GÜNDEM

Karadede Panayırı Dünya Mirasına Aday

 
 1580
Karadede Panayırı Dünya Mirasına Aday - Yalçın Köse - Bafra Haber / Gökçeağaç Köyü Derneği tarafından düzenlenen "Tarihi Karadede Panayırı"  somut olmayan kültürel miras olarak "Dünya Mirası Listesi" ne aday gösterildi.
Bafra Haber

 |  - Yalçın Köse - Bafra Haber / Gökçeağaç Köyü Derneği tarafından düzenlenen "Tarihi Karadede Panayırı"  somut olmayan kültürel miras olarak "Dünya Mirası Listesi" ne aday gösterildi.

Samsun`un Bafra ilçesine bağlı Gökçeağaç Köyü`nde kurulan Tarihi Karadede Panayırı; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden Doç. Dr. Vedat Çalışkan tarafından projelendirilen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen "Türkiye'de Panayırlar: Geleneksel Bir Ticaret Sisteminin Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Etkilerinin Mekansal Analizi" adlı proje kapsamında incelemeye alındı.

Proje kapsamında Bursiyer Ezgi Özey, Bursiyer Arda Bay, Anketör Fatma Naiboğlu, Anketör Dursun Turan Karadede`de panayırında incelemelerde bulundu ve anket düzenledi.
50 esnaf ve 210 katılımcı ile görüşen proje ekibi Karadede Panayırı hakkında çok olumlu izlenimler edindi.

Bursiyer Arda Bay, "Bu proje Türkiye`deki geleneksel panayırlar ile ilgili bir çalışmadır. Bundan önce örnekleme olarak 14 panayır alınmıştır ve her bölgeden bir panayır seçilerek yapılmıştır.  Aynı şekilde panayırla ilgili bölgelerde Marmara, Ege, Karadeniz, Orta ve Doğu Anadolu bölgeleri temel alınmıştır. Bu Karadede Panayırı da bizim dikkatimizi çeken panayırlardan bir tanesidir. Buranın en önemli iki özelliği imece usulüyle yapılan ve yöre halkının büyük ilgisinin bulunduğu bir panayır olmasıdır."  dedi.

Ezgi Özey ise, "Şu ana kadar gittiğimiz 9. Panayırımız ve bu panayır geleneksel özelliğini korkuyor ve imece olarak devam ettiği için bizim gittiğimiz panayırlar arasında özel bir yere sahip olmuş oluyor. Panayırda bize olan ilgi çok güzel, biz bu ilgiden çok memnunuz. Dernek başkanı olsun panayırda bulunan insanların ilgisi olsun bizi çok memnun etti. Panayırda genel olarak izleyicisi çok güzel. İnşallah panayırında katkı sağlanarak devam etmesinden yanayım. Diğer panayırlarda da sıklıkla halkımızla görüşüyoruz.  Onlarında kendine ait özellikleri var tabi. Bu proje ile hocamızın niyeti bu incelmeleri bir kitap adı altında toplamak. İnşallah herkes iyi bir şekilde yararlanmış olur."  İfadelerinde bulundu.

Anketör Fatma Naiboğlu, "Bu benim 3. Panayırım. Gittiğim panayırlar arasında bir kıyaslama yapacak olursam bu panayırdan çok memnun kaldım. Özellikle yöre halkı çok misafirperver. Bu panayırdan çok güzel veriler elde ettiğimizi düşünüyorum."  Şeklinde konuştu.

Karadede Panayırı, Dünya Mirası Listesi`ne girdiği takdirde dünyadaki sayılı miraslar haline gelecek ve panayırın korunması faaliyeti ile maddi giderleri kesinlikle Dünya Mirası Komitesi tarafından karşılanacak.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Karadede Panayırı Dünya Mirasına Aday içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0