SAMSUN

Romatem'de Yutma Bozukluğu Semineri

 
 147
Romatem'de Yutma Bozukluğu Semineri - Romatem Samsun Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nde, yutma bozukluğu konusunda bölgedeki fizyoterapistlerin katıldığı bir eğitim semineri düzenlendi
Bafra Haber

 |  - Romatem Samsun Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nde, yutma bozukluğu konusunda bölgedeki fizyoterapistlerin katıldığı bir eğitim semineri düzenlendi

Romatem Samsun Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nde görevli fizyoterapist Sebile Balcı, yutma, yutma bozuklukları, yutma bozukluğu yaşayan insanların yaşamlarını kolaylaştıracak ürünler, tedavi süreç ve yöntemleri hakkında sunum yaptı. Ayrıca seminere Amerika'da yutma bozukluğu (disfaji) alanında üretim yapan bir firmadan gelen temsilci de ürünler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

YUTMA BOZUKLUĞU NEDİR?

Yutma bozukluğunun tıp dilinde "disfaji" olarak bilindiğini belirten Fizyoterapist Sebile Balcı, "Bu durum, yiyeceğin ağız boşluğundan mideye geçişinde gecikme, engellenme ve yanlış bir yol izleyerek nefes borusuna kaçması şeklinde ortaya çıkar. Yiyecek ses telleri seviyesine kadar inerse 'penetrasyon', ses tellerinin altına geçerse de 'aspirasyon' olarak bilinen oldukça tehlikeli, ölüme yol açabilen bir durum gerçekleşir. Çünkü aspirasyon, yiyeceklerin nefes borusu yolu ile ciğerlere kaçması demektir" dedi.

ÖLÜME YOL AÇABİLİR

Herkesin yemek yerken zaman zaman tıkanarak yutma zorluğu çekebileceğini ifade eden Balcı, "Ancak sağlıklı bir kişi, yedikleri yemek borusu yerine nefes borusuna kaçtığında refleks olarak öksürerek boğazını temizleyebilir. Ancak bazı kişiler değişik hastalıklara bağlı olarak boğaz temizleme işlemini gerçekleştiremeyebilir ve bu durum da ciddi hatta ölümcül sorunlara yol açabilir. Yutma bozukluğu her yaş grubundan hastada ve sinirsel (nörojenik), mekanik, psikolojik nedenler ve kas hastalıklarına (myojenik) bağlı olarak oluşabilir" diye konuştu.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Romatem'de Yutma Bozukluğu Semineri içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0