EĞİTİM

Öğrencilere Neyzen Tevfik Anlatıldı

 
 159
Öğrencilere Neyzen Tevfik Anlatıldı - Yalçın Köse- Bafra Haber / Samsun`un Bafra ilçesi Altınkaya Anadolu Lisesinde Neyzen Tevfik Kolaylı yapılan panelle öğrencilere tanıtıldı.
Bafra Haber

 |  - Yalçın Köse- Bafra Haber / Samsun`un Bafra ilçesi Altınkaya Anadolu Lisesinde Neyzen Tevfik Kolaylı yapılan panelle öğrencilere tanıtıldı.

Neyzen Tevfik Kolaylı Bafra 4. Uluslar arası Şiir ve Edebiyat Şöleni kapsamında, İzmir TRT Radyosu Türk Halk Müziği Sanatçısı Akademisyen Hüseyin Yaltırık, Uluslararası Türk Edebiyatı çevirmeni Anna Bartkulavsvili ve Bafralı yazar Neyzen Tevfik Kolaylı`nın akrabası İdris Anarat tarafından Bafra Altınkaya Anadolu Lisesinde panel verildi.

Panelde Neyzen Tevfik Kolaylıyı tanıtan panelistler den İdris Anarat, "Neyzen Tevfik Kolaylı Bafralıdır. Büyükcami Mahallesi Camikebir Caddesinde dedesi ve babası yaşamıştır. Şuanda orada bir tane eski evi var. Orayı müze yapmaya çalışacağız. Bodrum`da ya da başka yerlerde yaşadığına dair belgeler var fakat şecereleri yok. Bu şecere bana kardeşi Şefik Kolaylı tarafından verilen, teslim edilen aile şeceresidir.  Neyzen`in Kolaylı soyadını alması, Şefik Kolaylı`nın Fransız Baytar Mektebine dayanmaktadır. O yıllarda bizim topraklarımızda soy ismi yoktur. Mektepte soy ismi sorarlar ve Şefik Kolaylı babasına danışarak Kolaylı yazdırır.

Siz gençlerimiz geleceğimizsiniz, Sizler geleceğin parlak isimleri, şairleri, yazarları, kaymakamlarısınız.  Bunu iyi kullanmalısınız. Bulunduğunuz yörenin tarihini iyi bilmelisiniz. Tarihini bilmeyen bir milletin geleceği de olmaz. Neyzen`i 3 aşamada incelemek lazım. Sarhoş ve deliliği ile şiirleri ve tasavvufu ile incelemek lazım." ifadelerinde bulundu.

Panelde söz alan Anna Bartkulavsvili ise şunları söyledi:

Ben Türk dünyasına çok bağlıyım.  Türk Edebiyatını 3 dilde çevirilerini yapıyorum. İhtasas alanım Rus dilidir. Türk Edebiyatı konusunda çok fazla çeviri yapıyorum ve Türk Edebiyatını çok seviyor ve edebiyatçılarını tebrik ediyorum. Türk Edebiyatı çok güzel,  çok zengin, çok ulvidir. Ben daha çok Türk olmuş bulunmaktayım. Ben Bafra`ya ilk defa geldim ve çok mutluyum böyle güzel insanlarla tanıştım. Siz bizim geleceğimizsiniz, biz sizlere umut bağlıyoruz, siz bütün şehirleri gezen mühendisler, mutahitler olacaksınız. Ancak birinci sırada insanlar, iyi insanlar olacaksınız.

Panelde son olarak konuşma yapan İzmir TRT Radyosu Türk Halk Müziği Sanatçısı Akademisyen Hüseyin Yaltırık, şu ifadelerde bulundu:

Neyzen Tevfik Kolaylı`yı özetlersek,  Akıl hastanesinde bir deli, meyhanede bir veli, mezhepte Bektaşi, dergahta Mevlevi, Abdülhamit`e karşı bir küfürbaz, Atatürk`ün sofrasında bir Diyojen, sokaklarda kimsesiz bir çocuk, han odasında bir derbeder, Crotona`da Pisagor, Kahire`de Kaygusuz Abdal, Pir yolunda Talip, zor yolunda anarşist, ney üflemede üstattır.

 

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Öğrencilere Neyzen Tevfik Anlatıldı içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0