SAMSUN

"Latin Amerika Anadolu İle Buluşuyor" Toplantısı

 
 100
"Latin Amerika Anadolu İle Buluşuyor" Toplantısı - Samsun Ticaret Borsası ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğiyle düzenlenen "Latin Amerika Anadolu ile Buluşuyor" konulu toplantının yedincisi Samsun'da yapıldı
Bafra Haber

 |  - Samsun Ticaret Borsası ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğiyle düzenlenen "Latin Amerika Anadolu ile Buluşuyor" konulu toplantının yedincisi Samsun'da yapıldı

Sheraton Samsun Hotel'in Kızılırmak Salonu'nda gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, "Samsun artık ülkemizin önde gelen çekim merkezlerinden birisidir. Jeopolitik konumunu destekleyen bir liman kenti olması tüm ulaşım imkanlarına sahip Türkiye'den 3 ilden biri olması ve bunlara ilave olarak iklim, tarımsal, üretim çeşitliliği gibi özellikleri Samsun geçmişinden bugüne ticari hareketliliğin vazgeçilmez bir unsuru yapmıştır" dedi.

DEİK olarak çok çalışkan ve canı gönülden iş yapan iş dünyası örgütü olduklarını belirten DEİK Türkiye - Meksika İş Konseyi Başkan Yardımcısı Murat Ertürer, "Türkiye ve Meksika'nın da arasında olduğu 127 iş konseyini büyük bir titizlikle düzenlediğimiz bu tip birçok etkinlikle iş dünyasının dışarıya açılan yüzü olmaya çalışıyoruz. Sadece 2014 yılı içerisinde 127'si cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlar seviyesinde gerçekleşmiş olmakla beraber, 994 benzer etkinlik bu yoğun çabalarımızın rakamsal verileridir. Tarih boyunca 100 binlerin göçüne, hayat mücadelesine gösterdiği iyi niyet ve alçak gönüllülüğü, sizlere göstermeye de bu şehir hazır. Biz tüm Samsun iş dünyası olarak burada hep hizmetinizde olacağız" diye konuştu.

Samsun'un konuksever bir şehir olduğunu ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "DEİK vasıtası ile bugün kurulmuş olan bu güzel iletişimin, ben gelecekte çok güzel sonuçlarının ortaya çıkacağına yürekten inanıyorum. Biraz önce büyükelçilerimizin ikisi de kendi ülkeleriyle bir şehrin Samsun'la kardeş şehir olmaları yönünde inisiyatif kullanacaklarını ifade ettiler. Buda bir yerel yönetici olarak benimde bu işe verebileceğim bir katkı için fırsat olacağını düşünüyorum. En kısa sürede kurulacak olan bu kardeş şehir ilişkileriyle birlikte Samsun halkı ile o ülkelerin şehirlerinin halkının karşılıklı gidiş gelişlerini iş dünyasından biraz halka doğru yayma fırsatı olur. Samsun bütün sıcaklığı ile bağrına basıyor" şeklinde konuştu.

Karşılıklı alışveriş yapmak için ülkelerin birbirlerini iyi tanıması gerektiğini belirten Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Samsunumuzun o kadar güzellikleri var ki, bizim de gördüğümüzde şaşkınlık yaşadığımız güzelliklerimiz var. Bugün burada büyükelçiler, dışişleri mensupları karşılıklı kazanma diye tabir edeceğimiz bir yöntem için buradayız. Çünkü illa 'ne bizden mal alın' diye yakanıza yapışıyoruz, ne de siz illa 'böyle bir ürünümüz var. Gelin alın' diye siz yapıyorsunuz. Biz birbirimize çok benziyoruz. Biz 2023 hedefi koyan bir ülkeyiz. 2030, 2040'lı yıllarda dünyayı okumaya çalışan, istatistiği tahlil etmeye çalışan bilim adamları, özellikle Brezilya'nın, Şili'nin, Arjantin'in yakın ilgilerinin olduğunu söylüyorlar. Artık küçülen bir dünyada yaşıyoruz. Bizim mutlak suretle karşılıklı olarak özür dileyerek söylüyorum, kazıklamak için değil, kazanmak için belki bu tarz toplantıları sıkça yapmak gerekiyor. Biz mutlaka karşılıklı gidiş gelişi arttırmalıyız. Biz birbirimizi iyi tanımalıyız ki mesafe alalım" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından kürsüye gelen konuk ülke temsilcileri, ülkelerini tanıtarak, yatırım olanakları ve Samsun ile gerçekleştirilebilecek ortak projelerin neler olabileceği konusunda bilgi verdiler.

Konuk ülke temsilcileri daha sonra Samsunlu firmaların yöneticileri ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Toplantıya, Meksika Büyükelçisi Martha Barsena, Arjantin Büyükelçisi Juan Jose Arcuri, Şili Maslahargüzari Konsolosu Sebastian Marin, Kolombiya Konsolosu Santiago Velez, Brezilya Başkatibi Diogo Mendes de Almeida, Peru Müsteşarı Jose Zapata Lopez, Ekvator Ticaret Müsteşarı Juan Francisco Navas Romero katıldı.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • "Latin Amerika Anadolu İle Buluşuyor" Toplantısı içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0