuşma hakkımız olmazdı. Yani biz şimdi konuşmak istiyoruz, konuşamıyoruz. Nasıl söyleyeyim size yani bunu. Bunun bir daha senesi daha var. Bu bütçeye konsa daha iyi değil miydi. Bugün de bu toplantıda gündeme gelmezdi. 

İsmail Bekar

Bir önceki mecliste, ihtiyaç ne ise o getirtilirdi, ona göre biz onay verirdik. Hepimiz anlardık. Şimdi öyle kapalı bir olay ki bu, 7 Milyonu nereye kullanacağınız belli değil. İş Makinası mı alacağız, mucur mu alacağız, asfalt mı yapacağız. Yani tamamen kapalı, sizin inisiyatifinize kalmış bir olay.  

Başkan: Biz bunun açıklamalarını yaparız.   

Meclis üyesi arkadaşlara hakaret bu. Meclis üyesi burada sizin emir eriniz değil. Muhalefet olarak her şeye hayır demek istemiyoruz ama nasıl evet diyeyim ben buna.

KREDİ ÇEKME YETKİ YAZISI: 

Belediyemiz hizmet alanları içerisinde yürütülmekte olan alt yapı üst yapı projeleri ile kültür turizm projeleri, kentsel dönüşüm projeleri kamulaştırma projeleri, cari harcama ve finansman giderleri karşılanmak amacıyla ihtiyaç olduğu kadar olmak üzere iller bankası A.Ş., diğer bankalardan ve kredi veren finans kuruluşlarından, 7 Milyon faiz dahil kredi kullanılacaktır. 

Kullanılacak olan kredi için iller bankası payı gelirinin teminat olarak göstermesi ve Belediyemize ait elimizdeki gayrimenkullerin ipotek edilmesi suretiyle 5393 sayılı belediye kanununun 68. Maddesini de yerine getirilerek  7 Milyon faiz dahil borçlanılması bu borçlanmaya ilişkin her türlü işlemi gerçekleştirmeye ve belgelerin imzalanmaya Bafra belediye başkanı yetkili kılınması hususlarında 5393 sayılı belediye kanunu 18. Maddesi D fıkrası uyarınca belediye meclisinde karar alınmasının için gereğini arz ederim.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Bafra Belediye Meclisinde Bütçe Dışı 7 Milyon Kredi Polemiği içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0