SAMSUN

Terme'de Santral Gerginliği

 
 750
Terme'de Santral Gerginliği - Samsun'un Terme ilçesine bağlı Kozluk Mahallesi'nde kurulması planlanan enerji üretim santralinin halkın katılım toplantısı gergin geçti
Bafra Haber

 |  - Samsun'un Terme ilçesine bağlı Kozluk Mahallesi'nde kurulması planlanan enerji üretim santralinin halkın katılım toplantısı gergin geçti

Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen 660 MWE gücündeki santralin kurulmasına tepki gösteren yöre halkı, toplantıya katılan Terme Belediye Başkanı ile de yanlış anlama yüzünden kavga etti.

Samsun'un Kozluk Mahallesi'nde yapılması planlanan "Umut Enerji Üretim Santrali" için Kozluk Ortaokulu'nda bahçesinde bulunan çok amaçlı salonda halkın katılım toplantısı gerçekleştirildi. Ciddi tartışmaların ve kavgaların yaşandığı toplantıda şirket yetkilileri açıklama yapmaya fırsat bulamadı. Toplantıya katılanlar arasında olan Terme Belediye Başkanı Şenol Kul ise santralin kurulmasına sıcak bakmadığını açıklamaya çalışırken, bir anda kendisini kavganın ortasında buldu. Olayların ardından düşüncelerini izah etme fırsatı bulan Başkan Kul, daha sonra ise vatandaşlarla kameralara birliktelik pozu verdi.

Toplantıya Ünye, Terme ve Kozluk Mahallesi sakinleri katıldı. Santralin yapılmasına karşı olduklarını belirten vatandaşlar, "Biz sizin orada konuşma yapmanızı istemiyoruz" diyerek toplantının da yapılmamasını istedi. Şirket yetkilileri ise çıkan olayların ardından güvenlik güçleri tarafından salondan uzaklaştırıldı.

OMV GİBİ OLMAYACAK

Santral yapımına sinirlenen vatandaşlar, "OMV gibi olmayacak yanılmayacağız, arazimizi satmayacağız. Bizim haberimiz olmadan arazilerimiz üzerine nasıl proje yapılabilir. Birileri bir şeylerden faydalanabilmek için, rant elde etmek için burada vurgun mu olsun? Biz böyle bir toplantı istemiyoruz, böyle bir santralin yapılmasına karşı çıkıyoruz. Santral kurmak istiyorlarsa gitsinler kendi evlerinde ocaklarında kursunlar" şeklinde tepkilerini dile getirdi.

"HALKA RAĞMEN HİÇ KİMSE BİR ŞEY YAPAMAZ"

Çıkan olayların ardından vatandaşlara gerekli açıklamaları yapan Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, kendisinin de projeye karşı çıktığını ve halk istemeden hiç kimsenin bir şey yapamayacağını belirtti. Kul açıklamasında, "Bu süreçle ilgili atılan ilk adım. Bunun öncesi yok. Orada satın alınan yer yok, imar yok, hiç bir şey yok. Benim tepkimden sonra dün şirketten beni aradılar. 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu almadan aptal mıyız biz yer alalım' dediler. Adamlar daha ÇED raporu için uğraşıyorlar. Alsa bu toplantıyı neden yapıyor? Bana arkadaşlar 'bu projeden haberiniz var mı' dedi. Bende 'yok' dedim. O zaman yanımda bulunan Yusuf Ziya Yılmaz'a sorduk, o da 'haberim yok' dedi. Bunun üzerine tüm siyasi partilileri ve sivil toplum kuruluşlarını dün Terme'de topladık. Toplantıda ne biliyorsak onu anlattık. Toplantı sonrası Samsun Valisi beni aradı ve Çevre İl Müdürlüğü'nün kendisine bilgi verdiğini söyledi. 'Kimdir, nedir, haberin var mı?' diye sordu. Ben de 'bilmediğimizi' söyledim. 'Benim de haberim yok, haberiniz olsun' dedi. Bunlar burada kendileri lisans almak ve diğer girişimlere başlamak için ilk adımı atmışlar. Burada bireysel tepki göstermeye gerek yok. Önce birbirimizi anlayalım. Buradaki en büyük güç halk. Halka rağmen hiçi kimse bir şey yapamaz. Halk birlik ve beraberlik içerisinde, şiddete başvurmadan kendini ifade edebilirse burada bir sorun çıkmaz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından ise Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, toplantıya katılan tüm siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla kameralar karşısına geçerek birliktelik pozu verdi.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Terme'de Santral Gerginliği içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0