SAMSUN

Sağlık Müdüründen Ani Hava Değişliği Uyarısı

 
 267
Sağlık Müdüründen Ani Hava Değişliği Uyarısı - Samsun Bafra Sağlık İlçe Müdürü Dr
Bafra Haber

 |  - Samsun Bafra Sağlık İlçe Müdürü Dr

Aytaç Akın, yaşanan ani ısı değişikliklerinin vücudun savunma mekanizmasını zayıflatarak soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarına yol açtığını söyledi.

Akın yaptığı açıklamada, "Ani hava değişimleri vücudun ısı düzenleme mekanizmasını hazırlıksız yakaladığı için hastalıklara neden olabilmektedir. Bağışıklık sistemi de bu mekanizmadan etkilenerek vücut direncinin düşmesine sebep olmaktadır. Bu yıl karşılaşılan gribal enfeksiyon olgularının hızlı başlamış ve oldukça ağır seyretmektedir. Grip virüsü havaların soğuduğu ve nem oranının düştüğü kış mevsiminde daha sık görülmektedir. İnsanların soğuk nedeniyle kapalı alanları daha fazla kullanmaları da hastalığın yayılmasını kolaylaştırmaktadır. Öksürme ve hapşırma sonucu damlacık yoluyla bir iki metre mesafeye kadar insandan insana bulaşmaktadır. Hastalık; yüksek ateş, şiddetli öksürük, burun akıntısı, halsizlik, baş ağrısı, boğaz ağrısı, yaygın kas ve eklem ağrısı ile seyreder. Son günlerde karşılaştığımız olgularda olduğu gibi hastalık süresi bazen on güne kadar uzayabilmektedir. Grip ile nezleyi (soğuk algınlığı) birbirinden ayırmak gerekir. Grip daha ağır seyreder; ateş, baş ağrısı, eklem ağrısı, kas ağrısı ve öksürük ön plandadır. Soğuk algınlığında ise boğaz ağrısı, hapşırık ve burun akıntısı daha sık görülen bulgulardır" dedi.

Gribal enfeksiyonunun etkeni virüsler olduğundan dolayı tedavide antibiyotiklerin işe yaramadığına dikkat çeken Dr. Aytaç Akın, "Bu tür enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanımı hem antibiyotiklerin yan etkilerine maruz kalınmasına hem de antibiyotiklere karşı direnç gelişmesine neden olmaktadır. Tedavide şiddetli kas ve eklem ağrılarına yönelik ateş düşürücü ve ağrı kesiciler kullanılabilir. İstirahat; hem daha çabuk iyileşmeyi, hem de hastanın evde izole edilmesi nedeniyle hastalığın toplumda yayılmasını önler. Hastalığın bulaşmasını ve yayılmasını önlemek için; hasta kişilerle yakın temastan kaçınılması, salgın dönemlerinde kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durulması, kapalı ortamların düzenli olarak havalandırılması, ellerin sabun ile sık temizlenmesi, kirli ellerin ağız, burun ve göze değdirilmemesi, öksürürken ve hapşırırken ağzın mendil veya kol ile kapatılması gerekir. Bebekler, çocuklar, yaşlılar, gebeler, astım benzeri kronik akciğer hastalığı olanlar, şeker hastaları, kronik böbrek hastaları, kanser hastaları ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar gribal enfeksiyonu daha ağır geçirmekte ve hastalık ölümle sonuçlanabilmektedir. Bu risk grupları aşılanmalıdır. Aşının yüzde 80 oranında koruyuculuğu vardır. Aşının uygulanması için en uygun dönem Ekim ve Kasım aylarıdır. Aşı grip olmayı önlemez, hastalığın hafif atlatılmasını sağlar" şeklinde konuştu.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Sağlık Müdüründen Ani Hava Değişliği Uyarısı içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0