Philadelphia

Philadelphia
FILEDELFİA [PHILADELPHIA]
Güzel ülkemizin tamamını gezdiğimde 20’li yaşlardaydım.  İşimiz, imalat ve pazarlamaya dayalı bir sektör olduğu için karakterimde olan gezmek, öğrenmek ve araştırmak imkânını yaşamımın her döneminde yakalayabilmiştim.
Ülkemizin her yanı tarih kokuyor bu da beni cezbediyordu. İş gezilerimiz yaklaşık 15 gün sürdüğünden pazar günleri kaldığımız şehri her yönüyle gezip tarihi yerlerini araştırma ve gezmeye ayırıyordum. Orta Anadolu’da Kapadokya, Akdeniz bölgesi ve tarihin beşiği Ege bölgesi çok ilgimi çekiyordu.
Bir gün pazar günlerinden birinde yolum Manisa’nın Alaşehir ilçesine düşmüş, orada kalmıştık. Şehrin çoğu yerindeki Philadelphia (Filadelfiya) tabelaları dikkatimi çekmişti.
O gün gezeceğim yer çoktan belli olmuştu bile. Şehre çok yakın olan Filadelfiya antik kentine gitmem uzun sürmemiş gezmeye başlamıştım.
Sarı bir tabelaya siyah yazıyla yazılmış tarihçeyi dikkatle okumaya başlamıştım. Şehri Bergama [pergamon] krallığı, Attalos Hanedanlığının 5.üyesi 2.Attalos kurmuş, çok sevdiği ağabeyi 2. Eumenese olan aşırı sevgisinden dolayı kardeşini seven anlamında Filadelfiya adını vermiş.

2. Attalos, abisi 2.Eumenesle asla bir taht kavgasına girmemiş. Ağabeyi, 2 Eumenes öldüğünde onun yerine geçmiş çok akıllı, çalışkan ve savaşçı bir kralmış. Tam 22 yıl tahtta kalarak kral olduğu sürece halkını da refah içinde yaşatmış. Tarihteki ender krallardan biri de olmuş. Kendi adını taşıyan Attalia [Antalya] şehrini de kurmuş M.Ö. 133 yılında ise gözlerini dünyaya yummuştu.
Okuduğum Osmanlı tarihinde, kardeşin kardeşi, babanın oğlu acımadan öldürdüklerini öğrendiğimde ne kadar tezat bir durumla karşılaştığımı anlamıştım.

İnsanoğlunun var olduğundan bu yana insanların hep kardeşleri olmuştu. Kardeş kelimesi ise karındaş kelimesinden türemişti.
Ne mutlu abisi olanlara ne mutlu kardeşi olanlara…
Keşke bende 2. Attalos gibi bir şehir kurabilsem ve çok sevdiğim ağabeyim için kardeşini seven anlamında Filadelfiya adını taşıyan bir şehir kurabilsem.
Önümüzde bayram var dargın olduğunuz kardeşiniz varsa bunu fırsat bilip kalbinizde kardeşinizin adını taşıyan gönül şehirleri kurun, hayat çok kısa dünyayı kardeşlerinizle mutluluk içinde paylaşmanız dileğiyle bugünlük bu kadar.
Hoşça kalın
Recep Yılmaz
 
  • BafraHaber Yorum
  • Philadelphia içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0