SAMSUN

Omü'den Şair Cahit Koytak'a Fahri Doktora

 
 413
Omü'den Şair Cahit Koytak'a Fahri Doktora - Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Şair Cahit Koytak'a fahri doktora unvanı verdi
Bafra Haber

 |  - Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Şair Cahit Koytak'a fahri doktora unvanı verdi

OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen 'Fahri Doktora Takdim Töreni'ne; Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun, Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Osmanoğlu, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Baro Başkanı Necat Anıl, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Dinçer Ateş, rektör yardımcıları, akademik personel, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Burhanettin Tatar, Doç. Dr. Ahmet Çakır, Doç. Dr. Can Karahan ve Öğrt. Görevlisi Emre Pınarbaşı tarafından gerçekleştirilen Türk müziği dinletisi ile başlayan törende, Şair Cahit Koytak'ın özgeçmişinin ve OMÜ Senatosu'nun gerekçeli kararının okunmasının ardından, Rektör Akan, Şair Cahit Koytak'a fahri doktora belgesini sunarak cübbesini giydirdi. Senatonun kararına göre fahri doktora unvanı Koytak'a; "Estetik hazzın ve/veya farklı ideolojilerin edebi düşünceye tahakküm ettiği postmodern dünyada, Türk şiirine dünyayı açık uçlu olarak yeniden yorumlama imkanını göstermesi ve hem şairi hem de okurlarını yüzleşme etiği bağlamında özgürleşme ve sorumluluk üstlenmeye davet çabaları" gerekçesiyle verildi.

Törenin ardından "Cahit Koytak Şiiri Üzerine" başlıklı panele geçildi. Yöneticiliğini Dinçer Ateş'in yaptığı panelde; OMÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden Prof. Dr. Şaban Sağlık, TOBB Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bal, TOBB Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden Yrd. Doç. Dr. Necmettin Turinay ve Gaziosmanpaşa Üniversitesinden Okutman Yavuz Güneş panelist olarak yer aldılar.

"CAHİT KOYTAK, TEK BİR COĞRAFYANIN YA DA TEK BİR MEDENİYETİN ŞAİRİ DEĞİLDİR"

Cahit Koytak'ın şiirlerinin ayrıntılı olarak irdelendiği panelde ilk sözü alan Prof. Dr. Şaban Sağlık, "Yeni Başlayanlar İçin Cahit Koytak" başlıklı bir konuşma yaptı. Sağlık konuşmasında, şairi sadece tek bir coğrafyanın ya da tek bir medeniyetin şairi olarak görmenin doğru olmadığını belirterek, "O esasında Türk ve dünya edebiyatının en temel metinlerini ve şahsiyetlerini şiirlerinde içselleştirmeyi başarmıştır" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Necmettin Turinay şairin şiirlerini "özgün" ve "kendine mahsus" diye tanımlarken, bu özelliklerinden dolayı Fahri Doktara unvanı verilmesinin de çok yerinde olduğunu ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bal, Şair Cahit Koytak'ın, Türkiye'nin hem doğulu, hem batılı ve sınırlarının ötesinde de var olan, kültürünün rengarenk hallerini coşkun bir dille resmeden bir şair olduğunu söyledi.

Koytak'ı "Medya kaçkını modern bir münzevi" diye tanımlayan Yavuz Güneş ise, bu münzevi tavrın şairin şiirlerini besleyen olumlu etkisinden bahsetti.

Tören, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan'ın panelistlere hediye takdim etmesinin ardından, Şair Cahit Koytak'ın şiirlerini okumasıyla sona erdi.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Omü'den Şair Cahit Koytak'a Fahri Doktora içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0