GÜNDEM

Organik Müzede Organik Tarım Paneli

 
 135
Organik Müzede Organik Tarım Paneli - Yalçın Köse- Bafra Haber / Samsun`un Ondokuzmayıs ilçesinde Ziraat Yüksek Mühendisi Yalçın Engiz`in adını taşıyan Organik tarım müzesinde "Yerel Tüketim ve Sürdürülebilir Tarım" konulu konferans verildi.
Bafra Haber

 |  - Yalçın Köse- Bafra Haber / Samsun`un Ondokuzmayıs ilçesinde Ziraat Yüksek Mühendisi Yalçın Engiz`in adını taşıyan Organik tarım müzesinde "Yerel Tüketim ve Sürdürülebilir Tarım" konulu konferans verildi.

Tema Vakfı Bafra Temsilcisi Süleyman Özata, Ziraat Mühendisi Esra Deniz Karagöl ve  Ziraat Yüksek Mühendisi Yalçın Engiz`in  panelistliğini yaptığı panelde moderatörlüğü 19 Mayıs ilçe Belediyesi eski Başkanı Yılmaz Erel Yaptı.

Panelde Türkiye`nin 2030 yılında hastalıktan kırılacağını söyleyen Bafra Tema Temsilcisi ve Sürmeli Köyü Derneği Başkanı Süleyman Özata, " Arkadaşlar şuanda İstanbul`un 5 yıllık kalkınma planında 12 bin yataklı hastane yapılıyor, temeli atıldı. Bundan Türkiye`de 8 tane daha yapılacak. 2030 yılında bu ülke hastalıktan kırılacak. Daha şimdiden Amerika diyor ki, "˜Ben sana kredi vereceğim yatırımını yap.` Çok sıkıntımız var." dedi.

Panelde konuşma yapan Esra Deniz Karagöl ise, sağlıklı beslenme konusunda süper marketler yerine köylerden yiyecek ürünlerinin alınmasına dikkat çekerek "İyi tasarlanmış bir ambalajın ürünü sattırma gücü var. Biz ambalaj mı alıyoruz içerisindeki ürünlerimi.  Süper marketlere gelen ve aylarca benim almamı bekleyen ürünlerden ben korkuyorum. Ancak dağ köylerimiz yada yakın köylerimizde günü birlik doğal olarak yetişen ürünler hem daha sağlıklı hemde yerel ekonomiye katkı sağlayan bir fayda." ifadelerinde bulundu.

Panelde son olarak konuşma yapan Ziraat Yüksek mühendisi Yalçın Engiz şunları söyledi:

Büyük çiftçiler organik tarım yapmak istemiyorlar. Büyük çiftçiler sanayi ürünlerini ürettikleri için daha çok ürün hasat etmek istiyorlar. Ancak bizler küçük çiftçileri ikna etmeliyiz.

Havada dahi gübre var. Havada Azot var, nohut, fasulye ve yonca gibi bitkiler havadan azotu çekiyor kökünde biriktiriyor. Ondan sonra sürersiniz tarlayı buğday ekersiniz. Buğday o azotu emiyor. Sonra bir baklagil ekmiyorsanız toprağın içinde mikro organizmalar var. Bu organizmalar kimyasal maddeleri bünyelerine alıyorlar ve organik deposu oluyorlar. Daha sonra artık ne ekerseniz o organik deposu olan organizmayı bünyesine alıyor. Şimdi insanoğlu aç gözlülüğü yüzünden bu sistemi bozdu.






Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Organik Müzede Organik Tarım Paneli içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0