GÜNDEM

Toprak Bayramı

 
 969
Toprak Bayramı -  Toprak, hava ve su gibi, canlıların yaşaması için vazgeçilmez bir unsurdur. Toprak binlerce hatta milyonlarca yılda oluşmakta ve insan ömrüyle kıyaslandığında muazzam bir süreci işaret etmektedir. Yaşamın kaynağı olan toprağın önemini vurgulamak ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl Toprak Haftası ve Toprak Bayramı etkinlikleri düzenlenmektedir.
Bafra Haber

 |  -  Toprak, hava ve su gibi, canlıların yaşaması için vazgeçilmez bir unsurdur. Toprak binlerce hatta milyonlarca yılda oluşmakta ve insan ömrüyle kıyaslandığında muazzam bir süreci işaret etmektedir. Yaşamın kaynağı olan toprağın önemini vurgulamak ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl Toprak Haftası ve Toprak Bayramı etkinlikleri düzenlenmektedir.

İlk kez 1945 yılında yayınlanan 4760 sayılı Toprak Bayramı Kanunu`na göre her yıl 11 Haziranı takip eden ilk Pazar günü "Toprak Bayramı"  olarak kutlanmaktadır. Bu kapsamda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca her yıl 11- 17 Haziran tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle "Toprak Haftası"  olarak kutlanmaktadır. Bu çerçevede, bir hafta boyunca tüm illerde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri koordinatörlüğünde etkinlikler düzenlenecek, bu etkinliklere ilaveten 16 Haziran 2013 Pazar günü Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonunda "Toprak Ana"  konulu panel organize edilecektir.

 Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Kadir Güven konuyla ilgili yaptığı açıklamasında; "Yeni bir kavrammış gibi dursa da, aslında Toprak Bayramının geçmişi çok eskiye dayanıyor. 1945 yılında yayınlanan 4760 sayılı Toprak Bayramı Kanunu her yıl 11 Haziranı takip eden Pazar gününün "Toprak Bayramı"  adı altında kutlanmasını öngörüyor. Ancak bu güne kadar geniş çaplı resmi bir kutlama yapılmadı. Bizler zaten kültürümüzdeki "Toprak ana"  yakıştırmasıyla, öldükten sonra `toprağa verilmek` ya da "Ëœtoprak olmak` kavramlarıyla zaten toprağa bir kutsallık atfetmişiz. "ËœTopraktan gelip, toprağa gidecek olmak`sa inancımızla özdeşleşmiş bir insan- toprak birlikteliğidir. Tüm bunlardan öte dünya nüfusunun açlıkla karşı karşıya geldiği günümüzde doğal kaynaklardan "toprak"  kaybı da en az  "muhtemel su sıkıntısı"  kadar gündemimizdedir. İşte Bakanlığımız da bunca önemi olan ve kaybı durumunda telafisi mümkün olmayan toprak konusuna vurgu ve toplumsal bilinç geliştirme amacıyla her yıl 11-17 Haziran tarihleri arasında Toprak Bayramı etkinlikleri düzenleyecektir. Toprak Bayramımız kutlu olsun diyorum" 

 Ayrıca, Toprak Haftası boyunca büyük alışveriş merkezlerinde toprağın önemi halka anlatılacak ve çeşitli hediyeler dağıtılacaktır. Bakanlığın Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve Eğitim ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirilecek etkinliklerle kamuoyunda "Toprak varsa hayat var"  vurgusu yapılacaktır.

 

 

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Toprak Bayramı içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0