SAMSUN

Samsun'da Bir Asırdır Süren Bayram Geleneği

 
 724
Samsun'da Bir Asırdır Süren Bayram Geleneği - Samsun'da bayram namazı sonrası tekrarlanan cami avlusunda asırlık keşkek geleneği, yaşatılmaya devam ediyor
Bafra Haber

 |  - Samsun'da bayram namazı sonrası tekrarlanan cami avlusunda asırlık keşkek geleneği, yaşatılmaya devam ediyor

Samsun'un 19 Mayıs ilçesindeki Aydınpınar Mahallesi'nde bayram namazı sonrası köy camisi avlusunda hep beraber keşkek yeniliyor.

Köy statüsündeyken Büyükşehir Yasası'yla mahalle olan Aydınpınar'da yaklaşık 100 yıllık bayramlaşma geleneği yaşatılıyor. Mahallede bayram hazırlıkları günler öncesinde başlatılarak Arife günü mahalleli tarafından ortaklaşa satın alınan hayvanlar kesilerek, mahalleli kadınlar tarafından etler buğdayla birlikte pişirilerek bayram sabahına kadar dövüldü.

Bayramın başlamasıyla birlikte mahalle sakinleri ailecek Aydınpınar Mahalle Cami avlusunda bir araya gelerek toplu şekilde bayramlaştı. Değişik şehirlerde, yurt dışında ve civar mahallelerde yaşayan Aydınpınar halkı ve misafirleri de toplu bayramlaşmaya katılarak keşkeğin tadına baktı.

Mahallelerindeki geleneğin yaklaşık 100 yıldır devam ettiğini belirten Aydınpınar Mahalle Muhtarı Ahmet Ali Topal, "Amacımız birlik ve beraberliği sağlamak. Köyümüzde bu geleneği atalarımız yıllar öncesinde başlatmış ve bizde devam ettiriyoruz. Köylüler arasında topladığımız para ile büyükbaş hayvan satın aldık ve 500 kilo et, 400 kilo buğday ile 15 kazan keşkeği hazırladık. Bu geleneğimizi inşallah bizim çocuklarımız ve torunlarımız da devam ettirir" dedi.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Samsun'da Bir Asırdır Süren Bayram Geleneği içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0