SAMSUN

Saat 03.02'de Gerçeğini Aratmayan Deprem Tatbikatı

 
 1139
Saat 03.02'de Gerçeğini Aratmayan Deprem Tatbikatı - Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 15
Bafra Haber

 |  - Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 15

yıl dönümünde saat 03.02'de yaptığı deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı.

Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından, 17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen depremler ile ülkede yaşanan diğer doğal afetlerde hayatını kaybedenleri anmak, meydana gelme olasılığı olan benzer afetlerin yıkıcı etkisini azaltmak amacıyla saat 03.02'de deprem tatbikatı gerçekleştirildi.

03.02'de Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü personelinin Atakum ilçesinde gerçekleştirdiği toplanma, yüklenme, intikal ve deprem tatbikatı öncesi, 17 Ağustos 1999 yılında Gölcük ve Düzce merkezli yaşanan 1999 Marmara depreminde hayatını kaybedenler için saygı duruşu yapıldı. Ardından 1999 Marmara depreminin görüntülerinin yer aldığı kısa film gösterildi.

Video gösterisinin ardından senaryo gereği deprem sonrası kapalı su kanalında mahsur kalan bir vatandaş, arama ve kurtarma personelleri tarafından sıkıştığı borunun içerisinden çıkartılarak hastaneye sevk edildi.

Ardından senaryo gereği deprem sonrası yıkılan bir binanın enkazı içerisinde mahsur kalan bir vatandaş üzerindeki duvarların kırıcı hiltiyle kırılmasıyla kurtarılarak hastaneye kaldırıldı.

Daha sonra 5 katlı binanın çatısında mahsur kalan bir yaralı vatandaş, çatıdan yere doğru hazırlanan bir setle kurtarılarak hastaneye sevk edildi.

Ardından canlı insan arama detektör köpekleri, senaryo gereği deprem sonrası büyük kanalizasyon borusu içerisinde yarı baygın bir vatandaşın yerini tespit ederek kurtarılmasını sağladı.

Tatbikat, arama ve kurtarma ekiplerinin çalışma yaptıkları alanı işaretlemesiyle son buldu.

Tatbikat sonrası Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"Gölcük ve Düzce merkezli yaşanan 1999 Marmara depremlerinden sonra Afyonkarahisar, Tunceli, Bingöl ve Van illerimizde yıkıcı depremler yaşanmış olup önümüzdeki senelerde de ülke topraklarımızda depremler yaşanmaya devam edecektir. Bu nedenle deprem başta olmak üzere sel, yangın ve benzeri afet ve acil durumlarla yaşamaya alışmalı, afetlerin olumsuz etkilerinden korunacak şekilde yaşam alanlarımızı oluşturmaya gayret etmeliyiz. Samsun ilimizin Asarcık, Ayvacık, Havza, Kavak, Ladik, Vazirkörü İlçeleri 1.derece deprem bölgesinde, Samsun Merkez ile Çarşamba, Salıpazarı, Tekkeköy İlçeleri 2.derece deprem bölgesinde, Alaçam, Bafra, Ondokuzmayıs, Terme, Yakakent ilçeleri 3.derece deprem bölgesi içerisinde bulunmaktadır. Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde yaşanabilecek depremler Samsun merkezi ve ilçelerini de değişik şekillerde etkileyecektir. 17 Ağustos 1999'da meydana gelen depremler ile ülkemizde yaşanan diğer doğal afetlerde hayatını kaybedenleri anmak, meydana gelme olasılığı olan benzer afetlerin yıkıcı etkisini azaltmak, halkımızın duyarlılığını pekiştirmek amacıyla 17 Ağustos 2014 Pazar günü saat 03.02'de Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü personelinin Atakum ilçesinde gerçekleştireceği toplanma, yüklenme, intikal ve deprem tatbikatı yapılmıştır. Üzerinden 15 yıl geçmiş olmasına rağmen acısını halen ilk günkü gibi hissetmekte olduğumuz 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde ve ülkemizde yaşanan diğer afet ve acil durumlarda hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyoruz."

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Saat 03.02'de Gerçeğini Aratmayan Deprem Tatbikatı içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0