SAMSUN

Samsun`un Havası Tozlu

 
 923
Samsun`un Havası Tozlu - Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Salih Sağır, 2014 yılının ilk 6 ayı içerisinde hava kirleticileri sınır değerleri açısından Tekkeköy bölgesinde toz (partikül madde) ve azot dioksit, şehir merkezinde ise tozun (partikül madde) hava kirliliğine neden olduğunu söyledi
Bafra Haber

 |  - Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Salih Sağır, 2014 yılının ilk 6 ayı içerisinde hava kirleticileri sınır değerleri açısından Tekkeköy bölgesinde toz (partikül madde) ve azot dioksit, şehir merkezinde ise tozun (partikül madde) hava kirliliğine neden olduğunu söyledi

Hava kirliliğinin atmosferde toz, duman, gaz, su buharı şeklindeki kirleticilerin, insan ve diğer canlılara zarar verecek düzeye erişmesi olduğunu belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Salih Sağır, "Trafik, sanayi ve ısınma sistemleri hava kirliliğinin başlıca kaynaklarıdır. Hızlı kentleşme, şehrin yanlış bölgelere kurulması, kalitesiz yakıtlar ve uygun olmayan yakma sistemleri gibi sebepler de hava kirliliğinin artmasına yol açmaktadır" dedi.

SAMSUN`UN HAVASI 6 AYDA 24 KEZ KİRLENDİ

Samsun`un Tekkeköy ve İlkadım ilçelerinde Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonlarının devamlı ölçüm yaptığını ifade eden Sağır, "İlimizde İlkadım ilçesinde kurulu bulunan Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu`nda kükürt dioksit ve partikül madde ölçümleri ve Tekkeköy ilçesinde kurulu bulunan Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu`nda kükürt dioksit, partikül madde (toz), azot oksitler, azot monoksit ve azot dioksit, karbonmonoksit ölçümleri yapılmaktadır. Ölçüm sonuçları il müdürlüğümüzce günlük olarak değerlendirilmektedir. 2014 yılı ilk 6 ayında Tekkeköy istasyonunda yıllık izin verilen aşım sayısı 35 olan toz (partikül madde), 24 saatlik ortalama değerinde 6 kez limit değer aşımı, yıllık izin verilen aşım sayısı 18 olan azot dioksit saatlik ortalama değerinde ise 3 kez limit değer aşımı olmuştur. İlkadım istasyonunda yıllık izin verilen aşım sayısı 35 olan toz (partikül madde), 24 saatlik ortalama değerinde 15 kez limit değer aşımı olmuştur. Kava kirleticileri sınır değerleri açısından Tekkeköy bölgesinde toz ve azot dioksit, şehir merkezinde ise toz hava kirliliği oluşturduğu görülmektedir" diye konuştu.

HAVAYI KİRLETEN 2 ADET İŞLETMEYE 52 BİN 785 TL PARA CEZASI KESİLDİ

Samsun`da çevreye kirletici etkisi olan sanayi tesislerinin hava emisyonları ile ilgili olarak planlı ve ani bazlı denetimlerin yapıldığının altını çizen Sağır, "Sanayi kaynaklı hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla işletmelerin çevre izin ve lisansları alma aşamasında baca veya sahadan kaynaklanabilecek hava kirletici emisyonların ölçümleri yaptırılıp sonuçların mevzuata uygunluğu değerlendirilip çevre izni verilmektedir. İlimizde çevre izin ve lisansı almış olan 132 işletmenin hava emisyonu izni bulunmaktadır. İlimizde faaliyet gösteren enerji üretim santralleri, metal endüstrisi, kimya endüstrisi ve çimento fabrikası gibi tesislerin baca gazı salınımlarının sürekli olarak izlenebilmesi amacıyla söz konusu tesislerde sürekli emisyon ölçüm sistemleri kurdurulmuş olup, baca gazı verilerinin anlık olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın altyapısına bağlanarak online olarak izlenebilmesi için bakanlığımızca çalışmalar yürütülmektedir. Bu sayede tesislerden havaya salınan kirletici gazların anlık olarak ölçümleri yapılarak mevzuattaki sınır değerlere uyumu izlenebilecektir. İlimizde çevreye kirletici etkisi olan sanayi tesislerinin hava emisyonları ile ilgili olarak planlı ve ani bazlı denetimler yapılmaktadır. Hava emisyonu yönünden çevre iznine tabi tesislerin gerekli izinleri almaları yönünde denetimler yapılmakta denetimler esasında izni bulunmadan faaliyet gösterdiği tespit edilen işletmelere 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca idari para cezası uygulanmaktadır. Bu doğrultuda 2014 yılında hava kirliliği yönünden uygunsuzluk tespit edilen 2 adet işletmeye toplam 52 bin 785 TL idari para cezası uygulanmıştır. Trafikten kaynaklanan hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla taşıtların egzoz gazı emisyon ölçümleri ilimizde faaliyet gösteren 27 adet egzoz gazı emisyon ölçüm istasyonu tarafından yapılmaktadır. Bu istasyonların denetimi il müdürlüğümüzce yapılmaktadır. Bakanlığımızca 2014 yılı Ağustos ayında sağlanan egzoz gazı ölçüm cihazı denetim aracına monte edilmiş olup, karayolunda seyreden araçların egzoz gazı emisyon denetimlerine başlanacaktır. 2014 yılında gürültüye neden olduğu gerekçesiyle bir adet şantiyeye 21 bin 115 TL idari para cezası uygulanmıştır. Karayolunda seyreden motorlu araçlardan kaynaklanan gürültünün kontrolü yetki devri yapan Emniyet Müdürlüğü`nce yapılmaktadır. 2014 yılı ilk 7 ayında karayolunu kullananlar için tehlike oluşturacak ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman ve gürültü çıkartan bin 82 araca ilgili trafik ekiplerince cezai işlem uygulandığı Emniyet Müdürlüğü`nce İl Müdürlüğümüze bildirilmiştir" şeklinde konuştu.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Samsun`un Havası Tozlu içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0