SAMSUN

Öğrenciler Geleceğe Sahip Çıktı

 
 71
Öğrenciler Geleceğe Sahip Çıktı - Samsun'da İlkadım Belediyesi, Halk Sağlığı İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ortaklaşa hazırladığı "Geleceğimize Sahip Çıkalım" projesi kapsamında atık yağ toplayan okullar ödüllendirildi
Bafra Haber

 |  - Samsun'da İlkadım Belediyesi, Halk Sağlığı İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ortaklaşa hazırladığı "Geleceğimize Sahip Çıkalım" projesi kapsamında atık yağ toplayan okullar ödüllendirildi

Bitkisel atık yağların toplanması, çevre için avantajlı bir enerji kaynağı olan biyodizele çevrilmesi konusunda farkındalık oluşturmak, çevre ve su kirliliğini önlemek, çevre bilincinin gelişmesini sağlamak amacıyla İlkadım Belediyesi, Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce "Geleceğimize Sahip Çıkalım" projesi hayata geçirildi. Öğrenciler proje kapsamında 1 Ocak'tan 1 Mayıs'a kadar toplamda 3 ton atık bitkisel yap toplayarak 3 milyar küp suyun kirlenmesine engel oldu.

Proje kapsamında atık yağ toplayan 8 okul için Atatürk Kültür Merkezi'nde ödül töreni düzenledi. Ödül töreni, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Program daha sonra Uzm. Dr. Duygu Erol Suvacı'nın bitkisel atık yağlar ile alakalı sunumu ile devam etti. Suvacı yaptığı sunumda, "Bitkisel atık yağların toplanması ve çevre için avantajlı bir yakıt olan biyodizele dönüştürülmesi konusunda bir farkındalık oluşturmayı hedefledik. Farkındalık, okul yaşlarında başlar teması ile 'temiz çevre sağlıklı insan' bilincini küçük yaşlarda yerleştirdiğimizde kalıcı davranış değişikliklerine sebep olacağını vurgulamaya çalıştık. 1 Mayıs tarihinde atık yağ toplama yarışmamız sonlandı. En çok yağ toplayan okulu ve sınıfları belirledik. 8 okulla başlattığımız proje kapsamında 3 ton bitkisel atık yağ topladık. 1 litre bitkisel atık yağın 1 milyon suyu kirlettiğini varsayarsak 3 milyon ton suyu temizledik. Çocuklarımız bu atık yağların doğaya atılmasına engel olarak büyük bir başarıya imza attılar" dedi.

KASAPĞOLU: "GERİ DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİNİ ANLAMALIYIZ"

Halk sağlığı olarak çevre ve insan sağlığına çok önem verdiklerini ifade eden Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak biz, toplum sağlığını ne kadar önemli olduğunu söylüyoruz. 1 litre yağ 1 milyon litre suyu kirletiyor. Buradan da geri dönüşümün ne kadar önemli olduğunu anlamamız gerekiyor. Elimize aldığımız çöpü nereye atmamız gerektiğini ya da evde kullandığımız atık yağın ne olması gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Bizler o yüzden genel itibariyle eğitime daha çok ağırlık vermek istiyoruz. Onun için Halk Sağlığı'nın bütün projelerinden bizim en büyük paydaşımız Milli Eğitim Müdürlüğü'dür. Halk sağlığı için tüm kamu, kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışmak zorundayız. Böyle güzel projelerde bize destek veren herkese çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Kasapoğlu'ndan sonra söz alan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Erdal Aksoy, böyle güzel çevresel projelerde ortak olmanın sevincini yaşadıklarını söyledi.

"BAŞKAN TOK: "PROJEYİ GELECEK YIL TÜM OKULLARA YAYMAK İSTİYORUZ"

8 okulla başlattıkları projeyi gelecek sene İlkadım'da bulunun bütün okullara yaymak istediklerini vurgulayan İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, "Bu proje, geleceğimize sahip çıkma ve çevre bilincini oluşturmak adına çok önemli bir projedir. 1 litre atık yağın 1 milyon litre suyu kirletiyor. 8 okulumuzla birlikte başlattığımız bu projede 3 bin litre atık yağ toplandı. 3 bin litre atık yağ ile 3 milyar litre suyun kirlenmesine engel olduk. Bu engeli siz değerli çocuklarla beraber başardık. Doğa ve çevre bilinci çocuk yaşlarda oluşmaya başlıyor. Bu çocuklarımızda bu bilincin oluşmasında katkı değer verenlere teşekkür ediyorum. Biz bu sene İlkadım ilçesinde 8 okulda bu projeyi gerçekleştirdik ve 3 bin litre atık yağ topladık. Demek ki bütün okullarımızda bu bilinci aşılarsak çok ciddi manada atık yağ toplanmış olacak. Bu atık yağlar bize hem milli servet olarak geri dönecek hem de çevre kirliliği ortadan kalkacak. Önümüzdeki eğitim-öğretim yılının başında İlkadım bölgesindeki bütün okulları kapsayan bir çalışma için her türlü desteği vermeye hazırız. Projede emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum" şeklinde konuştu.

VALİ YARDIMCISI SARAL: "DÜNYA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ KATKI YAPTIK"

Tüm dünya için çok önemli bir katkıda bulunduklarının altını çizen Samsun Vali Yardımcısı Ali Galip Saral, "Bu proje başlatılırken büyük bir coşku vardı. Projeyi 5 ay sonra sonlandırmış bulunuyoruz. Elde edilen sonuç itibarında bakıldığında küçük bir damla dahi olsa çevremizi koruma bilinci geliştirdiğimiz için hem Samsun'a hem ülkemize hem de dünyaya da gelecek için çok önemli katkılar yaptığımızın bilincinde olmalıyız. Umut ediyorum, önümüzdeki yıllarda bu proje başka ilçe ve okullarımızın da katkılarıyla çok daha büyük başarılara vesile olur" ifadelerini kullandı.

Program, projede katkı sağlayan okullar ve öğrencilere ödüllerin verilmesi ile sonlandı. En çok atık yağ toplayan Kazım Orbay İlkokulu'na masa tenisi seti hediye edildi.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Öğrenciler Geleceğe Sahip Çıktı içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0