GÜNDEM

Türkav`dan 3 Mayıs Türkçülük Bayramı Kutlaması

 
 78
Türkav`dan 3 Mayıs Türkçülük Bayramı Kutlaması - Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Bafra Şubesi, 3 Mayıs Türkçülük Bayramı ve Miraç Kandilini vakıf hizmet binasında kutladı.
Bafra Haber

 |  - Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Bafra Şubesi, 3 Mayıs Türkçülük Bayramı ve Miraç Kandilini vakıf hizmet binasında kutladı.

Türkav Bafra Şubesi Konuşmacı olarak Tarihçi Eğitimci İsmail KURT ile Hafız Sami KAŞIKÇI hocayı ağırladı.

TÜRKAV Bafra Şube Başkanı Gıyas VAROL`UN açılış konuşmasında Miraç Kandili ve 3 Mayıs Türkçülük Bayramının aynı geceye tevafuk etmesinin çok anlamlı olduğunu belirtti.

Türk Milliyetçiliğini aksiyoner bir hareket haline getiren 3 Mayıs 1944 de yaşanan işkencelerin, tabutlukların ve olayların anıldığı ve milli duygu ve duruşun sembolleştiği bun günün Miraç Kandili gibi manevi yönden beslenmenin nefes almanın önemli olduğu güne gelmesinin çok anlamlı olduğunu söyledi.

Sami KAŞIKÇI Hoca`nın Miraç gecesinin önemini anlatması, Kuran-ı Kerim Tilaveti,  Dini İslam için, Bayrağımız için, Türk Milleti için, Vatanımız için, Geçmişte ve Günümüzde Şehit olan dava insanlarına, askerlerimize, polislerimize ve her türlü destekte bulunan kamu çalışanlarına, gönüllü neferlere Şahadet şerbeti içenlere dua ve niyazda bulundu.

 Tarihçi, Eğitimci İsmail KURT Hoca Türkçülük ve Turancılık davası 7 Eylül 1944`te başlayan ve 29 Mart 1945`e kadar süren, Türk siyasetinde önde gelen 23 ismin Türkçülük  suçlamasıyla yargılandığı sürecin adıdır. Toplam 65 oturum süren dava, Türk siyasi tarihi içerisinde büyük önem arz etmiştir.

Edebiyatçı Eğitimci Nihal ATSIZ`ın dönemin başbakanı Şükrü SARAÇOĞLU`NA Orhun  dergisinde 1 Mart 1944`te ve bir ay sonra 1 Nisan 1944`te olmak üzere iki açık mektup kaleme alır, Başbakan`a şikâyet ve uyarıda bulunur.

Bu açık mektuplar sonucu Nihal Atsız`a karşı açılan dava basında Türkçülük davası olarak adlandırılmıştır. Ankara` da başlayan ilk mahkeme, dönemin gençleri tarafından hınca hınç doldurulur. Mahkeme, 3 Mayıs 1944`e ertelenir.

Tarihte 3 Mayıs Olayları adıyla anılan olaylar Nihal ATSIZ`ın Ankara da yargılandığı sırada başlamıştır. Bu tarihte Türkçüler gösteri düzenler. Gençlerin gösterileri hükümet tarafından şiddetle önlenir. 3 Mayıs`ta bir araya gelen, gösteriler yapan gençler tespit edilerek tutuklanır.

Bu nümayişi Milli bir ideolojinin Milli olmayan bir ideolojiye karşı tepkisidir.

Türkçüler bundan sonraki yıllarda bu günü Türkçüler Günü olarak kutlamaya başlamışlardır.

 Her yıl bir çok anlamlı günün olması gibi Türklüğünde bu güne eş değer olarak yad edilmesi, yaşanmış bazı olayların yeniden yaşanmaması geçmişten ders olarak geleceğe güvenle bakabilmek için geçmişte yaşananları unutmamak için her yıl 3 Mayıs Türkçülük Gününü (Bayramını) Kutluyoruz. Anıyoruz, yaşıyoruz.

Bazı şeyleri gözden kaçırıyoruz. Geçmişe bakarak değil, bu gün Türklük adına, Türkçülük adına, Türkçe adına bazı şeyleri göz önünde bulundurarak örneklemek istiyorum.

Karaman Oğlu Mehmet Bey`in dediği gibi Türküz diyoruz. Türkçe konuşmakta zorlanıyoruz. Tabelalarda İngilizce isimler kullanıyoruz. Türk yemekleri yerine, İtalyan, İspanyol yemekleri yiyoruz. Yabancı markalar giyiyor ve kullanıyoruz. Yerli malı kullanmıyoruz. Başımızdan ayağımıza kadar Türk`e Türklüğe, Türkçeye inat, ne varsa onu yapıyor ve öyle yaşıyoruz.

Bütün bunları biliyor, görüyor, yaşıyor ama susuyoruz. Bunları yapıyor,giyiyor ama uygulamıyoruz.

Ruhumuzun heyecanını yitirmeyelim. Türk olmanın onurunu, gururunu, şerefini hatırlayalım, hatırlatalım.

Türkiye`yi Türk gibi, Türklüğü Türkçe gibi yaşatmalı... Geleceğin Karaman Oğlu Mehmet Beylerini, Atsızlarını, yetiştirmeli. Türk gibi yaşamayı, Türkçe konuşmayı, Türk gibi onurlu olmayı durmayı öğretmeliyiz. Dedi.

Türkav Bafra Şube Başkanı Gıyas VAROL Programa katılanlara teşekkür ederek toplantıyı bitirdi.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Türkav`dan 3 Mayıs Türkçülük Bayramı Kutlaması içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0