SAMSUN

Sokakta İnsanları Resmediyor

 
 419
Sokakta İnsanları Resmediyor - Samsun'da 30 yaşındaki sokak sanatçısı Umut Kaya, çizdiği kara kalem resimler sayesinde geçimini sağlıyor
Bafra Haber

 |  - Samsun'da 30 yaşındaki sokak sanatçısı Umut Kaya, çizdiği kara kalem resimler sayesinde geçimini sağlıyor

Hiçbir resim eğitimi almayan ortaokul mezunu Umut Kaya, 1 senedir Samsun'da sokakta resim çiziyor. Ailevi durumlardan dolayı okul hayatını devam ettiremeyen Kaya, lise birinci sınıfta okulu bırakmak zorunda kaldı. Küçük yaşlardan beri resim çizen Kaya, askerde alışkanlık haline getirdiği kara kalem portre çalışmalarını sivil hayatta para kazanmak için kullanmaya başladı. Umut Kaya'nın çizdiği resimler ilk zamanlarda vatandaşlardan pek ilgi görmese de son zamanlarda yaptığı güncel çalışmalarla Samsunlu vatandaşların ilgisini çekmeyi başardı.

Sevdiği işi yaparak para kazanmanın dünyadaki en mutlu duygu olduğunu belirten Ressam Umut Kaya, "Resme olan merakım çocukluğumda başladı. İlk başlarda kendi kendime resim çizmeye başladım. Daha sonra ilkokul yıllarımda öğretmenim yeteneğimin farkına vardı. 'Resim yeteneğin çok güzel, bunun üzerine düş' dedi. Lise birinci sınıfta ailevi sebeplerden dolayı okulu bırakmak zorunda kaldım. Askerlik yıllarımda portre resimler çizmeye başladım. Askerden sonra Antalya'ya yerleştim. Orada bu portre çalışmalarından para kazanıldığını gördüm. Sokak ressamlarına bakarak eksik kalan yerlerimi tamamladım. Geçen sene memleketim olan Samsun'a geldim. Bu işi burada yapıp para kazanmayı denedim. Sevdiğim işi yapıyorum. Resim üzerine hiçbir eğitim almadım. Bana göre resmin eğitimi devamlı çizerek olur. Her yaptığım kara kalem resimde hatalarımı düzelterek kendimi bu seviyeye kadar getirdim. Samsunluların ilgisi ilk başta azdı. Daha sonra resim örneklerimi değiştirerek Yeşilçam resimlerini sokakta çalıştığım yerlerin yanında sergiledim. Bu resimler insanların oldukça dikkatini çekti ve benim çizdiğim resimlere ilgi göstermeye başladılar. Çizdiğim resimleri ilk başta fotokopi sandılar. Halkın önünde sokaklarda da resim çizmeye başlayınca fotokopi değil de gerçek resim olduğunu gördüler. İlgi şuanda çok güzel. İnsanlar günde en az 40 defa 'maşallah' diyor. Fiyatları soranlar ilk başta biraz pahalı buluyor ama sanattan anlayanlar işin hakkını veriyor. Kara kalem portreleri çizme süresi resmin ölçüsüne ve resimdeki kişi sayısına göre değişiyor. 35-50 cm. bir resmi 1 günde teslim ederim. Daha büyük boyutlu resimlerde ve 4-5 kişilik aile resimlerinde bu süre 2-3 güne kadar uzayabiliyor" dedi.

"SEVGİLİLER ARTIK ÇİÇEK YERİNE KARA KALEM PORTRE HEDİYE EDİYOR"

Sevgilisinden ayrılan ya da araları kötü olan insanların çiçek almak yerine kara kalem portre çizdirdiğini belirten Ressam Kaya, "Kendi resmini çizdiren vatandaşlar neredeyse yok denecek kadar az. İnsanlar genelde sevgilisinin veya ailesinin resmini çizdiriyor. En çok da sevgilisinden ayrılan ve tekrar barışmak isteyen insanlar kara kalem resim çizdirmek için benim yanıma geliyor. İnsanlar artık sevdiklerinin gönlünü almak için çiçek almak yerine portre çizdiriyor. Bu da herkesin işine geliyor. Çünkü çiçekler zamanla soluyor ve saklanamaz hale geliyor. Ama kara kalem portreler iyi saklandığı takdirde ömür boyu kalabiliyor" diye konuştu.

Umut Kaya, havanın güzel olduğu her gün İlkadım ilçesi Gazi Caddesi Vergi Dairesi önüne gelerek burada kara kalem çizimler yapıp resimlerini sergiliyor.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Sokakta İnsanları Resmediyor içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0