GÜNDEM

Türk Eğitim-sen`den Kapatılan Öğretmen Lisesi İle İlgili Basın Açıklaması

 
 1922
Türk Eğitim-sen`den Kapatılan ÖğretmenLisesi İle İlgili Basın Açıklaması - Türk Eğitim-Sen Bafra İlçe Başkanlığı, kapatılan Anadolu öğretmen lisesi hakkında yazılı basın açıklaması yayımlandı.
Bafra Haber

 |  - Türk Eğitim-Sen Bafra İlçe Başkanlığı, kapatılan Anadolu öğretmen lisesi hakkında yazılı basın açıklaması yayımlandı.

Türk Eğitim-Sen ilçe başkanı İbrahim Akekmekçi; "Eğitime at gözlüğüyle ve sığ bakan yetkililer; yazık ediyorsunuz Milli Eğitime"       dedi.

İbrahim Akekmekçi açıklaması şu şekilde devam etti:

66 yıl geçti aradan. Amaç eğitim ordusunda kaliteyi daha yükseklere taşıyacak şuurlu neferler yetiştirmekti. Lakin artık miladını doldurdu, dediler ve ülkedeki bütün Öğretmen Liselerini kapattılar. Belki birçoğu "Yunus Emre Anadolu Lisesi"       oldu kapatılan Öğretmen Liselerinin yerine. Bunlardan bir tanesi de şirin ilçemiz olan Bafra`daydı.

 2000 yılında büyük umutlarla açılan ve Bafra`nın gözdesi haline gelen Bafra Kızılırmak Anadolu Öğretmen Lisesi 2013 verilerine göre 750 dolaylarında mezun verdi. Asıl amacı öğretmen yetiştirmek olan bu güzide okulumuz yüzlerce öğretmen yetiştirmesinin yanı sıra onlarca Tıp öğrencisi, Eczacılık, Mühendislik ve Sosyal Hizmetler öğrencileri yetiştirip ülkeye hayırlı bireyler kazandırmıştır.

 Başarıdan başarıya koşan ilçemizin nadide okulu, yıllarca başarı oranını %85 * 90`larda tutmuştur. Bundaki payın en büyüğü hiç şüphesiz, aynı öğrenciler gibi, sınavla alınan ve gece gündüz demeksizin emek sarf eden, öğretmenlerine aittir.

Ülke genelinde de başarı grafiği yüksek böyle bir okulu ancak Milli Eğitim Bakanlığı kapatmayı düşünebilirdi. Maalesef her zaman olduğu gibi masa başı kararlarıyla, Kızılırmak Anadolu Öğretmen Lisesini ve öğretmen liselerini hallaç pamuğuna çevirerek "İşlevini Yerine Getiremiyor"       gerekçesiyle kapattı. Anadolu Liseleri haline dönüştürdü. Bu işlemi de kademeli olarak yaptı. Öncelikle öğretmen liselerin bağlı bulunduğu Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğünü kapatıp, öğretmen liselerini Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağladı. Bir süre sonra da (2014) öğretmen liselerini tarihin sayfalarına gömdüler.

Buraya kadar isteksizce Bafra Kızılırmak Anadolu Öğretmen Lisesinin yok oluşunu ve Yunus Emre Anadolu Lisesinin doğuşunu izledik. Ama ne hikmetse yetkili makamlara okul dayanmıyor. TEOG sınavının sonuçlanıp öğrencilerin tercihlerini belirleme arifesinde, MEB sayfasındaki "Yunus Emre Anadolu Lisesi"       butonu kaybolup yerine "Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi butonu beliriverdi. Yani anlayacağınız, Yunus Emre Anadolu Lisesi`nin ömrü 2 ay vefa ederek tarihin sayfalarına "en kısa ömürlü okul"       olarak kayda geçmiştir. Yerine Anadolu Kız İHL gelmiştir.

Öğretmenlerin dahi Yunus Emre Anadolu Lisesi olarak kararnameleri gelmişken İnsan kendini "Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu"       demekten alamıyor. Anlayacağınız"biz yaptık oldu-bitti mantığı."      

Burada İmam Hatip Liselerine karşı bir tutum içerisinde değiliz. Aksine bizlerin de birçoğu İmam Hatip Lisesi mezunudur. Ayrıca Türk Eğitim-Sen olarak tüm okullarda Kuran ı Kerim, Hz Muhammed`in Hayatı. Vb. seçmeli dersleri önerenler de yine bizleriz.

Bizim anlamadığımız eğitime nasıl bu kadar sığ bakıldığıdır. Öğretmen Liselerinin kapatılmasıyla, ülke genelinde yüksek puanla öğrenci alan sadece Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri kaldı. Hatta dönüştürülen bazı öğretmen liseleri, yetkililerin isteği doğrultusunda Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi olmuştur. Buna en iyi örnek Lâdik Öğretmen Lisesi. Bafra`mızda Fen Lisesinin olmasından dolayı Öğretmen Lisesi neden Sosyal Bilimler Lisesi olamamıştır? Yaptığımız araştırmalarda Bafra Öğretmen Lisesinin, Sosyal Bilimleri Lisesi olması yönünde herhangi bir engelin olmadığı, aksine yetkili makamların bu yönde talepte bulunmadığı gerçeği ortadadır. Aydın Nazillide, Antalya Kumluca da uygulama bu yönde gerçekleşmiştir.

Yönetmeliklerce bir okulun ad değişikliği veya içeriğin değiştirilmesi tekliflere bağlı olarak gerçekleşir. Bu durumda, başarılı olan Öğretmen Lisesinin önce Yunus Emre Anadolu Lisesi olması ve hemen ardından Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi olması dar çerçevede etraflı düşünülmeden alınmış bir karardır. Kız İmam Hatip Lisesi ayrıca planlanıp başka bir yerde hayata geçirilebilirdi. Bu tür okullardaki başarı gayretlerinin önünü neden kesiyorsunuz?

 Diğer bir çelişki ise, Meslek Liseleri amacını karşılamadığı gerekçesiyle ya kapatılıyor ya da Anadolu Liselerine dönüştürülüyor. Bu durumda Kız İmam Hatip Liseleri bir meslek Lisesi değil mi?

Bu okulda görev yapan öğretmenlerin önümüzdeki yıldan itibaren düşeceği norm durumu da ayrı bir problem doğurmayacak mı?

Sosyal tesisleri; açık-kapalı spor salonları olan ve sportif başarıları yüksek bu okul önümüzdeki süreçte sizce nasıl bir tablo çizecektir?

 Her şeyden öte üzerinde hassasiyetle durulacak konu bu kadar yüksek puanlarla bu okula girmiş öğrencilerin uğrayacağı kayıpların nasıl telafi edileceğidir? Bu hususta vicdani bir sorgulamanız yok mudur?

Eğitime at gözlüğüyle ve sığ bakan yetkililer; yazık ediyorsunuz Milli Eğitime...

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.                                                                                        

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Türk Eğitim-sen`den Kapatılan Öğretmen Lisesi İle İlgili Basın Açıklaması içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0