SAMSUN

Vezirköprü'de "Disleksi" Konferansı

 
 94
Vezirköprü'de "Disleksi" Konferansı - Samsun'un Vezirköprü ilçesinde Öğrenme Güçlüğü(disleksi) konferansı yapıldı
Bafra Haber

 |  - Samsun'un Vezirköprü ilçesinde Öğrenme Güçlüğü(disleksi) konferansı yapıldı

Belediye Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda, belediye öncülüğünde Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği Samsun İl Temsilciliği tarafından gerçekleştirilen etkinliğe Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, okul müdürleri, öğretmenler, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri personel ve öğretmenleri katıldı. Büyük bir katılımla gerçekleşen konferansa disleksi Öğrenme Güçlüğü Samsun İl Temsilcisi Hatice Tarhan Doğanay'ın yanı sıra konuşmacı olarak, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzman Doktor Melih Nuri Karakurt, Çocuk Sağlığı ve Eğitim Uzmanı, Algı Eğitim Uzmanı Mira Meltem Erdemli, Uzman Psikolojik Danışman Aile ve Çift Terapisti Buket Alkaş, Uzman Psikolojik Danışman, Meryem Vural Batık ve Özel Eğitim Uzmanı Uygar Bayraktar katıldı. Açılış konuşmasını yapan Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği Samsun İl Temsilcisi Hatice Tarhan Doğanay amaçlarının öğrenme güçlüğü konusunda toplumda bir farkındalık oluşturma, iletişim ve iş birliği içerisinde çocuklara ve ailelerine hukuki destek sağlamak ve çocukların yeteneklerini doğru biçimde geliştirebilecekleri fırsatlar oluşturmak için çalışmak olduğunu ifade etti.

"DİSLEKSİ ASLA ZİHİNSEL BİR ENGEL DEĞİLDİR"

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzman Doktor Melih Nuri Karakurt, disleksinin nedenleri konusunda bilgi verdi. Karakurt, beslenme bozukluklarının katkılı gıdaların, çok fazla bilgisayar, tablet ya da televizyon izlemenin, aile içi şiddet, kavga ve stresin öğrenme güçlüğüne neden olabileceğini belirtti. Tanı süreçleri hakkında da bilgi veren Karakurt, veli ve öğretmenlerden doldurduğu ölçekler ve öğretmenlerin verdiği bilgilerin son derece önemli olduğunu, solak olanlarda disleksinin 4 kat daha fazla olabileceğini, öğrenme güçlüğünün zihinsel bir engel olmadığını söyledi.

Çocuklarda okul öncesi belirtiler konusunda ayrıntılı bilgi veren Mira Meltem Erdemli, en önemli belirtinin çocukların geç konuşması olduğunu söyledi.

Öğretmenlere tavsiyeler konusuna değinen Özel Eğitim Uzmanı Uygar Bayraktar, tüm sınıfa disleksi ile ilgili bilgi verilmesinin önemi ve gerekliliği üzerinde durarak bozukluk terimi yerine farklılığa vurgu yapılması ve sınıf ortamında sınıfta güvenli bir ortam oluşması gerektiğini ifade etti. Disleksi çocukların hemen bir özel eğitim ve destek eğitim programlarına yönlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Bayraktar "Ödev ve tekrara önem verilmeli" dedi.

AİLELERLE İLETİŞİM ÇOK ÖNEMLİ

Uzman Psikolojik Danışman Meryem Vural Batık ailenin geçirdiği duygusal evreler hakkında önemli bilgiler vererek, ilk bilgilendirmenin son derece önemli olduğunu söyledi. Kabul ve uyum sürecine kadar ailenin, şok, inkar, kızgınlık, suçluluk, utanç, depresyon ve umutsuzluk yaşayabileceğine dikkat çeken Batık, aileyi bilgilendirmede dikkat edilecek noktaları, uyum sürecinde aileyi desteklemek gerektiğini açıkladı.

Uzman Psikolojik Danışman Buket Alkaş, okul-aile işbirliği konusuna açıklık getirdi. Ailelerin disleksi konusunda bilgi ve ilgiye ihtiyaç duyduklarını belirten Alkaş, çocuklara destek eğitiminin sunulması ve haklarının öğretilmesi i, yetersizliklerin engele dönüşmemesi için ne gerekiyorsa yapılmasının gerektiğin açıkladı. Daha sonra karşılıklı soru şeklinde eğitimciler bilgi aldı.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Vezirköprü'de "Disleksi" Konferansı içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0