Yeşili az, betonu çok Türkeş Parkı

Hasan Aslan denilince olumlu yönlerinden ilk aklıma gelenler Alparslan Türkeş Parkı ve Cumhuriyet Meydanı`nı parka çevirme projesidir. 
Çok iyi hatırlıyorum. Alparslan Türkeş Parkı`na dikilen ağaçlar Bafra`da tartışmalara sebep olmuş, ağaçların tutmayacağı, yaşamayacağı iddia edilmişti. 
Sonuç hiç de öyle olmadı. 
O gün itiraz edenler yanılmış oldular. 
Biz de Bafra Belediyesi`nin Türkeş Parkı projesini acımasızca eleştirip yanılanlardan olmak istemeyiz. Eleştirimizin temel dayanağı, Dünyanın gün geçtikçe betonlaşmasıdır. Yeşil alanlar acımasızca müteahhit-hükümet işbirliği ile talan ediliyor, kapitalizm denilen canavara yem oluyor. 
Son örneğini Gezi Parkı`nda gördük. Topçu Kışlasını yapacağız, tarihi canlandıracağız maskesi altında İstanbul`da, Taksim`de elde kalmış nadir yeşil alanlardan biri olan Gezi Parkı`na, otel, AVM, rezidans yapılacaktı. 
Neyse ki Gezi Ruhu bu projeyi sona erdirdi. 
Bafra`nın içinde kalmış kayda değer tek ciddi bakir alana -Alparslan Türkeş Parkı-fuar alanı ve çevresi- Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin tarafından tecavüz edildi. 
Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, evinin de karşısında olan ve Bafra`nın mini Central Parkı olabilecek tek ve en değerli yerini tekrar seçilebilmek için Bakan Suat Kılıç`a peşkeş çekti. Zihni Şahin döneminin telafisi olmayan en büyük yanlışı fuar alanı olarak da bilinen o yerin bir bölümünü Gençlik Merkezi yapılması amacı ile Gençlik ve Spor Bakanlığına vermesidir. Zamanı geldiğinde en ağır eleştiriler, bu yerden dolayı yapılacaktır. 
Şimdi biz tekrar Alparslan Türkeş Parkı`na dönelim... Kurur dedikleri ağaçlar serildi serpildi park mini bir koruya döndü. Şehrin içinde mini bir koru... Adından mıdır bilinmez, park intikam alırcasına yıllarca bakımsız kaldı. Hatırlayanınız vardır, kırık dökükleri konuşturarak haberler yaptık. Her haber peşinden pansumanlar yaptılar. Ama bir türlü parkı yenileyemediler. Nasip bugüneymiş... Projenin videosunu Bafra Haber`de yayımladık. Videoyu izleyenler eleştirilerini dile getirdi. Birileri çok beğendi, birileri yeşili az, betonu fazla dedi. Videoya bakarak yeşili azaldı diyenlerdeniz. Projenin mimarı arkadaşım çıktı. Ben habersizce projeyi eleştirip kendisinden görüş alayım derken, projeyi ben hazırladım dedi ve projesini savundu. 
Ben, yeşil azaldı, ağaçlar kesilecek dedikçe o, ağaçlar sökülecek başka yere dikilecek ve park daha düzenli hale gelecek dedi. 
Bekleyip göreceğiz... Genel anlamda bitmiş hali birçok kişiye güzel hatta harika görünecek. O kişiler, park yanındaki boş alana yapılacak olan gençlik merkezine de itiraz etmeyen ve Bakanın elindeki çizime bakıp, aaa ne kadar güzel, harika diyen kişiler genelde. Ama ben derim ki: Biz tren görmemiş insanlar değiliz. Projesi bitmiş, ihaleye çıkmış... Bu saatten sonra yazıp çizmek fayda sağlamaz. Netice itibari ile park yenilenecek. Bafra`ya hayırlı olsun. Ancak bir sonraki yazıda Parkın ihaleye çıkmasını, Bir meclis üyesinin kayınçosunun tek başına ihaleye girmesini ve ihaleyi almasını, çıkan söylentileri ve ihalenin iptal edilişini yazacağım. Bir de park içinde yapılacak olan iki kafenin şimdiden kimlere verilebileceğini... 
Ali İhsan Başaloğlu

  • BafraHaber Yorum
  • Yeşili az, betonu çok Türkeş Parkı içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0