SİYASET

Ak Parti Bafra İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven: "Kalıcı İstikrar İçin Evet"

 
 292
Ak Parti Bafra İlçe BaşkanıTuncay Yurduseven: "Kalıcı İstikrar İçin Evet" - 16 Nisan Referandumuna 2 gün kala Ak Parti`nin 16 Nisan Anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi halk oylaması çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
Bafra Haber

 |  - 16 Nisan Referandumuna 2 gün kala Ak Parti`nin 16 Nisan Anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi halk oylaması çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

 

 

Bafra İlçe başkanı Tuncay Yurduseven, Belediye başkan yardımcısı İsmail Kurt, yönetim kurulu üyeleri, meclis üyeleri ve teşkilat mensuplarıyla birlikte ziyaretlerine Gökçesu, Gökçekent, Azay, Çataltepe, Eldavut, Barış ve Kelikler mahalleleriyle devam etti. Yapılan ziyaretlere vatandaşın ilgisi yoğun oldu. Yeni sistemle ilgili bilgi veren Ak Parti Bafra ilçe başkanı Tuncay Yurduseven; bu sistemle çift başlılığın biteceğini, daha hızlı karar alan, bürokratik engelleri ortadan kaldırarak icraatlara hız veren bir yönetimin olacağını söyledi.

"Kuruluşundan bugüne Cumhuriyet tarihinde iki sefer anayasa değiştirildi. Birisi 60 ihtilalinden sonra yapılan 1961 anayasası, diğeri 80 ihtilalinden sonra çıkarılan 1982 anayasası. Eğer 15 Temmuz darbe girişimi başarılı olsaydı belki de yeni bir darbe anayasamız daha olacaktı. Ama Allah`a şükürler olsun ki Rabbim onlara müsaade etmedi. Şimdi millet kendi anayasasını oylayacak ve sivil bir anayasaya kavuşmuş olacağız inşallah.

Yeni sistemle milletvekili sayısı 550`den 600`e çıkıyor. Böylelikle temsiliyet genişleyerek, artan nüfusun mecliste temsili sağlanıyor. Vekil başına düşen vatandaş sayısı azalacak, siyasette daha fazla temsil imkanı sağlanacak. Bu sistemle Meclis güçleniyor, kanunları hükümet değil milletvekilleri teklif ediyor. Kanun yapımında meclis iradesi ön plana çıkıyor. Meclisin bilgi edinme ve denetim yolları artıyor. Hakimler ve Savcılar Kurulu için ilk defa Meclise üye seçme hakkı getiriliyor. Kurumlar ile ilgili idari düzenlemeler Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yapılıyor. Kurumların yapısal dönüşümleri, benzer iş yapan birim veya kurumların birleşmesi kolaylaşıyor. Kurumsal düzenlemeler ile uğraşmayan meclis, esasa ilişkin konulara ve kanun yapımına daha fazla zaman ayırabiliyor.

Yeni sistemle Başbakan`ın Cumhurbaşkanı onayı olmadan en küçük bir atamayı bile yapamadığı dönem bitiyor. Cumhurbaşkanı, idari düzenlemeleri Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapıyor. Temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle siyasi haklar ve ödevler konusunda kararname çıkaramıyor. Kararnameler meclisin ve Anayasa Mahkemesi`nin denetimine tabi oluyor. Cumhurbaşkanının `sorumsuzluğu` ortadan kalkıyor, yani `yetkili ama sorumsuz` olmaktan çıkıyor. Cumhurbaşkanına denetim ve cezai sorumluluk geliyor. Cumhurbaşkanı şu anki anayasaya göre meclisin dörtte üç oyuyla yalnızca vatana ihanetten yargılanabiliyor. Yeni sistemde ise hakkında herhangi bir suç işlediği iddiasıyla soruşturma açılabiliyor ve hakkında soruşturma açılan cumhurbaşkanı erken seçim kararı alamıyor. Cumhurbaşkanı meclise ve millete karşı sorumlu oluyor. Bu sistem için tek adamlık diyorlar. Bu tek adam değil tek başlılık sistemidir. Bu ülke yıllar yılı koalisyonlardan, cumhurbaşkanı-başbakan çekişmelerinden çok çekti. En son örneğini hatırlarsınız. Ahmet Necdet Sezer kendisini o makama getiren Bülent Ecevit`e kitapçık fırlattı. Ve sabahında piyasalar alt üst oldu. Biz istiyoruz ki bir daha böyle tablolar yaşanmasın. İstikrar sürekli daim olsun. Türkiye büyüsün. Vesayet ortadan kalksın. İnşallah sizlerin güçlü destekleriniz ve EVET oylarıyla kalkacak.

Çok tartışılan bir konu da 18 yaş meselesi. Bildiğiniz gibi yeni düzenlemeyle seçilme yaşı 25`ten 18`e düşürülüyor. Artık 18-25 yaş arasındaki gençler de milletvekili, muhtar, meclis üyesi olabilecek. Bu durum siyasetin gençleşmesi adına büyük bir kazançtır. Bir kişi seçebiliyorsa aynı zamanda da seçilebilmeli. Gençlerden hem oy isteyeceksin hem de seçilmelerine karşı çıkacaksın. Bu bir samimiyetsizlik göstergesidir. Kaldı ki bizim tarihimiz genç yaşta kahramanlık gösteren ecdadımızın destanlarıyla doludur. Avrupa`ya nazaran bizim en büyük gücümüz genç nüfusumuzdur. Bu potansiyelimizi doğru kullanarak geleceğe umutla bakabiliriz."

Ayrıca Tuncay Yurduseven tüm Bafra halkını 14 Nisan Cuma akşamı 21.00 da 100. yıl bulvarında parti önünde yapılacak mitinge davet etti.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Ak Parti Bafra İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven: "Kalıcı İstikrar İçin Evet" içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0