SAMSUN

Psikolojik Destek Kanser Hastasını Yaşama Bağlıyor

 
 145
Psikolojik Destek Kanser Hastasını Yaşama Bağlıyor - İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr
Bafra Haber

 |  - İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr

Mustafa Kemal Gül, psikolojik desteğin kanser hastasını yaşama bağladığını söyledi.

Medical Park Samsun Hastanesi İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Kliniğinden Uzm. Dr. Mustafa Kemal Gül "kanser hastalarına psikolojik desteğin önemi" hakkında bilgi verdi. Dr. Gül, "Son zamanlarda kanser hastalarının tedavi olacakları doktoru seçerken tanıdıkları kişiler, yakın çevreleri, görsel ve yazılı medya, internet üzerinden geniş bir araştırma yaparak karar verdiklerini görüyoruz. Ancak hastayı içten bir güler yüz ve şefkat ile karşılayan, yeterli zaman ayırarak hastasının yakınmalarını dinleyen, hastalarının sorularına önem vererek onun bilmek istediği kadar bilgiyi veren hekimler başarılı bir tedaviye ulaşama yolunda hep bir adım önde olmuştur. Titrine, CV'sine bakmaksızın böyle davranan hekimlere hastaların daha çok tedavi olmak istediklerini görürüz ve bu hekimlerin randevularının da çoğu zaman dolu olduğunu görürüz" dedi.

Uzm. Dr. Mustafa Kemal Gül şu bilgileri verdi: "Kanser hastalarını tedavi ederken kuşkusuz bir taraftan sürekli değişen ve gelişen yeni tedavi metotlarını, yeni bilimsel kanıtları, yeni ilaçları takip ediyoruz; bilimsel kongrelere katılıyoruz, araştırmalara katılıyoruz; diğer taraftan hastalarımızın iyileşme süreçlerini dikkatle izliyoruz. Aynı yaş, aynı cins, aynı evrede ve aynı tip kanseri olan iki hastamıza tedavi için aynı ilaçları kullandığımız halde hastalık özerinde aynı olumlu etkiyi her iki hastamızda eşdeğer ölçüde görmeyebiliyoruz. Kuşkusuz ilaçların iyileştirici özellikleri üzerinde hastadan hastaya farklılıkların gözlenmesinin bir nedeni de hastaların farklı psikoljik durumda olmalarıdır. Depresyon, anksiete, öfke, ölüm korkusu gibi birçok psikolojik tablo kanser hastalığının seyri üzerinde hatırı sayılır derecede etkili olabildiğini gösteren bilimsel çalışmalar her geçen gün artmaktadır. Biz de klinik pratiğimizde morali iyi, iyileşme inancı yüksek, sosyal ve mesleki aktivitelerinden kopmayan, pozitif düşünen hastalarımızın tedaviye daha iyi yanıt verdiklerini gözlemliyoruz."

Günümüzde kanserle savaşta en yüksek başarının birçok tıp branşının birlikte ve uyumlu çalışabilmesi (multidisipliner yaklaşım) ile elde edilebildiğini söyleyen Dr. Mustafa Kemal Gül, "Son zamanlarda kanser tedavisi ile ilgilenen tıp branşları içine 'psiko onkolo' adıyla psikiyatride yerini almıştır. Psikoonkolojik tedavi yaklaşımları içinde hastaların yaşam felsefeleri, inançları ve sosyokültürel özelliklerine göre müzik tedavileri, grup tedavileri, manevi hazları artıran tedaviler vb, kanser hastalığının iyileşme sürecine olumlu katkılar sağlayabilmekte veya hastalığın kötüye gidişini yavaşlatabilmektedir" diye konuştu.

Mustafa Kemal Gül açıklamasını şöyle tamamladı: "Ben hastalarıma sağlıklı olsun hasta olsun her canlının eninde sonunda mutlaka öleceğini, aslında sağlığın izafi bir kavram olduğunu ve her an herkesin ölebileceğini söylüyorum. Bu nedenle hastalarımdan ölümü değil yaşamayı düşünmelerini istiyorum. Hastalarımdan yaşanan her anı nasıl en iyi bir şekilde geçirebileceklerine dair planlar yapmalarını istiyorum. Hastalarıma hastalıklarından dolayı dikkat edecekleri hususları açıkladıktan sonra onların işlerine ve sosyal faaliyetlerine devam etmelerini, ailelerinden, işlerinden, çevrelerinden hobi ve uğraşlarından kopmamaları gerektiği konusunda telkinlerde bulunuyorum. Sonunda hastalarıma her ne olursa olsun en kötü anda bile daima bir iyileşme umudunun olduğunu söylüyorum. Yine de umutsuz ve negatif düşünen hastalarım için psikiyatri kliniğinden de düzenli ve periyodik destek istiyorum. Ruhsal yönden sürdürülebilir tam bir iyilik sürecini yakalayabilen hastalarımın kanserin son evrede yaygın hastalık tablosunda olsalar bile daha uzun süre ve daha kaliteli yaşadıklarını müşahede ediyorum."

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Psikolojik Destek Kanser Hastasını Yaşama Bağlıyor içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0