SAMSUN

Ramazan Sonrası Beslenme Önerileri

 
 328
Ramazan Sonrası Beslenme Önerileri - SAMSUN (İHA) – Samsun İl Sağlık Müdürü Dr
Bafra Haber

 |  - SAMSUN (İHA) – Samsun İl Sağlık Müdürü Dr

Yusuf Köksal, vatandaşlara Ramazan ayı sonrası beslenme önerilerinde bulundu.

Ramazan Bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, "Çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir" dedi.

Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımının arttırılması gerektiğinin altını çizen Köksal, "Günde yaklaşık 1,5-2 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Ramazan ayı süresince oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından mevsiminde bol sebze ve meyve tüketimi önemlidir. Yetişkin bireylerin imkanlar dahilinde günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeleri önerilmektedir. Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri önemlidir. Ayrıca 0-12 yaş grubu bebek ve çocukların, büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli besinlerden uzak tutulmaları, bu tür besinlerin tüketiminden sonra diş temizliğine özen gösterilmesi gerekmektedir. Özellikle yaşlılar ve tansiyon hastalarının gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeleri, bitki çaylarını tercih etmeleri, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmaları önerilmektedir" diye konuştu.

Ramazan boyunca önerilen sahur yemeklerinin Ramazan sonrası gece yemek şeklinde sürdürülmemesi gerektiğinin önemine işaret eden Köksal, "Gece öğününde meyve, yoğurt gibi besinlerin tüketimi tercih edilmelidir. Şeker ve şekerli ürünleri satın alırken izinli olmasına, son kullanma tarihi geçmemiş ve ambalajı bozulmamış olmasına dikkat edilmelidir. Her gün düzenli yapılan fiziksel aktivite, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilemekte, oruç tutma nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına imkan sağlamaktadır. Bu nedenle 'yaşam stili aktiviteleri' olarak adlandırılan yürüyüş, bahçe işi ile uğraşma, araba yıkama, bisiklete binme, merdiven kullanma gibi aktivitelerle aktif bir yaşama başlamaya karar verilerek düzenli aktivite yaşamın bir parçası haline getirilmelidir" şeklinde konuştu.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Ramazan Sonrası Beslenme Önerileri içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0