SAMSUN

Mübadiller Denize Karanfil Bıraktı

 
 180
Mübadiller Denize Karanfil Bıraktı - Samsun'da, nüfus mübadelesinin 92
Bafra Haber

 |  - Samsun'da, nüfus mübadelesinin 92

yıl dönümü anısına denize karanfil bırakıldı.

Samsun Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Derneği, mübadelenin 92. yıl dönümü dolayısıyla Tütün İskelesi'nde bir program düzenledi. Programda konuşma yapan Samsun Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Derneği Başkanı Erdoğan Özoral, mübadelenin 92. yıl dönümü nedeniyle savaşlarda ve göç yollarında hayatını kaybedenleri saygı ile andıklarını belirterek, "Bundan 92 yıl önce 30 Ocak 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Yunan Hükümeti arasında, Türkiye'de yerleşik Rum-Ortodokslar ile Yunanistan'da yerleşik Türk-Müslümanların zorunlu göçünü öngören Mübadele Sözleşmesi imzalandı. Yunanistan'ın Balkan Savaşı'na katıldı tarih olan 18 Ekim 1912 tarihinden itibaren yurtlarını terk etmiş olanları da kapsamına alan bu sözleşme ile yaklaşık 2 milyon insan doğdukları toprakları terk etmek zorunda kaldı" dedi.

Mübadillerin doğdukları toprakları ziyaret etmelerine uzun yıllar izin verilmediğini belirten Özoral, "Birinci kuşak mübadillerin hemen hemen tamamı memleket hasreti ile bu dünyadan sessizce göçüp gittiler. Son yıllarda giderek artan sayıda mübadil çocuğu ve torunu bir vasiyeti yerine getirircesine aile büyüklerinin yaşadıkları memleketlerini ziyaret etmek istiyor. Onların doğdukları kentleri, köyleri, mahalleleri, ibadet ettikleri kutsal mekanları görmek istiyor. Kendi özel tarihlerine ve kültürlerine ait izleri sürmek istiyor. Ancak TC vatandaşlarına vize uygulaması, vize alırken çekilen sıkıntılar düş kırıklığı oluşturuyor. Yunanistan hükümetinden ve AB yöneticilerinden iki halk arasına örülen vize duvarını kaldırmalarını talep ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bizler de Yunanistan vatandaşı olan Rum Ortodoks mübadiller gibi aile büyüklerimizin doğdukları toprakları vizesiz olarak ziyaret etmek istiyoruz" diye konuştu.

Dernek Başkanı Erdoğan Özoral'ın konuşmasının ardından mübadiller denize karanfil bıraktı. Denize atılan karanfilin ardından törene katılan mübadiller hep bir ağızdan 'Vardar Ovası' türküsünü söyledi.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Mübadiller Denize Karanfil Bıraktı içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0