SAMSUN

Parmak Bebek Hayata Tutundu

 
 252
Parmak Bebek Hayata Tutundu - Annesinin 28 haftalık iken erken doğum yapmasıyla dünyaya 730 gram gelen Miraç bebek Samsun Büyük Anadolu Hastanesi'nde hayata tutundu
Bafra Haber

 |  - Annesinin 28 haftalık iken erken doğum yapmasıyla dünyaya 730 gram gelen Miraç bebek Samsun Büyük Anadolu Hastanesi'nde hayata tutundu

'Bebek Dostu Hastane' unvanıyla sağlık alanında önemli başarılara imza atan Samsun Büyük Anadolu Hastanesi'nde 730 gram ağırlığında dünyaya gelen ve yaklaşık 4 aydır Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi doktorları Uzm. Dr. Ali Şimşek, Uzm. Dr. İsmet Gebeşoğlu ve Uzm. Dr. Canan Öz Göçer gözetiminde kalan Miraç bebek hayata tutundu.

Samsun'da yaşayan anne adayı Esra İnce, 28 haftalık iken erken doğum riskiyle karşı karşıya kalmasıyla Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Bülent Sürücü tarafından yapılan operasyon ile dünyaya gelen Miraç bebek yaklaşık 4 aylık süren tedavisi sonucunda 1 kilo 980 gram ağırlığına geldi.

Halk arasında 'parmak bebek' diye de bilinen prematüre doğum hakkında bilgi veren Opr. Dr. Bülent Sürücü, "Normal hamilelik süreci olan 40 hafta tamamlanmadan, 37 haftadan önce gerçekleşen doğumlara prematüre doğum denir. Bu haftadan önce doğan bebeklere boyu ve ağırlığından ötürü halk arasında parmak bebek olarak anılsa da tıp dilinde prematüre bebek olarak geçmektedir. Tüm hamileliklerin yüzde 7- 10'u erken doğum ile sonuçlanır. Günümüzde obstetrik bakımdaki gelişmeler sonucu riskli hamilelikler erken saptanarak, uygun tedavi ile anne ve bebeğin sağlığı korunmaya çalışılmaktadır. Buna rağmen bazı durumlarda prematüre doğum kaçınılmaz olmaktadır. Prematüre bebekler organ gelişimlerini tam tamamlayamadan doğduklarından uzun süre yoğun bakımda ve kuvöz içinde izlenmeleri, bazı hastaların ise solunum cihazına bağlanmaları gerekir. Erken doğum tehdidi olan bir gebenin doğumunu, yenidoğan yoğun bakımı olan bir merkezde yapması bebeğinin sağlığı için çok önemlidir. Erken doğumun nedenleri çok çeşitlidir. Bunlar arasında özel yaşam koşulları, ağır iş, deniz düzeyinden fazla yüksek yerlerde oturma, kalıtsal özellikler, yetersiz beslenmesi veya annenin gebelikten önce ve gebelik sırasında geçirdiği hastalıklar buna sebep sayılabilir. Bazen erken doğumun nedeni, doğrudan doğruya bebeğin gelişimiyle ilgilidir. Bu anlamda anne adaylarının kontrollerini düzenli olarak yaptırmaları ve takip altında tutulmaları gerekmektedir" dedi.

Bu tür vakalarda yoğun bakım ihtiyacı olan tüm bebeklere gerekli desteği verdiklerini belirten Büyük Anadolu Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi doktorları Uzm. Dr. Ali Şimşek, Uzm. Dr. İsmet Gebeşoğlu ve Uzm. Dr. Canan Öz Göçer ise, "Anne ve yenidoğana kaliteli yaşam şansı sunulması görüşü esas alan hastanemiz, güncel bilgiler dışında, modern tıbbi donanımıyla bebekleri kısa sürede ailelerine kavuşturmakta, ailelerin bilgilendirilmesinde ve eğitiminde gerekli hassasiyeti göstermektedir. Küçük prematüre bebeklerin, bakım ve tedavilerinin uygun bir şekilde yapılabilmesi yoğun bakım ünitesinde ve tecrübeli ellerde kaliteli yaşam şansı en yüksek seviyede olması için büyük gayret göstermekteyiz. Miraç bebeğimiz de bize 730 gram ağırlığında geldi, 4 aylık bir tedavi süreci geçti. Her ne kadar annesinden uzak kalsa da burada o şefkati burada ona yaşattık. Bu süre içinde Miraç bebek 1 kilo 980 gram ağırlığına geldi. Ekip olarak çok mutluyuz. Bu başarılı çalışmaları yapmanın hazzını ve mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştular.

Yaşadığı büyük sevinci tarif edemediğini belirten anne Esra İnce ve baba Mücahit İnce ise, "Bebeğimiz erken doğduğu için bir şey olacak diye çok korktuk. Doğduğunda parmak kadardı Allah'ımıza şükürler olsun ki bugünlere geldi, bebeğimize kavuştuğumuz çok mutluyuz. Yakın ilgi alaka ve desteklerinden ötürü Samsun Büyük Anadolu Hastanesi doktorlarına ve hastane ekibine çok teşekkür ediyorum" açıklamasında bulundular.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Parmak Bebek Hayata Tutundu içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0