GÜNDEM

Vücut Isısı İle Binaları Isıtıyorlar

 
 642
Vücut Isısı İle Binaları Isıtıyorlar - İsveç, insanın vücut ısısı ve bilgisayarların çalışma esnasında çıkardığı ısıyı, enerjiye dönüştürerek binaları ısıtmada kullanmaya başladı.
Bafra Haber

 |  - İsveç, insanın vücut ısısı ve bilgisayarların çalışma esnasında çıkardığı ısıyı, enerjiye dönüştürerek binaları ısıtmada kullanmaya başladı.

Geri dönüşüm alanında dünyanın en iyi ülkelerinin başında gelen İsveç, şimdi de insanın vücut ısısı ve bilgisayarların çalışma esnasında çıkardığı ısıyı, enerjiye dönüştürerek binaları ısıtmada kullanmaya başladı.

İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan ülkenin en büyük tren garı T- Central'a günlük girip-çıkan 300 bin kişinin vücudundan ve ağzından çıkan sıcak buhar, bölgeye yakın evleri ısıtmaya başladı. Projeyi yakından takip eden Linköping şehri Çevre ve Enerjiden Sorumlu Belediye Başkanı Muharrem Demirok, yolculardan çıkan sıcak buharın, tren garının üzerinde bulunan klima tarafından emildiğini ve emilen ısıyla kaynatılan su balonlarının borularla binalara taşındığını belirtti.

Sistemin çok basit olduğunu ifade eden Demirok, binalara yerleştirilen boruların sıcak suyu kalorifer peteğine götürene kadar da binayı ısıttığını kaydetti.

İnsanın yaydığı ısının bedava ve tükenmez bir enerji kaynağı olduğunu da kaydeden Demirok, sisteminde çok basit ve ucuz olduğunu özellikle İstanbul ve Ankara'da ki metrolarda da denenebileceğini söyledi.

Muharrem Demirok, Süper Bilgisayar Merkezi'nde (Superdata Cennter) bulunan bilgisayarlardan çıkan ısı ile Linköping Üniversitesinin ısıtıldığını da ifade ederek, bilgisayarların çalıştıkça çıkardığı ısının aynı tren garında ki sitem uygulanarak üniversite binasını ısıttığını söyledi.

Ericsson Firması'nın da İsveç'te Linköping, Sigtunave Kanada'da ise Quebec şehirlerinde çok büyük Süper Bilgisayar Merkez'leri kurduğunu söyleyen Demirok, buralardan NASA ve CERN Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'ne hesaplamalarını yaparken, bilgisayarların ısılarından elde edilecek enerjiyi de belediyelere satacağını ifade etti. Linköping'de inşası devam eden Süper Bilgisayar Merkez'lnin üreteceği ısıyı satın almak için şimdiden masaya oturduklarına değinen Demirok, yeniliğin, temiz çevre içinde dev bir adım olduğunu kaydetti.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Vücut Isısı İle Binaları Isıtıyorlar içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0