BAFRA

Av. Enes Uyar’dan Sandık Müşahitlerine Önemli Bilgilendirmeler

 
 1877
Av. Enes Uyar’danSandık Müşahitlerine Önemli Bilgilendirmeler - Samsun Barosu Bafra Avukatlarından Enes Uyar, seçimlerde görev alacak sandık müşahitlerinin hukuki durumları, hak ve görevleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. 
Bafra Haber

 |  - Samsun Barosu Bafra Avukatlarından Enes Uyar, seçimlerde görev alacak sandık müşahitlerinin hukuki durumları, hak ve görevleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Av. Enes Uyar, “Ülkece geride bıraktığımız 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimlerinin ikinci tura kalması ile birlikte gerek sandık görevlileri gerek müşahitler gerekse de seçmenlerin sıklıkla karşılaştığı sorunlar ile ilgili akıllarda birçok soru işareti oluşmuştur.” dedi.

İkinci tur seçimleri olan 28 Mayıs'ta sandık güvenliğinin sağlanması ve adalete ve hakkaniyete uygun bir seçim olması adına sandık görevlileri, müşahitler ve seçmenlerin dikkat etmesi gereken hususlar ile hak ve yükümlülüklerinin bilinmesi çok büyük önem arz ediyor diyen Av. Enes Uyar şunları söyledi:

Öncelikle 14 Mayıs 2023 tarihindeki genel seçimlerde gerek Bafra'da gerek ülke genelinde en sık karşılaşılan sorunlar ve bu sorunlara ilişkin yapılması gerekenler aşağıda açıklanmış olup sandık müşahitleri ve sandık görevlilerin genel hak ve yetkilerine devamında yer verilmiştir. 

Oy kabinine yasal mevzuatlar gereği sadece bir kişi girebilir. Engelli kartı olması durumunda bu kart sandık başkanına sunulmalıdır.

-Kolluk personeli 142 belgesi ile oy kullanmaya geldiğinde bu belge kendisinden alınmalıdır. Alınmadığı taktirde mükerrer oy sübut bulabilir.

-Yaşlıların oy kullanması durumunda da kabine sadece 1 kişi girebilir. Birden fazla kişinin kabine girmesi suç oluşturmaktadır.

MEVZUAT GEREĞİ MÜŞAHİTLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Her müşahit, müşahit kartıyla erken saatlerden itibaren binaya girme hakkına sahiptir. Görevliye müşahit kartınızı gösterin. İçeri alınmıyorsanız avukatlardan veya bina sorumlularından destek alın. Bunun yasal hakkınız olduğunu unutmayın.

Sınıf içinde bulunmak yasal hakkınız. Herhangi bir sorun çıktığında sandık başkanına müşahit kartınızı gösterin ve haklarınızı hatırlatın.

Müşahitler oyların sayımı ve dökümü esnasında sandığı gözlemleme gerektiğinde düzeltme hakkına sahiptir.

Sonuçlar belirlendikten sonra ıslak imzalı tutanak almak müşahidin yasal hakkıdır. Müşahide verilecek tutanağın tüm sandık kurulu üyelerince imzalanmış ve diğer tutanaklarla aynı şekilde doldurulmuş olması gerekmektedir.

Müşahitler; tutanaklar, oy pusulaları, zarflar ve diğer araç gereçler bir torbaya konulup İlçe Seçim Kurulu’na götürülmek üzere mühürlendiğinde sandık kurulunda 3 kişi ile birlikte araçta yer varsa İlçe Seçim Kurulu’na kadar gidebilir ve torbayı gözlemleyebilirler. Eğer araçta yer yoksa kendi araçlarıyla taşınmasını sağlayabilirler. 

İçerisinde zarf, pusula ve diğer araç-gereçlerin bulunduğu paket mutlaka sandık kurulu ve çevresindeki üyeler nezdinde açılmalıdır. Aksi bir durum olursa mutlaka ama tutanak tutulmalıdır.

Her ne kadar YSK, oy zarflarına sandık kurulu mührü basılmasa da oylar geçerli sayılacak dese de bu uygulama devam etmektedir. (Genelge 135. Madde 21). Bu nedenle zarflara mühür basılıp basılmadığını mutlaka kontrol edin.

Sandıktan çıkan her oy sandık başkanı tarafından yüksek sesle sayılır ve not edilir. Sandıktan çıkan geçersiz zarflar paketlenir ve asla açılmaz.

Zarflar ve pusulalar mutlaka mühürlenmelidir, tüm uyarılara rağmen sandık kurulu tarafından mühürlenmiyorsa şikayet hakkı kullanılır ve dilekçe yazılır.

Sandık kurulu üyelerinin henüz sayım yapılmadan boş tutanakları imzalaması yasaktır. Böyle bir durumda müdahale edilmeli ve üyeler uyarılmalıdır.

SANDIK KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ  (202 SAYILI GENELGE MD.10)

Sandık çevresi içinde seçimin düzenle geçmesi için gereken tedbirleri almak, oy verme işlerini yürütmek ve denetlemek,

Sandıktan çıkan oy zarflarını açmadan saymak, oy kullanan seçmen sayısı ile birbirine uygunluğunu sağlayarak tutanağa geçirmek,

Örnek: 502 sayılı “Zarf Sayım Tutanağı” düzenlenip imzalanıncaya kadar ileri sürülecek şikayetleri incelemek ve karara bağlamak, kararları tutanak defterine geçirerek altını imzalamak, bu kararlardan itiraza uğrayanları ilçe seçim kuruluna göndermek üzere derhal komisyona teslim etmek,

Sandık kurulu, tutanak defterindeki tutanakları ve gerekli diğer tutanakları düzenlemek ve imza altına almak,

Kullanılmayarak artan zarflar ile oy pusulalarını ve matbu evrakı, ayrı ayrı bağlayıp mühürledikten sonra komisyona teslim etmek, imzalı Örnek: 500 sayılı “Sandık Seçmen Listesi”ni, tutanak defterini, kurulca imza edilen zarf sayım tutanağı ile kapalı oy zarflarını torbaya koyarak ağzını bağlamak ve sandık kurulu mührü ile mühürleyerek muhafaza altına alınmak üzere sandık kurulu başkanı ve ad çekme ile seçilecek en az iki üye tarafından komisyona teslimini sağlamak.

Unutmayın ki seçim suçları ve cezalarının infazı özel bir kanun ile düzenlenmiş olup yaptırımları ağır sonuçları içermektedir.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Av. Enes Uyar’dan Sandık Müşahitlerine Önemli Bilgilendirmeler içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 8
User defaultYorum Id: 179219
26 Mayıs 2023
18:45
  • Yorum Id: 179219
  • 26 Mayıs 2023
  • 18:45

Saol ya hatırlattın icin

Cevap
  • Yorum Id: 179329
  • 28 Mayıs 2023
  • 09:24

Bir de, türkçe'yi de düzgün yazabilseydiniz, iyi olacak.

User defaultYorum Id: 179283
27 Mayıs 2023
17:51
  • Yorum Id: 179283
  • 27 Mayıs 2023
  • 17:51

Rahat olun…….

User defaultYorum Id: 179271
27 Mayıs 2023
13:51
  • Yorum Id: 179271
  • 27 Mayıs 2023
  • 13:51

Halk olarak bizlerde avukatları sandık başına davet ediyoruz oradaki oluşabilecek suçları yerinde tespit ve teşhir etmeleri için.

Daha Fazla Yorum