SAMSUN

Omü Milli Satranççı Barış Esen'i Ağırladı

 
 337
Omü Milli Satranççı Barış Esen'i Ağırladı - Ünlü milli satranççı Barış Esen, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde öğrencilerle ve satranç sevenlerle bir araya geldi
Bafra Haber

 |  - Ünlü milli satranççı Barış Esen, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde öğrencilerle ve satranç sevenlerle bir araya geldi

OMÜ Satranç Kulübü'nün düzenlediği etkinliğe katılan Barış Esen, "Ülkemizde Satrancın Yeri" başlıklı bir konuşma yaptı. Etkinliğe OMÜ Satranç Kulübü Akademik Danışmanı Doç. Dr. İrfan Şaka, Topluluk Başkanı Yusuf Kemal Eren ve öğrenciler katıldı.

"İLK ZAMANLAR YARIŞMALARDAN KÖTÜ SONUÇLAR ELDE ETTİM"

Konuşmasına satrançla nasıl tanıştığını anlatarak başlayan Barış Esen, "Satrancı ilkokul 3. sınıfta ilk olarak babamdan öğrendim. Kendimi biraz ilerlettikten sonra il çapında yarışmalar olduğunu fark ettim. İlk zamanlar yarışmalarda kötü sonuçlar elde ettim ve bu sonuçlar karşısında daha da hırslandım. Bu konuda kitapları takip etmeye başladım. Kendimi geliştirmek için ilimizdeki satranç kulübüne üye oldum" dedi.

"HER GÜN BÜYÜK BİR DİSİPLİNLE ÇALIŞTIM"

Hemen her gün belirli bir disiplinle satranç çalışmaya devam ettiğini anlatan Esen, bu sayede 15 yaşında kendi yaş kategorisinde Türkiye 1.'si olduğunu belirtti. Böylece Avrupa Şampiyonası'na da katılmaya hak kazandığını söyleyen Esen, çeşitli aşamalardan geçtikten sonra Dünya Satranç Şampiyonası'na gidebilme yolunun kendisine açıldığını ifade etti.

Satrancın Türkiye' deki yerine de değinen Esen, satrancın okullarda seçmeli ders olarak okutulmasının bu sporun gelişiminde büyük bir adım olduğunu söyledi. Esen, "Satrancın okullara seçmeli ders olarak girmesi çocukların satrançla tanışmasını kolaylaştırdı. Bu sayede yetenekli çocuklar keşfedildi ve doğru yönlendirilme şansları oldu" ifadelerini kullandı.

Satrancın gelişmesinin, o ülkenin kültürünün bu spora yatkınlığıyla da ilişkili olduğunu söyleyen Esen, Gürcistan ve Bulgaristan'dan örnekler verdi. Esen, "Bu iki ülke satranç konusunda son derece önemli ustalara sahipler. Çünkü bu ülkelerin Rusya'dan kendi kültürlerine taşıdıkları uzun bir satranç geçmişleri bulunuyor" şeklinde konuştu.

SATRANÇ ÇOCUKLARDA ÖZGÜVENİ GELİŞTİRİYOR.

Satrancın çocukların gelişimi üzerindeki olumlu etkisine de değinen Esen, sözlerini şöyle tamamladı: "Bir konuya uzun süre odaklanabilme, strateji oluşturabilme, oluşturduğun stratejinin sonuçlarına katlanabilme özelliklerini kazandıran satranç çocuklarda özgüveni de geliştiriyor."

Söyleşi, öğrencilerin Barış Esen'e yönelttiği soruların cevaplanmasıyla sona erdi. Esen ertesi gün de, OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde öğrencilerle birlikte çoklu masa gösterisi yaptı.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Omü Milli Satranççı Barış Esen'i Ağırladı içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0