SAMSUN

Murzioğlu'ndan Önemli Açıklamalar

 
 53
Murzioğlu'ndan Önemli Açıklamalar - TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, meclis toplantısında önemli açıklamalarda bulundu
Bafra Haber

 |  - TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, meclis toplantısında önemli açıklamalarda bulundu

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası 2016 Nisan ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Muharrem Durmuşoğlu başkanlığında Davut Altan Meclis Toplantı Salonu'nda yapıldı. Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu toplantıda yaptığı konuşmada, Makine Sanayi fabrikasının kaldırılmasında kendisi ve odası ile ilgili çıkan haberlere açıklık getirdi. Murzioğlu, "2003-2004 yılında Makine Sanayi, boru fabrikası yapmak ve OSB'den yer almak için müracaat etmişti. O zaman çalışıldı ve 200 dönümlük atık su tesisinden 50 dönümlük bir arazi ayrılarak Makine Sanayi'ne verildi. Bunun karşılığında büyük bir bedel de alınmadı. O gün bu fabrika Adana'da alınan 300 dönüm araziye kurulacaktı. Ama bu arazi verildiği için o gün burada kuruldu. Buradan kara yolu ile bin - bin 500 kilometre yolu git, Mersin veya Adana'dan limana vererek oradan uluslararası sulara gönder, bunun bir nakliyesi olduğu için orada yatırım yapmak hasıl oldu. Oraya daha modern, daha güzel bir fabrika kurdular. Kimse buradaki fabrikayı alıp oraya götürmedi. Kimse bu fabrikayı buraya koymak için de 2003'ten sonra bizden yer talebinde bulunmadı. Burada bir bilgi kirliği var. Mesele budur" dedi.

"BAŞKAN YILMAZ DOĞRU SÖYLÜYOR"

Geçen günlerde Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın 'Samsun'un ihracatının 500 milyon dolardan fazla olduğu' söyleminin doğru olduğunu ifade eden Başkan Murzioğlu, "Büyükşehir Belediye Başkanımız bu konuda haklıdır. Samsun'da üretim yapıp, merkezi Samsun'da olan firmaların ihracat kayıtları bizlere yazılıyor. Fakat Samsun'da üretim yapan fakat merkezi dışarıda olan fabrikalar var. Bunlardan bir tanesi de British American Tobacco (BAT) firmasıdır. Bunların 250 milyon dolar ihracatı var. Bu firmanın merkezi burada olsa Samsun'a yazılacak. 500 milyon dolardan yüzde 50 artarak 750 milyon dolara çıkacağız. Diğer 250 milyon doları biz zaten tamamlarız. Bugün Trabzon'un ihracat rakamları bizden çok yüksek. İhracatınıza baktığınız zaman Trabzon'un en büyük kalemi tarım ürünüdür yani fındıktır. Fındık, Giresun'da, Ordu'da ve Samsun'da ondan sonra Trabzon'da üretiliyor. Herkes, fındığın Samsun'dan fazla Trabzon'da üretildiğini söylüyor ama hayır. Fındık üretiminde birinci sırada Ordu, ikinci sırada Giresun, üçüncü sırada Samsun ve dördüncü sırada Trabzon, sonra Adapazarı ve Düzce diye devam eder. Biz ürettiğimiz fındığı hiç işlemeden Trabzon'daki ihracatçıya veriyoruz, ihracatçıda satışını yapıyor ve ihracatta oraya yazılıyor. Limanlardan ihracat rakamlarının çıkışa baktığınızda biz Trabzon'un çok üzerinde ihracat yapıyoruz. Geçen seneki rakamlarda bizim Samsun limanlarından yapılan ihracat 1 milyar 300 milyon dolar civarındaydı. Ama Trabzon TSO kayıtlarında oradaki işletmeler bizden daha fazla ihracat yapıyor. Bizim ürettiğimiz malları ihracat yapıyorlar. Giresun ve Ordu'nun fındığını ihracat yapıyor. Fındığın kilosu 9 TL, bunu çikolata yapıp paketin içersine soktuğunuz zaman 90 TL yapıyor" diye konuştu.

Zamanında küçük küçük yapılan organize sanayi sitelerinin yanlış olduğunu ifade eden Başkan Murzioğlu, "Sanayi olarak Kavak'ın şartları çok zor. Kavak ilçesindeki Organize Sanayisi merkeze 50 kilometre uzaklıkta, ben 25 dakikaya gidiyorum. Ama kış koşullarında merkez ile Kavak arasında en iyi şartlarda 5 derece fark var. Samsun güneşli, Kavak'a gidiyorsun 15 santimetre kar var. Altyapısı yok, yani orada tamir bakıma bakacak küçük sanayi yok. Ama burada öyle değil, burada organize sanayimizin hemen yanında 3 tane sanayi sitesi var. En ufak bir şey lazım olduğu zaman 500 metre ilerde onu tedarik ediyorsunuz. Ama Kavak ilçesinde bir cıvatayı bulamıyorsunuz. Bunun için de sanayici merkeze yakın, kolay gidip gelebileceği, rahat ihracatını yapıp limana ulaşabileceği, deniz, karayolu, demiryolu bağlantısı olan bir yer istiyor. Kavak'ta şartlar çok zor. Çarşamba'da sanayi sitesi kurulacak. Şimdiden güzel talepler var. Alanı yaklaşık olarak 700-900 dönüm ama bunun 5 milyon - 10 milyon metrekare olması gerekiyor. Beni birisi aradı 660 dönüm bir yer aradığını söyledi. Ne yapacağını sorduğumda bana Almanlarla birlikte güneş enerji paneli yapacağını söyledi. Şimdi buna yer bulmaya çalışıyorum. Bizim yanlışımız küçük küçük organize sanayi siteleri yapmışız. Küçük küçük yapacağımıza hepsini bir alana alacağı kadar bir sanayi sitesi yapsaydık kimse mazeret uydurmazdı" şeklinde konuştu.

"ARTIK BACA GAZI ÖLÇÜMÜ SAMSUN'DA DA YAPILACAK"

Her türlü makine ölçümü için AB'ye sundukları projenin onaylandığını ve inşaat çalışmalarına başlayacaklarını ifade eden Başkan Murzioğlu, "AB'den aldığımız 7 milyon euro bir hibe var. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile biz kayıtlı istihdam ile ilgili bir çalışma yapacağız. Projesini hazırladık AB'ye sunduk ve kabul edildi. Projenin yüzde 90'ını AB, yüzde 10'unu biz karşılıyoruz. 236 bin euronun, 211 bin eurosunu AB verecek. Bu program eğitim programı, çalıştay gibi şeyler olur. Metal-Meteoroloji Laboratuvarı ile ilgili de 7 milyon euroluk bir hibe aldık. Organize Sanayi Bölgesi'nde kuruluyor. Buranın da yerini oda olarak biz verdik. Baca gazı ölçüm cihazı Samsun'da yok. Ankara'dan istiyoruz. Gelen elemanın parasını, kalması, yemeği, konaklaması, harcırahı, makine kirasını veriyoruz. Sonra geri gönderiyoruz. Sonra bize bir rapor geliyor, o da olumlu ya da olumsuz. Bu da aylar sürüyordu. Şimdi biz bunu burada Samsun'da yapacağız. Her türlü ölçümü Samsun'da yapacağız. Sadece demir değil, bütün makinelerin ölçümlerini yapacağız" bilgilerini verdi.

"OKA SAMSUN'DA KALIYOR"

OKA'nın yer temini için Samsun'daki OSB'den yer bulduklarını belirten Murzioğlu, "Türkiye'nin çeşitli noktalarına kalkınma ajansları kuruldu. TR 83'ün de merkezi Samsun'da. Burada Cumhuriyet Meydanı'nda bir yerdeydi. Şimdi de Özel İdare'nin yerine geçti. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) kendine bir yer yapacaktı. Ben de Organize Sanayi'de 10 bin metrekare bir yer gösterdim. Şimdi oda oraya yer yaptıracak. OKA da Samsun'da kaldı. Yani OKA, OSB'nin içersindeki verdiğimiz alana geliyor. OKA da AB'den hibe aldı ve yerini yapacak. Biz bunları TSO olarak yapıyoruz ama çıkıp da yaygara yapmıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Murzioğlu'ndan Önemli Açıklamalar içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0