SAMSUN

Samsun'da 100 Bin Hayvan Keneye Karşı İlaçlandı

 
 75
Samsun'da 100 Bin Hayvan Keneye Karşı İlaçlandı - Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr
Bafra Haber

 |  - Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr

Mustafa Kasapoğlu, Samsun'da KKKA hastalığı yönünden riskli ilçelerdeki yaklaşık 100 bin hayvana toplam 4 bin ml keneye karşı ilaç (flumethrin) uyguladıklarını söyledi.

Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) hastalığı daha çok vücutta kene tutunması ile bulaştığını belirten Mustafa Kasapoğlu, "Kenelerin çıplak elle çıkarılması ya da ezilmesi ile hasta insanların tükürük ve kan gibi vücut sıvılarına temas etmekle, mikrobu taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla da bulaşabilir. Keneler özellikle hayvancılığın yapıldığı orman kenarı parçalı arazi yapısına sahip çalı ve çırpılı alanlar ile otlakların bulunduğu yerlerde yoğunluktadır. Ülkemiz kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir" dedi.

KKKK'DAN NASIL KORUNULUR?

Vücuda tutunmuş kenelerin asla çıplak elle çıkarılmaması konusunda uyarılarda bulunan Kasapoğlu, "Hayvan barınaklarına, kırsal alanlara, orman kenarı ve tarım arazileri ile bu gibi yerlere gidenler mümkün olduğunca vücutta açık kısım kalmamasına özen göstermelidir. Kenelerin daha kolay fark edilmesi nedeniyle açık renkli elbiseleri giymeyi tercih etmelidir. Kenelerin vücuda girebileceği yerlerin kapatılması örneğin, pantolon paçalarının çorap içine alınması, çizme giyilmesi gerekmektedir. Kırsal alandan, orman kenarından ve tarladan dönüşte mutlaka vücut ve elbiseler kontrol edilmeli kene olup olmadığı araştırılmalıdır. Vücutta özellikle diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar kontrol edilmelidir. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Ayrıca, insanların kanlarına ve vücut sıvılarına da korunmasız yani çıplak elle temas edilmemelidir. Hayvanlarda kene mücadelesi yapılmalıdır. Hayvan sahipleri, hayvanlarını kene ve diğer dış parazitlere karşı uygun ilaçlarla doğru zaman, doz ve aralıklarla yılda en az dört kez ilaçlamalıdır. Vücuda tutunmuş kene görülürse asla çıplak elle çıkartılmamalıdır. Eldiven, naylon poşet veya bez parçası ile tutularak ya da ince uçlu bir pens veya varsa kene çıkartma kartı ile ezilmeden çıkarılmalıdır. Çıkartılamıyorsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkartılırsa hastalığa yakalanma riski de o kadar azalır. Yapılmaması gerekenler, vücuda tutunmuş olan keneyi patlatmayın, ezmeyin, üzerine herhangi bir kimyasal madde yani alkol, gaz yağı, kolonya gibi kesinlikle dökmeyin ve üzerine sigara bastırmayın. Kene tutunmasından sonra, 10 gün içinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal şikayetlerinden herhangi biri görülürse, zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" diye konuştu.

SAMSUN'DA YAPILAN ÇALIŞMALAR

Kene ile ilgili Samsun'da her yıl olduğu gibi bu yılda eğitim çalışmaları yapıldığının altını çizen Kasapoğlu, "Bu yıl içinde 2 bin 444 sağlık personeline, 424 okulda 39 bin 389 öğrenci ve bin 925 öğretmene eğitim verilmiş olup, halk, muhtar ve din görevlilerine yönelik eğitimlerimiz devam etmektedir. KKKA hastalığına yönelik spot film gün içinde hastanelerde, TSM'ler de ve televizyonlarda gösterilmektedir. Hayvanlardaki kene tutulmasını azaltmak ve dolayısıyla insanlarla kene temasını önlemek amacıyla Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından 2000 ml ve Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 2000 ml olmak üzere 4000 ml flumethrin alımı yapılarak büyükbaş hayvanlarda uygulamak üzere Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne teslim edilmiştir. Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından KKKA hastalığı yönünden riskli ilçelerdeki yaklaşık 100 bin hayvana 2000 ml flumethrin ilaç uygulaması bu ay yapılmış olup, 1 ay sonra 2000 ml flumethrin ilaç uygulamasının tekrarı yapılacaktır" şeklinde konuştu.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Samsun'da 100 Bin Hayvan Keneye Karşı İlaçlandı içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0